breaking newsΕλλάδα

Η Ελλάδα καίγεται, ο Τόσκας… επιχειρεί και ο Τσίπρας βραβεύεται!

Για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Για άλλη μια φορά η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη καθώς τα παθήματα των προηγούμενων χρόνων δεν έγιναν μάθημα τόσο για την κυβέρνηση όσο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρά το γεγονός ότι από το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιουλίου είχε εκδοθεί ο χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς με σήμανση 4 σταδίου – υψηλός κίνδυνος, ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε πως «πιάστηκε στον ύπνο» καθώς νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 12:03 – σύμφωνα με την πυροσβεστική Υπηρεσία – ξέσπασε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αέρας στα Γεράνια Όρη, στο βόρειο τμήμα της Κινέτας.

Μέσα σε λίγη μόλις ώρα η πύρινη λαίλαπα εξαπλώθηκε και στο πέρασμα της κατέκαψε τα πάντα. Δάσος και αρκετά σπίτια έγιναν στάχτη.

Στη μάχη με τις φλόγες έπεσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής  με τους ανέμους να στέκονται εμπόδιο στο έργο τους.

Πλέον η λύση είναι στο καιρό και σε ένα θαύμα, να σταματήσει αυτή η κόλαση.

Ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, έθεσε σε ετοιμότητα το στρατό προκειμένου να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όμως κανένας πλέον δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι μια τυχαία φωτιά, καθώς όλοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα και να δοθεί μια  ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την καταστροφική αυτή πυρκαγιά.

Αργότερα το μεσημέρι, στις Βρύσες Χανίων ξεσπά πυρκαγιά και νωρίς το απόγευμα η Καλλιτεχνούπη στην Πεντέλη παραδίδεται και αυτή στις φλόγες.

3 ανεξέλεγκτες φωτιές που στο διάβα τους εκτός από δέντρα καίνε και ανθρώπινες περιουσίες. Σκηνές που ξυπνάνε τόσο τις μνήμες από την καταστροφή του 2008 τοτε που η Ελλάδα καιγόταν από άκρη σε άκρη όσο και την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 που έκαψε τον Υμηττό.

Για ακόμα μια φορά το κράτος είναι απών.  Για ακόμα ένα καλοκαίρι – όπως αναφέρουν πυροσβεστικές πηγές στο crashonline- βρίσκεται σε υπολειτουργία, καθώς τα οχήματα, οι εξοπλισμοί της πυροσβεστικής υπηρεσία φαίνεται να είναι ελλιπείς.

Πολλοί είναι οι πυροσβέστες, που αναφέρουν ότι βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράσουν τον εξοπλισμό τους.

Είναι οι ίδιοι οι πυροσβέστες, που κατά τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη, Νίκου Τόσκα, είναι ανεκπαίδευτοι και επί χρόνια λειτουργούσαν ως  κρατικός μηχανισμός, και δεν είχαν ποτέ επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Για αυτό λοιπόν σε αυτή τη φωτιά ο κ. Τόσκας αποφάσισε από την πρώτη κιόλας στιγμή να βρεθεί στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, (κάποιος θα πρέπει να του έδειξε που είναι), για να ελέγχει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Και αυτό γιατι έπρεπε να ενημερώνει ανα πάσα ώρα και στιγμή, αν θέλει να ξαναπάρει υπουργείο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στη Βοσνία προκειμένου να βραβευτεί για την συμβολή του στην «σταθεροποίηση των Βαλκανίων» μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια, δηλαδή που  παρέδωσε την Μακεδονία στους Σκοπιανούς (Αντε και Νόμπελ Ειρήνης).

Και  μπορεί η Ελλάδα να καίγεται και να μην υπάρχει η σωστή μέριμνα του κράτους,ωστόσο οχήματα και εξοπλισμό ξέρουμε να κάνουμε δωρεά στους Αλβανούς «φίλους» μας που θέλουν να φτάσουν μέχρι την Πελοπόννησο.

Ας ευχηθούμε λοιπόν αυτή να ήταν η τελευταία μεγάλη φωτιά για φέτος το καλοκαίρι και να μην ξαναζήσουμε έναν τέτοιο εφιάλτη.

Ας ελπίσουμε ότι σε αυτή εδώ τη μικρή χώρα κάποια στιγμή τα παθήματα θα μας γίνουν μαθήματα.

Ελεάνα Ζαμπάρα

 

 

crashonline.

Back to top button