breaking newsΕλλάδα

Εκλεισε η συμφωνία παράδοσης της Μακεδονίας μας – Διάγγελμα Ζ.Ζάεφ και Α.Τσίπρα – Στον Π.Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός

 

Πραγματοποιήθηκε η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ το απόγευμα της Τρίτης (12.06.2018). Σύμφωνα με πληροφορίες , η συμφωνία έκλεισε.

Το νέο όνομα των Σκοπίων θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), γλώσσα η μακεδονική με διευκρίνηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα και εθνότητα πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Αδιευκρίνιστα παραμένουν όμως πολλά σημεία της συμφωνίας.

Θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα τους αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγματική αναθεώρηση για το erga omnes αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα υπάρξει επιτροπή που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και αυτή την ώρα τον ενημερώνει αναλυτικά για τις εξελίξεις.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει συμφωνία, με εκείνον να απαντά πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε με τον κ. Ζάεφ».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες.

18:00: Ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει και εκείνος διάγγελμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.

17:53: Η προεδρία ανακοίνωσε πριν από λίγο: «Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

17:39: Ο Ζόραν Ζάεφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Ζάεφ, πέραν του ότι θα ανακοινώσει τη συμφωνία, είναι και το πρόσωπο που επέλεξε την τελική ονομασία της γείτονος.

.pentapostagma

Back to top button