breaking newsΔιεθνή

Την επομένη της πλήρους αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας ο Ερντογάν αναβαθμίζεται διπλωματικά και μεταβαίνει στο Λβιβ για τριμερή με ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες και Ζελένσκι για συνομιλίες για σίτο και πυρηνικά!

Το Ισραήλ αβαντάρει τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν παίζει με ισραηλινή ατζέντα. Άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας με Εβραίο Ζελένσκι μέσω Λαπίντ. Αναδεικνύεται από Ισραήλ ως ειρηνοποιός αντίστοιχος του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ με τον οποίο θα παραβρεθεί σήμερα σε τριμερή στο Λβιβ. Το Ισραήλ παίζει διπλό και πολλαπλό παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν συμπτώσεις σε αυτό το επίπεδο. Την επομένη της πλήρους αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας και την ανταλλαγή πρέσβεων μετά τη τηλεφωνική συνομιλία Λαπίντ Πρωθυπουργού Ισραήλ και Ερντογάν ο Ερντογάν αναβαθμίζεται διπλωματικά κι αναλαμβάνει τον πλέον προωθημένο ρόλο στο ουκρανικό. Μεταβαίνει σήμερα στο Λβιβ για τριμερή με ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες και Ζελένσκι για συνομιλίες που θ’ αφορούν τόσο τα σιτηρά όσο και τα πυρηνικά. Σύμφωνα με τούρκικες πηγές ο Erdogan θα προτείνει στο Zelensky κατά τη συνάντησή τους στο Lviv συνάντηση με Πούτιν. Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί μόνο και μόνο για να το παίξει ειρηνοποιός

Ισραήλ και Τουρκία αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις

Το εβραϊκό κράτος ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιστροφή των πρεσβευτών του στις δύο χώρες μετά την «απόφασή τους να ανεβάσουν το επίπεδο των δεσμών σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις».
«Μετά από μια δεκαετία σε ταραγμένα νερά», το Τελ Αβίβ και η Άγκυρα αποφάσισαν να «ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους», σημειώνει η λιβανέζικη εφημερίδα L’Orient-Le Jour. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιστροφή των πρεσβευτών και των γενικών προξένων στις δύο χώρες μετά την «απόφαση να αυξηθεί το επίπεδο των δεσμών σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις».

Ο αρχηγός του εβραϊκού κράτους, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα «οδηγήσει σε πολλά επιτεύγματα, ιδιαίτερα στον τουριστικό και οικονομικό τομέα». Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα επαναληφθούν σύντομα.

Μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, έφτασε η ώρα της στρατηγικής απόψυξης
«Εάν είναι ξαφνικό, τα νέα ωστόσο δεν είναι εντελώς εκπληκτικά», παρατηρεί η L’Orient-Le Jour. Από την άφιξη στον Λευκό Οίκο της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία ήταν πιο αδιάλλακτη έναντι της πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία είχε προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με το εβραϊκό κράτος, ιδίως με στόχο να προσελκύσει τις εύνοιες από την Ουάσιγκτον και να σπάσει τη διπλωματική της απομόνωση. στην περιοχή.”

Για τους Times of Israel, ο Ερντογάν «πιθανότατα επιδίωξε επίσης να ξεπαγώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να μειώσει την αυξανόμενη […] οικονομική απομόνωση της Τουρκίας». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, «αφήνοντας την Τουρκία σε οικονομική αναταραχή, με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για το 2023».

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την εξομάλυνση «ως εφαλτήριο για να αναπτύξει ένα σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας», υπενθυμίζει επίσης οι Times of Israel. Το Ισραήλ θα μπορούσε έτσι να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας στην Τουρκία με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της τελευταίας από το ρωσικό αέριο».

Η Τουρκία, «η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που αναγνώρισε το εβραϊκό κράτος».
«Ιστορικά», σημειώνει η L’Orient-Le Jour, «οι δεσμοί μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας είναι σημαντικά καλύτεροι από ό,τι με τις αραβικές πρωτεύουσες. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που αναγνώρισε το εβραϊκό κράτος, λίγο μετά τη δημιουργία του, το 1949», υπενθυμίζει η λιβανέζικη εφημερίδα.

Όμως το 2010, οι σχέσεις διαλύθηκαν μετά την υπόθεση του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει τότε μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον αυτού του σκάφους, το οποίο προσπαθούσε να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα, έναν παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό, υπενθυμίζει η Jerusalem Post. Τον Μάιο του 2018, μετά τον θάνατο περίπου πενήντα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και απέλυσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ. Το Ισραήλ αντέδρασε στέλνοντας τον Τούρκο γενικό πρόξενο πίσω στην Ιερουσαλήμ.

dimpenews.com

Back to top button