breaking newsΕλλάδα

Στους 50 πλέον και επίσημα οι νεκροί. Περισσότεροι από 150 τραυματίες από τις φωτιές σε Κινέτα και Ανατολική Αττική

 

Θρήνος, φωτιές και αποκαϊδια.

Η επόμενη μέρα της εκδήλωσης των καταστροφικών πυρκαγιών στην Κινέτα, στην Ανατολική Αττική αλλά και σε αρκετές ακόμη εστίες που ξέσπασαν και χωρίς ακόμη ο κίνδυνος να έχει ξεπεραστεί, έχει βυθίσει τη χώρα σε ανείπωτο πόνο καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον φτάσει τους 50 επισήμως . Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 170. Εξ αυτών 11 είναι διασωληνωμένοι και 16 είναι παδιά. 

Περισσότερα από 800 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε παραλιακές περιοχές.

Δυστυχώς ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει…

Από νωρίς το πρωί υπήρχαν μαρτυρίες, οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν επίσημα από την Πυροσβεστικη Υπηρεσία πως βρέθηκαν 25 απανθρακωμένοι σωροί σε ταβέρνα στην περιοχή Μάτι, Αργυρή Ακτή. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου ενώ στο σημείο βρίσκονται ο Ερυθρός Σταυρός και η ΕΛΑΣ. Ο δε Ερυθρός Σταυρός επιβεβαιώνει την ανακάλυψη των πτωμάτων ενώ υπάρχουν αναφορές πως κάποια από τα πτώματα βρέθηκαν αγκαλιασμένα…

Εκφράζονται δε φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Τα πύρινα μέτωπα

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν την Δευτέρα μπορεί να έχουν κοπάσει αλλά ακόμη υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στην Κινέτα και στον Βουτζά. 

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης- ελικόπτερα και αεροσκάφη ενώ σε πλήρη ανάπτυξη είναι και οι επίγειες  πυροσβεστικές δυνάμεις. 

ANGELOS TZORTZINIS VIA GETTY IMAGES

ANGELOS TZORTZINIS VIA GETTY IMAGES

 

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη,επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι σκληρές εικόνες της επόμενης μέρας. Ο εντοπισμός των νεκρών σε Κινέτα και Ανατ.Αττική, τα σπίτια που έγιναν στάχτη από τις φωτιές και ο ανείπωτος πόνος 

Μια εφιαλτική νύχτα

Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας και ενώ η μάχη των πυροσβεστών με τα πύρινα μέτωπα συνεχιζόταν, ανάμεσα στα καμμένα, στις παραλίες κοντά στις περιοχές όπου μαίνονταν οι πυρκαγιές, στο λιμάνι της Ραφήνας και στα νοσοκομεία της Αττικής οι κάτοικοι της περιοχές, παραθεριστές, τουρίστες ζούσαν τις πιο δύσκολες ώρες.

Πολλοί εγκλωβισμένοι περίμεναν σκάφη του λιμενικού για να τους απεγκλωβίσουν από τις παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί ενώ συγγενείς και φίλοι περίμεναν με αγωνία στο λιμάνι της Ραφήνας τα σκάφη του ΛΣ αλλά και αυτά ιδιωτών για να δουν εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα επέβαιναν σε αυτά.

SOOC

ANGELOS TZORTZINIS VIA GETTY IMAGES

 

Συνολικά κατά την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος διασώθηκαν 689άνθρωποι ενώ σε ανάλογη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έγινε συνδρομή σε άλλα 72 άτομα. 

Την ίδια ώρα αγωνία και στα νοσοκομεία της Αττικής όπου συνέρρεαν οι τραυματίες- κυρίως εγκαυματίες- ενώ επίσης άνθρωποι που αναζητούσαν τους τους αγαπημένους τους προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες. 

Δραματικές όμως είναι και οι περιγραφές που έρχονται και από τις περιοχές όπως πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Άνθρωποι περιγράφουν σκηνές παραφροσύνης. Δεν λείπουν οι αναφορές για τον εντοπισμό απανθρακωμένων ανθρώπων, για τραυματίες που δυσκολεύονταν  να μετακινηθούν, για άλλους που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κατέληξαν να τα βλέπουν να καίγονται. 

Το τοπίο στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κύρια μέτωπα των πυρκαγιών είναι εφιαλτικό αφού όπου δεν βλέπει κανείς το χρώματα της φωτιάς και καταπίνει το πράσινο και τα σπίτια στο πέρασμα του, αντικρίζει ένα σεληνιακό τοπίο. Σπίτια που μοιάζουν πια στοιχειωμένα αφού έχουν γίνει στάχτη και στέκουν μόνο τα θεμέλια, καμμένα αυτοκίνητα και κουφάρια καμμένων δέντρων. 

EUROKINISSI

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

ANGELOS TZORTZINIS VIA GETTY IMAGES

VALERIE GACHE VIA GETTY IMAGES

VALERIE GACHE VIA GETTY IMAGES

EUROKINISSI

EUROKINISSI

EUROKINISSI

ANGELOS TZORTZINIS VIA GETTY IMAGES

VALERIE GACHE VIA GETTY IMAGES

SOOC

VALERIE GACHE VIA GETTY IMAGES
.huffingtonpost.gr

VALERIE GACHE VIA GET
Back to top button