breaking newsΚύπρος

Τα καύσιμα από τα κατεχόμενα και το κάψιμο της πολιτικής διορατικότητας της ηγεσίας

του   Άριστου Μιχαηλίδη

 

Η αλήθεια είναι ότι φάνηκε λίγο περίεργη η ανακοίνωση του Τελωνείου ότι θα ελέγχει τα καύσιμα που μεταφέρονται από τα κατεχόμενα.

Παρόλο που δεν είπε ότι θα κάνει τίποτε περισσότερο από αυτό που προνοεί η νομοθεσία. Το περίεργο προέρχεται από το γεγονός ότι δεν εφάρμοζε τη νομοθεσία μέχρι τώρα και ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να την εφαρμόζει διότι η μεταφορά καυσίμων έγινε πια πρόβλημα που άγγιξε πολλούς.

Και η απόφαση προήλθε από το γεγονός ότι μετά από καταγγελίες (έγιναν και στην Αστυνομία και στο Τελωνείο) εντοπίστηκαν εταιρείες, όπως ένα μεγάλο γραφείο ταξί της Λευκωσίας, που διαθέτουν πολλά αυτοκίνητα και οι οποίες έχουν κάνει συμφωνίες με πρατήρια των κατεχομένων και συστηματικά εφοδιάζουν από εκεί όλα τα οχήματά τους.

Το γραφείο ταξί μάλιστα εργοδοτεί Τουρκοκύπριο που δουλειά του είναι να πηγαίνει στα κατεχόμενα, λίγα μέτρα από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, και να μεταφέρει με φορτηγάκι τα καύσιμα για όλα τα αυτοκίνητα του γραφείου. Έτσι το Τμήμα Τελωνείων ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί στα σημεία διέλευσης για μεταφορά πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές, εφαρμόζοντας τον περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμο αρ. 91 (1) του 2004.

Πρώτος απ΄ όλους ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, έσπευσε να αντιδράσει. «Η πολιτική κατεύθυνση στο Κυπριακό αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της εκλελεγμένης ηγεσίας του τόπου», ανακοίνωσε και επίσης:

«αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειες που παραπέμπουν σε λανθασμένες ερμηνείες ως προς την ξεκάθαρη και διακηρυγμένη θέση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Δημοκρατικού Συναγερμού υπέρ της λύσης και επανένωσης του τόπου μας».

Τι εννοούσε; Ότι κακώς το Τελωνείο θα εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Και αυτό είναι το πραγματικά περίεργο. Όχι ανεξήγητο, αλλά περίεργο. Δηλαδή, επειδή η πολιτική κατεύθυνση στο Κυπριακό αποτελεί ευθύνη της εκλελεγμένης ηγεσίας, καλούνται τα αρμόδια τμήματα να μην εφαρμόζουν τις νομοθεσίες στα οδοφράγματα.

Εμποδίζει τη λύση και επανένωση η εφαρμογή της νομοθεσίας; Ας την αλλάξουν οι νομοθέτες. Να ψηφίσουν ένα νόμο ότι πλέον στα οδοφράγματα δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος. Όχι ότι τώρα υπάρχει, αλλά να το κάνουν και με νομοθετική ρύθμιση για να μην εμποδίζει κανένας τη λύση και επανένωση.

Μετά από τον Αβέρωφ, βέβαια, ακολούθησε και η Κυβέρνηση που εξήγησε ότι οι έλεγχοι γίνονται για αποτροπή της παράνομης εμπορίας, διότι η Κυβέρνηση «σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει ούτε και πρόκειται να παρεμποδίσει τη διακίνηση των απλών πολιτών».

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα διαχείριση κουτουρού. Είμαι βέβαιος ότι οι κρατικοί λειτουργοί στα οδοφράγματα δεν έχουν σαφείς οδηγίες τι θα κάνουν. Όπως νιώθει ο καθένας (Μήπως να τους δώσουν κι αυτούς κανένα γλωσσάρι κύριε Αβέρωφ μου;).

Διότι το κυπριακό κράτος δεν είναι σε θέση να αποφασίσει ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό με το εμπόριο στα οδοφράγματα. Θα έπρεπε ήδη να έχει μια μελέτη για να του δείχνει ποιοι τομείς επηρεάζονται από το εμπόριο και το λαθρεμπόριο της Πράσινης Γραμμής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την παρανομία.

Τα καύσιμα, τα φάρμακα, τα αγροτικά προϊόντα από την Τουρκία, τα προϊόντα από παράνομη λατόμευση του Πενταδάκτυλου, η τουριστική διαμονή σε κλεμμένα ξενοδοχεία Ελληνοκυπρίων, τα ταξίδια από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου…

Αν είχε μια μελέτη και αν είχε την πολιτική διορατικότητα, ίσως να ανακάλυπτε ότι δεν είναι ο έλεγχος και η εφαρμογή των νόμων του κράτους που εμποδίζουν τη λύση και επανένωση (σικ), αλλά η ανεξέλεγκτη διακίνηση προσώπων και προϊόντων.

Αυτό που αντιστρατεύεται την επανένωση είναι η ενίσχυση του κατοχικού μορφώματος, η δημιουργία συνθηκών «καλής γειτονίας», η δημιουργία ομαλών εμπορικών ανταλλαγών, η αποδοχή των «κρατικών» θεσμών στην κατεχόμενη Κύπρο, η οικονομική και πολιτική στήριξη ενός τουρκικού κράτους μέσα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό πέτυχε η ανεξέλεγκτη διακίνηση των οδοφραγμάτων κι αυτό θα πετύχει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το άνοιγμα της Δερύνειας. Αλλά  τι να πούμε εμείς;

Όπως λέει ο Αβέρωφ, η πολιτική κατεύθυνση στο Κυπριακό αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της εκλελεγμένης ηγεσίας του τόπου.

Καλή συνέχεια.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/548148/ta-kafsima-apo-ta-katechomena-kai-to-kapsimo-tis-politikis-dioratikotitas-tis-igsias

Back to top button