breaking newsΕλλάδα

«Πόλεμος» Ουάσινγκτον – Μόσχας για Σκόπια στο ΝΑΤΟ και Ρώσους πράκτορες… και η Ελλάδα στη μέση!

«Μακεδονική σαλάτα» με την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια – Δυσφορία της Μόσχας για την «με το ζόρι» ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα – Οι ΗΠΑ στηρίζουν επισήμως την Ελλάδα, που υπερασπίζεται την κυριαρχία της

«Σεισμικές δονήσεις» στο τρίγωνο Αθήνας – Ουάσινγκτον – Μόσχας προκαλεί η πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.  

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση των Σκοπίων έλαβε πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στη Συμμαχία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει τις εσωτερικές διεργασίες για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, η Αθήνα προχωρούσε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά άφησε αιχμές για τους δύο Ρώσους διπλωμάτες ότι οι ενέργειές τους συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ. 

Αντιδρώντας στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπενθύμισε την αρχή της «συμμετρικής συνέπειας», προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ότι και η Μόσχα θα προχωρήσει, αντίστοιχα, στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών από το ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία, διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις, αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Στην ουσία, η κίνηση της Αθήνας να ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, αλλά και η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, οδηγούν την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας πολιτικής και διπλωματικής δίνης, καθώς ο «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι κινήσεις της στη διπλωματική «σκακιέρα» με τα Σκόπια αποσκοπούν στην σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, εμφανίζεται να δένεται στο «άρμα» των ΗΠΑ, οι οποίες χαιρετίζουν την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας.

 

«Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα, που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, αναφερόμενη στο πρόβλημα με τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες που εμπλέκονταν, μεταξύ άλλων, σε συγκεντρώσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ και σε απόπειρες χρηματισμού αξιωματούχων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές που σχολίασαν το θέμα, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Στον αντίποδα, δυσφορία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για το γεγονός ότι τα Σκόπια «εισήχθησαν με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. «Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των “ανοιχτών θυρών” έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή» ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να προσκαλέσουν την ΠΓΔΜ να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Συμμαχία, επεκτείνοντας την επιρροή της στα Βαλκάνια και αψηφώντας τη Ρωσία, στον απόηχο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον Ζόραν Ζάεφ την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

Back to top button