breaking newsΚύπρος

Η Κύπρος σε ένα εργαστήριο δοκιμάζεται ως πειραματόζωο, σε Κυπριακό και οικονομία

Του Κώστα Βενιζέλου

Στο Κυπριακό, η φόρμουλα συμφωνίας που συζητείται από το 1974 και εντεύθεν δεν στηρίζεται ούτε στο διεθνές δίκαιο, ούτε έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο.

Ένα ζήτημα εισβολής  έχει μετατραπεί σε θέμα «συμβιβασμού» με βάση τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κατοχής.  Συζητείται πλήρης εξίσωσης και ταυτόχρονα υποβάθμισης του αναγνωρισμένου κράτους. Συζητούνται εκπτώσεις και περιορισμοί από βασικά δικαιώματα. Δυστυχώς, όποιος εκφράσει διαφορετική άποψη, μιλήσει εν πολλοίς για το αυτονόητο, για όσα ισχύουν σε άλλες κανονικές χώρες, κατηγορείται για εθνικισμό!

Η Κύπρος, όμως, έχει χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο και στην οικονομία. Το 2013 με αποφάσεις εξπρές και χωρίς να αξιολογηθεί συνολικά και να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, το περίφημο Γιούρογκρουπ προχώρησε στην ισοπέδωση του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας.  Στην Κύπρο, το 2013, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά μια φόρμουλα για κούρεμα καταθέσεων.

Κλήθηκαν, δηλαδή, οι καταθέτες να πληρώσουν για την κακοδιαχείριση των τραπεζιτών.

Αυτή η φόρμουλα δεν χρησιμοποιήθηκε σε άλλη χώρα της Ευρώπης, της ευρωζώνης αν και εταίροι μας στην Ε.Ε. αντιμετώπιζαν περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς. Λάθη έγιναν, στρεβλώσεις υπήρξαν και υπάρχουν, ωστόσο, σε καμία άλλη χώρα δοκιμάστηκε το πείραμα αυτό.

Γιατί, όμως; Επειδή προφανώς ως μικρή οικονομία δεν θα επηρέαζε άλλους εκτός των συνόρων της. Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας λόγος που προφανώς αφορά και τον τρόπο που αντιδρούν οι πολίτες, στο Κυπριακό και την οικονομία, την καθημερινότητά τους. Για την ακρίβεια ο τρόπος που δεν αντιδρούν. Ο τρόπος που αποδέχονται την πεπατημένη και τη… μοίρα.

Όσο, λοιπόν, οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες ή μικρής πνοής, τόσο θα επιλέγεται η Κύπρος ως πειραματόζωο. Αυτό γίνεται και σήμερα με το Συνεργατισμό.

Έξωθεν νόρμες και καλοθελητές εκ των έσω, σπεύδουν με εκβιαστικά διλήμματα να επιβάλουν συμφωνίες. Παρουσιάζουν φόρμουλες που φαντάζουν μοναδικής επιλογής.

Είτε θα περάσει, θα υιοθετηθεί είτε θα επανέλθει ο εφιάλτης του 2013, με κούρεμα καταθέσεων…

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/i-kypros-se-ena-ergastirio-dokimazete-os-piramatozoo-se-kypriako-ke-ikonomia/

Back to top button