breaking newsΔιεθνή

Ο εφιαλτικός νέος Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας

 

της Μαρίνας Χατζηκώστα

Από Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε Υπουργός Άμυνας προήχθη ο Χουλουσί Ακάρ, που πλέον στελεχώνει το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Τον Αύγουστο του 2015, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα που ο νεοσουλτάνος μετατράπηκε στον πρώτο εκτελεστικό Πρόεδρο της Τουρκίας, τον επιλέγει εκ νέου, αυτή τη φορά για το νευραλγικό Υπουργείο Άμυνας της «ανανεωμένης» Τουρκικής – οθωμανικού τύπου – Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Χουλουσί Ακάρ βγήκε πολλές φορές μπροστά για να υπερασπιστεί την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν και των εταίρων του των Γκρίζων Λύκων, υπερασπίστηκε πολλές φορές τις πολεμικές επιχειρήσεις εισβολής της χώρας του σε Συρία και Ιράκ, ενώ ουκ ολίγες φορές απείλησε ακόμη και με πόλεμο αν χρειαστεί, τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα.

Ήταν μάλιστα, σύμφωνα με τις φήμες, ο άνθρωπος που μετέπεισε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, από το να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, σε μια άκρως απόρρητη αποστολή που ανατέθηκε στον Ακάρ, με προσωπική εντολή Ερντογάν.

Σκληροπυρηνικός πολέμιος Κύπρου και Ελλάδος

Στις 30 Μαίου, ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε γεύμα μετά τη λήξη του ραμαζανιού, στην παρουσία των επιτελών του υπερασπίστηκε έντονα την ετοιμότητα του τουρκικού στρατού να προασπίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 10 Μαίου, εκτόξευε απειλές κατά της Ελλάδας και την Κύπρου, προϊδεάζοντας για συνέχιση της πολιτικής των προκλήσεων και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο δηλώσεων με την ολοκλήρωση της άσκησης Efes 2018, η οποία διεξήχθη στα παράλια του Αιγαίου, o στρατηγός Ακάρ σημείωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο.

Προσθέτοντας πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της (ούτω καλούμενης) «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας στο νησί Κύπρος. Σε αυτό το πλαίσιο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα με αποφασιστικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 είχε δηλώσει πως «έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτοχρόνως να ελέγχουμε το Αιγαίο» και ακολούθως από τη Σμύρνη αναφέρθηκε στην ισχύ αλλά και στην υψηλή τεχνολογία του τουρκικού στρατού, λέγοντας πως «δεν ελέγχουμε μονάχα τα Ιμια, αλλά ολόκληρο το Αιγαίο».

Λίγες ώρες μετά από αυτήν την δήλωση έξι πολεμικά της Τουρκίας παρενόχλησαν το γεωτρύπανο του Ιταλικού Πετρελαϊκού Κολοσσού ΕΝΙ, το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή βρισκόταν περίπου 15 ναυτικά μίλια από τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πολεμοχαρείς σε Υπουργεία κλειδιά

Σε μια πρώτη ματιά στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, γρήγορα κανείς αντιλαμβάνεται την «θεωρία» του Ερντογάν για την Τουρκία του αύριο.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ είναι τα πρόσωπα που επέλεξε στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνα, αντίστοιχα και πρόκειται για τα δύο Υπουργεία που επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ από κοινού αποφασίζουν τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Πρόκειται για τα δύο πρόσωπα που έχουν κάνει επανειλημμένα προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/518734/o-efialtikos-neos-ypourgos-amynas-tis-tourkias

Back to top button