breaking newsΕλλάδα

Σκοπιανό τέλος!(?) Υπαναχωρούν σε όλα οι Σκοπιανοί – Ζητούν παρέμβαση ΗΠΑ-Γερμανίας μήπως και σωθούν…

 

Πλέον ένα μόνο … «θαύμα» μπορεί να διασώσει την διαπραγμάτευση το οποίο σύμφωνα με τους Σκοπιανούς, ακούει στο όνομα ΗΠΑ και Γερμανία. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να μην υποχωρήσει περαιτέρω και βλέπουμε σε 1 χρόνο αν θα υπάρχει ακόμη το κρατίδιο αυτό.

Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε νέο γύρο συζητήσεων τόσο σε επίπεδο Υπουργό Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο κλιμακίων όπως επιθυμούν τα Σκόπια. Δεν μπορεί να ανοίξει διαπραγμάτευση έξι μηνών.

Ουσιαστικά τα Σκόπια θέλουν να αποφύγουν και το erga omnes.

Ακόμη και ο Ζόραν Ζάεφ δεν υπερασπίστηκε χτες στη Βουλή της χώρας του την επιλογή να αλλάξει  το όνομα της Εκκλησίας των Σκοπίων κάτι που αποτυπώνεται και σε δηλώσεις του Επισκόπου Αγκάταγκελ.

Σε επίπεδο τεχνικό υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που στην επέκταση τους δημιουργούν νομικά θέματα. Οπως πως θα ονομάζεται το Πανεπιστήμιο τους. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας;

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τ.Πάιατ, πάντως έσπευσε να ενημερωθεί από  τον Ν.Κοτζιά για τις εξελίξεις.

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάσης Τσίτσας ανέφερε σχετικά:

«Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να είμαστε στην αρχή αυτού του σεναρίου που προβλέπαμε εδώ και καιρό, ενός blame-game και από τις δύο πλευρές, μια απόδοση δηλαδή ευθυνών σ’ένα πιθανό αδιέξοδο.Η Σκοπιανή πλευρά θεωρεί ότι η Αθήνα διστάζει για μια τελική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σύμφωνα με τις σκοπιανές πλευρές σ’ένα οριακό σημείο που μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευσή τους, το τέλος τους.

Υποστηρίζουν ότι στο τελευταίο ραντεβού στις Βρυξέλλες δεν επήλθε συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Κοτζιά-Δημητρόφ εκτός του γεγονότος ότι συμφωνήθηκαν κάποιοι γενικοί όροι και αρχές.

«Η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πακέτο που της προτείνει η ελληνική πλευρά το οποίο περιλαμβάνει το «Severna Makedonija», το erga omnes, τη χρήση δηλαδή έναντι όλων και την αλλαγή στο σύνταγμα. Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται εναγωνίως κάτι παραπάνω για να πείσουν τη δική τους κοινή γνώμη που σε ποσοστό 70% δεν επιθυμεί την αλλαγή της ονομασίας του κρατιδίου.»

«Εκείνο που διαρρέει η Σκοπιανή πλευρά είναι ότι αναμένουν τις επόμενες ώρες, μέρες, παρέμβαση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από Ουάσινγκτον, δηλαδή και από Βερολίνο. Συγκεκριμένα πρωτεύουσες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και ίσως δούμε και νέα ταξίδια των υπουργών Εξωτερικών σ’αυτές τις πρωτεύουσες.»

Σκοπιανή εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η πΓΔΜ και η Ελλάδα απομακρύνονται από την πιθανότητα συμφωνίας για το όνομα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΄Νεζαβίσεν’ των Σκοπίων.«η ‘μακεδονική’ πλευρά προφανώς δεν είναι έτοιμη να υλοποιήσει ό, τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών».

Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι ζήτησε από το Πρίλεπ μαζικές διαμαρτυρίες στις 2 Ιουνίου.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση δήλωσε ότι κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ είναι γεμάτη με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις και πολύχρωμα ψέματα.

Ο ίδιος κάνοντας έναν απολογισμό του ενός έτους κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι «δεν έχει κάνει καμία πρόοδο σε κανέναν τομέα».

Ο Μίτσκοσκι ζήτησε στις 2 Ιουνίου να ξεκινήσει η αρχή του τέλους αυτής της μη εθνικής κυβέρνησης.

«Όταν η ψευδαίσθηση και τα ψέματα σας παρουσιάζονται ως αλήθειες, όταν η ήττα και η συνθηκολόγηση σας παρουσιάζεται ως νίκη, ποιος θα προστατεύσει τα εθνικά σύμβολα; Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Μίτσκοσκι.

«Ίσως κάποιος παίζει στη Σύνοδο, δεν μπορώ να το ισχυρισθώ, ούτε να επιτεθώ σε κάποιον, δεν θέλω να αμαρτάνω την ψυχή μου, αλλά, κάποιος προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Σύνοδό μας, τους ανθρώπους, τους ιεράρχες, τους πιστούς. Αλλά, έρχεται το φως, η αλήθεια κερδίζει πάντα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την αλήθεια», είπε ο Επίσκοπος Αγκάταγκελ στην τηλεόραση ‘Alfa’ αναφερόμενος σε πληροφορίες που εμφανίσθηκαν ότι η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» προέβη σε αίτημα για αλλαγή του ονόματος ‘Μακεδονική’.

«Η ‘Μακεδονία’ καθημερινά ταρακουνιέται με πληροφορίες που μερικές είναι αληθινές, μερικές είναι ψευδείς, όπως η τελευταία γύρω από την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» είναι ψευδής, ότι η αρχιεπισκοπική Σύνοδος αποφάσισε να στείλει επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να επιδιώξει την ανεξαρτησία με την αναγνώριση της Αγίας Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ως αυτοκέφαλη», δήλωσε ο επίσκοπος Αγαθάγγελος.

«Κανένα μέλος της Ιεράς Συνόδου δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ορθόδοξη Εκκλησία της ‘Μακεδονίας’, γιατί αυτό είναι το όνομα της χώρας μας, της εκκλησίας μας, εμείς είμαστε εθνική εκκλησία αυτού του ‘μακεδονικού’ λαού. Όμως, όλο το χρόνο, αγωνιζόμαστε σε διάφορες επιθέσεις, δηλώσεις κακόβουλες ταπεινωτικές, απάτες, αλλά πιστεύουμε ότι θα επιβιώσουμε», πρόσθεσε ο Αγαθάγγελος.

Δείτε το Βίντεο

pentapostagma.gr
Back to top button