breaking newsΕλλάδα

Ζάεφ-Ερντογάν ξεφτιλίζουν την Κυβέρνηση: «Η Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ» – Οι μάσκες για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπεσαν – Εθαψαν το βέτο του Βουκουρεστίου

 

Επίσημο είναι το προσκλητήριο στην «Βόρεια Μακεδονία» για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίζει που άνοιξαν οι πύλες της Συμμαχίας στη «Μακεδονία», σε μια προσπάθεια ασφαλώς να πουλήσει στους συμπολίτες του την επιτυχία εν όψει και του δημοψηφίσματος,

Η κυβέρνηση εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες από τον ΣΥΡΙΖΑ -πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- και τους ΑΝΕΛ -υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος- συνεχίζοντας τα πολιτικά παιχνίδια για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η χθεσινή Σύνοδος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν: Ότι δηλαδή η Σύνοδος του Βουκουρεστίου, το βέτο που τέθηκε τότε για μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πήγε περίπατο και αντικαταστάθηκε από τις Βρυξέλλες και προηγουμένως από τις Πρέσπες.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε να μη μπορεί να θέσει βέτο στην ένταξη της γείτονος χώρας, ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών καταρρεύσει. Το προσκλητήριο προς τον Ζόραν Ζάεφ έχει ορισμένα σημεία που επαληθεύουν την ένταξη της γείτονος χώρας είτε ως «Βόρεια Μακεδονία» είτε ως ΠΓΔΜ.

Tην ίδια ώρα ο Ζάεφ ξεφτιλίζει την Κυβέρνηση

 Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν χρησιμοποιεί ούτε τη διεθνή ονομασία, ούτε την ονομασία βάσει της οποίας η χώρα του έλαβε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Για τον Ζόραν Ζάεφ υπάρχει μόνο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας, έγραψε στο twitter ο Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι δυνατότητες ασφάλειας και δομών της χώρας. 

Στη διακήρυξη της Συνόδου, το ΝΑΤΟ «καλωσορίζει την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για επίλυση του ζητήματος του ονόματος». «Σύμφωνα με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να γίνει μέλος της Συμμαχίας».

«Για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι όρος η πλήρης υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με την συμφωνία για το όνομα» αναφέρεται, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να καλεί ουσιαστικά τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Ουσιαστικά στις Βρυξέλλες μπήκε οριστικό τέλος στα κεκτημένα της Συνόδου του Βουκουρεστίου, όπου ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε μπλοκάρει την πρόσκληση στο αξίωμα: «μη αμοιβαία αποδεκτή λύση-μη πρόσκληση» για ένταξη στη Συμμαχία. 

Και όλα αυτά, από μία κυβέρνηση που εμφάνισε θλιβερή εικόνα στις Βρυξέλλες καθώς οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς άνοιγαν την πόρτα της ΠΓΔΜ για να μπει στο κλάμπ του ΝΑΤΟ και ο Πάνος Καμμένος έπαιζε θέατρο προσπαθώντας να διασωθεί πολιτικά βάζοντας ξανά τη μάσκα του Μακεδονομάχου.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ζόραν Ζάεφ έδειξε τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής, μια στάση που φανερώθηκε σε αρκετές πρόσφατες συνεντεύξεις του.

Η συμφωνία των Πρεσπών διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC κάνοντας προφανώς τον Πάνο Καμμένο να… ριγήσει από εθνική υπερηφάνεια για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση.

Ο Ζάεφ υπενθυμίζεται ότι είπε πως η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».

Οπως τόνισε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.

Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.

Ουδεμία λέξη για «Βόρεια» από τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Κι όλα αυτά ενώ το θέατρο Καμμένου συνεχιζόταν.

Ο υπουργός Άμυνας απέφυγε τις πολλές φωτογραφίες αλλά η ιστορία κατέγραψε την παρουσία του στις Βρυξέλλες. Κι αν στις δηλώσεις του ανέφερε: «Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», η αλήθεια είναι διαφορετική και θα τον τιμωρήσει όταν έρθει η ώρα.

Πρόκληση Τούρκων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα παραδώσει επισήμως την πρόσκληση για την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στη Συμμαχία στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ σε επίσημη τελετή, γράφει σλαβικό δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το echedoros.

Ο συντονιστής για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πενταρόφσκι, στην παρουσία του στην εκπομπή ‘Топ тема’ της τηλεόρασης Τέλμα, αποκάλυψε ότι η πρόσκληση προς τη χώρα μας θα αναγράφει «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά τόνισε ότι σε υποσημείωση αναφέρεται ότι η Τουρκία δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γράφει το δημοσίευμα.

pentapostagma

Back to top button