breaking newsΕλλάδα

Κενό γράμμα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης – Οργή στην κοινωνία για τα εγκληματικά λάθη

Καμία συγγνώμη για την εθνική τραγωδία με τους 87 νεκρούς – Χωρίς αντίκρισμα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό – Σύσσωμη αντιδραση της αντιπολίτευσης που επισήμανε ότι την υποκρισία από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παραιτήσεις ή αποπομπές

Την οργή της κοινωνίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα εγκληματικά λάθη στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών ενίσχυσε η τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής καθώς η απουσία συγγνώμης μετέτρεψε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σε κενό γράμμα.

Αν και ήταν η τέταρτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού απο την στιγμή που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στην Πεντέλη που κατέκαψε το Μάτι και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 87 ανθρώπους, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί ουσιαστικά για την πρωτοφανή εθνική τραγωδία. Όπως εως σήμερα δεν έχει νιώσει την ανάγκη να επισκεφτεί τον τόπο που εξελίχθηκε η ολική καταστροφή.

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εξήγησε στον κ. Τσίπρα πως στην πολιτική, διαχρονικά, η ανάληψη ευθυνών για να μην είναι υποκριτική συνοδεύεται απο αποπομπές ή παραιτήσεις.

Για “ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα” μίλησε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την παροχή εξηγήσεων για τα εγκληματικά λάθη.

«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» επισήμανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

“Δεν πείθει πια κανέναν” είπε το ΚΚΕ ενώ το Ποτάμι υπογράμμισε πως “Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει”. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για “κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού” ενώ ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί καθώς μόνο έτσι θα δείξει εμπράκτως ότι εννοεί την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Αλ. Τσίπρας: αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αλλά για όλα φταίνε οι άλλοι

«Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο ελληνικός λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτος το απόγευμα της Παρασκευής καταγγέλλοντας παράλληλα, γενικά και αόριστα «προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας».

«Ζήτησα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό. Ίσως η πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας. Με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και αγωνία» ανέφερε για να προσπαθήσει στην συνέχεια να εξευμενίσει τουςε πολίτες καθώς η επικαιρότητα κατακλυζόταν απο το φιάσκο της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου, που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη από την επιλογή των υπουργών να αυτοαποθεωθούν υποστηρίζοντας ότι αν ευρίσκονταν ξανά αντιμέτωποι με μία πυρκαγιά σαν αυτή που κατέκαψε το Μάτι δεν θα άλλαζαν το παραμικρό από τις ενέργειές τους.

 

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο θάνατος των 87 συμπολιτών μας από την πυρκαγιά στο Μάτι είναι η μεγαλύτερη κρίση που περνά η κυβέρνησή του, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία και αποστασιοποιήθηκε από τους κυρίους Τόσκα και Τζανακόπουλο τους οποίους φωτογράφισε ότι «υπερβάλλουν σε δικαιολογίες για να μειώσουν τις ευθύνες».

Με την επιλογή του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας εξευτέλισε πολιτικά τους υπουργούς του που στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης δήλωσαν περήφανοι για τους χειρισμούς του και μάλλον συντάχθηκε με την στάση των δημοσιογράφων που έθεσαν ερωτήματα τα οποία αναδείκνυαν τις ευθύνες, πράξεις και παραλείψεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και των υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που χειρίστηκαν την καταστροφή της Δευτέρας με τα γνωστά, φρικτά, αποτελέσματα.

Και συνέχισε: «Αγωνία, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες, αν μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω, να σώσουμε έστω και μια ψυχή από αυτές που έφυγαν. Δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή το φόβο, μήπως από κάποιο αίσθημα αυτοσυντήρησης διαπράττουμε το ίδιο λάθος που διέπραξαν άλλοι. Γι’ αυτό να είμαι ειλικρινής».

Κινούμενος στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και ημέρες, εις ό,τι αφορά τα βαθύτερα αίτια που κατά την κυβέρνηση προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία από τη φωτιά στις οικιστικές συνθήκες στο Μάτι, είπε: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται όσα η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς κριτικής. Αυτή οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας για μια μικροπολιτική σκοπιμότητα. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι σεβασμός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά: «Σας κάλεσα σήμερα, γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία».

«Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέρα και έξω από τις εμφανείς προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας, έχει σημασία και η αυτοκριτική, σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να το επωμιστεί αυτό. Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός οικιστικού σχεδίου, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις δεκαετιών. «Αν χρειαστεί να σπάσουμε αβγά, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξουν συγκρούσεις, ας γίνει» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού πίσω από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να μπει σε «κυνήγι μαγισσών» ή να υιοθετήσει σενάρια. «Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως ξαναπροσπαθήσουν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας σε εγρήγορση κρατικού μηχανισμού και εθελοντών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανακτά, σε λίγες ημέρες, την οικονομική της κυριαρχία (σ.σ. με την έξοδο από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου) και τόνισε ότι δεν μπορεί η χώρα να αντιμετωπίζει θέματα ασφάλειας σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, που ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Δεν αντικαθιστά τώρα τους εμπλεκόμενους με την πυρόσβεση

«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας» είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει τώρα σε απομακρύνσεις των εμπλεκόμενων αρμοδίων υπουργών, όπως ο Νίκος Τόσκας. 

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι

«Πολύ περισσότερο, η εύκολη καταδίκη και ο αποκεφαλισμός των πυροσβεστών, αστυνομικών, στρατιωτικών που έδιναν και δίνουν τη μάχη με κίνδυνο της ζωής τους» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε κάνοντας ειδική αναφορά «στους λιμενικούς που στη θάλασσα γλύτωσαν από θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας». 

«Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε» συνέχισε. 
«Το καλοκαίρι δεν τελείωσε και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Με έμμεσο τρόπο χαρακτήρισε και πάλι τις πολύνεκρες πυρκαγιές ασύμμετρα φαινόμενα, κάνοντας λόγο για απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «με συμμετρικό» τρόπο.

.protothema.

Back to top button