breaking newsΔιεθνή

Σοβαρή παραβίαση ασφαλείας στα κεντρικά της Europol – Εξαφανίστηκαν ευαίσθητα αρχεία αξιωματούχων

Απόρρητους φακέλους με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της Europol έκλεψαν άγνωστοι από την έδρα της στη Χάγη, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί εσωτερική κρίση.

Οι φάκελοι με τα ευαίσθητα δεδομένα υποτίθεται ότι ήταν κλειδωμένοι σε ασφαλή χώρο βαθιά μέσα στο αρχηγείο της Europol, αλλά «έκαναν φτερά» το περασμένο καλοκαίρι, βυθίζοντας έκτοτε σε κρίση την κεντρική υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ, που προσπαθεί μαζί με την ολλανδική αστυνομία να εντοπίσει τους υπαίτιους της κλοπής, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Politico.

Οι φάκελοι της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol και άλλων ανώτερων αξιωματούχων χάθηκαν κάποια στιγμή πριν τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της υπηρεσίας, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico και συνομιλίες του μέσου με νυν και πρώην μέλη του προσωπικού. «Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι είχαν εξαφανιστεί τα προσωπικά αρχεία πολλών μελών του προσωπικού της Europol», ανέφερε το σημείωμα προσθέτοντας ότι όταν οι αξιωματούχοι έλεγξαν όλα τα αρχεία της υπηρεσίας ανακάλυψαν ότι «έλειπαν πρόσθετα αρχεία».

Χάος στη Europol

Η κλοπή αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ μελών του προσωπικού της Europol, που ανταλλάσσουν μηνύματα σχετικά με το πως χάθηκαν τα αρχεία από την έδρα της υπηρεσίας. «Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση προσωπικών αρχείων μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων», αναφέρει το σημείωμα με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου, που κοινοποιήθηκε στο εσωτερικό σύστημα του πίνακα μηνυμάτων της υπηρεσίας.

Η Europol είναι μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες της ΕΕ και συντονίζει μεγάλες διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις εθνικές αστυνομικές Αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI.

Πολίτης βρήκε παρατημένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη κάποιους από τους απόρρητους φακέλους

Όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο συζητήσεις με τέσσερα νυν και πρώην στελέχη της Europol, που έχουν γνώση του περιστατικού, ορισμένοι από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν τους βρήκε πολίτης παρατημένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους παρέδωσε σε αστυνομικό τμήμα.

Άγνωστο παραμένει για πόσο διάστημα είχαν εξαφανιστεί οι φάκελοι και γιατί εκλάπησαν από την έδρα της υπηρεσίας.

Οι φάκελοι περιείχαν προσωπικά δεδομένα της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol, Κάθριν Ντε Μπόλε και τριών εκ των αναπληρωτών διευθυντών, των Γιούργκεν Έμπνερ, Αντρέι Λίντα και Ζαν Φιλίπ Λεκούφ. Οι φάκελοι του ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες αναφορικά με την αίτηση εργασίας του μέλους του προσωπικού, την σχετική εκπαίδευσή του, την ημερομηνία γέννησης, αν είναι παντρεμένο, τα εξαρτώμενα μέλη, την τρέχουσα διεύθυνση και άλλα στοιχεία, σύμφωνα με έναν εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στο Politico.

Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού

Μετά το συμβάν τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Μασιμιλιάνο Μπετίν, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Europol, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ο Μπετίν, πρώην επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, κατείχε το πόστο αυτό στη Europol από το 2016.

Οι απόρρητοι φάκελοι του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Europol φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο, τον κωδικό του οποίου γνωρίζουν ελάχιστοι και σε χώρο που λιγοστά άτομα έχουν πρόσβαση, γεγονός που επιτείνει το μυστήριο.

Μια θεωρία είναι ότι οι φάκελοι εκλάπησαν για να πληγεί το κύρος του Μπετίν στο πλαίσιο εσωτερικών συγκρούσεων εντός της Europol. Για το συμβάν ενημερώθηκαν τόσο ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) όσο και τα μέλη του προσωπικού, οι φάκελοι των οποίων εκλάπησαν.

PrimeNews.

Back to top button