Διεθνή

Οι Δυτικοί παραδέχονται ότι χάνουν το Soledar.

Ταπεινωτική παραδοχή Δυτικών: Η Ρωσία είναι «πιθανόν» να έχει τώρα τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης εξόρυξης αλατιού Soledar στην ανατολική Ουκρανία, λέει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι η πόλη Soledar, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα από το Bakhmout, θα χαθεί από τους Ουκρανούς
Ο Serhii Cherevatyi, εκπρόσωπος της Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης, αναγνώρισε ότι η πόλη «σχεδόν καταστράφηκε» αλλά ότι ο στόχος ήταν να φθείρουν τους Ρώσους, «έτσι ώστε ακόμα κι αν επιτύχουν μια τακτική νίκη, αυτή να γίνει νίκη Πύρρειο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, ο ρωσικός στρατός πιθανώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του Soledar και στοχεύει να παρακάμψει το Artyomovsk (Bakhmut) από τα βόρεια για να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει «καλή μερίδα» του Soledar στα ρωσικά χέρια. Τα ρωσικά στρατεύματα και η ομάδα Wagner έχουν προχωρήσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, λέει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ρώσοι έχουν επιβάλει μερικό επιχειρησιακό (με πυρά) έλεγχο στον αυτοκινητόδρομο E40 που εκτείνεται από το Artemovsk στο Soledar (και συνεχίζει στο Seversk).

Οι δυνάμεις Ουκρανίας αποσύρουν μονάδες (61η ταξιαρχία…) αλλά δεν τις αντικαθιστούν
Η πόλη Soledar εγκαταλείπεται
Η άμυνα Oυκρανίας στη γραμμή Seversk-Soledar-Artemovsk καταρρέει

Το Soledar βρίσκεται κοντά στο Bakhmut, όπου επίσης διεξάγεται μια αιματηρή μάχη.Soledar, est situé à dix kilomètres au nord de Bakhmut/Artyomovsk. Jusqu’à Bakhmut une ville très importante

Ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία ζωή» στο Soledar..ότι δεν έμεινε όρθιος ούτε ένας τοίχος.. θριαμβολογεί για το επίτευγμα του να καταστρέψει τη χώρα.

Το Soledar – το οποίο είχε πληθυσμό περίπου 10.000 πριν από τον πόλεμο – μπορεί να θεωρηθεί κυρίως ως σκαλοπάτι για την κατάληψη του Bakhmut και η στρατηγική του αξία είναι αμφισβητήσιμη.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Yevgeny Prigozhin, ιδρυτής του Ομίλου Wagner, θέλει τον έλεγχο των μεγάλων ορυχείων αλατιού και γύψου στην περιοχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι μέρος των μαχών είχε επικεντρωθεί στις εισόδους των 200 χιλιομέτρων τούνελ και ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία «πιθανότατα ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διείσδυση πίσω από τις γραμμές τους».

Ο κ. Prigozhin επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τα ορυχεία, αποκαλώντας τα «κερασάκι στην τούρτα» στη στρατηγική σημασία της περιοχής Bakhmut.

Τις περιέγραψε ως ένα «δίκτυο υπόγειων πόλεων» που μπορεί να χωρέσει «μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε βάθος 80-100 μέτρων» και μπορεί επίσης να επιτρέψει σε τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα να κινούνται ελεύθερα.

Οι μάχες γύρω από το Μπαχμούτ συνεχίζονται εδώ και μήνες και ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις πιο πρόσφατες ανταλλαγές ως «άγριες».

Οι Ρώσοι μπήκαν και στον οικισμό Paraskovieka στο βορρά του Artemovsk/Μπαχμούτ.

Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξάλειψαν τα υπολείμματα της AFU από την Červená Hora και εισήλθαν στο Blagodatnoye και στην Paraskovievka.

Ο αυτοκινητόδρομος Seversk – Soledar διακόπτεται. Η προμήθεια της ουκρανικής φρουράς στο Soledar είναι περιορισμένη.

dimpenews.com

Back to top button