breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποκάλυψη – σοκ για νέες π£ρενέργειες εμVολίων: Προκαλούν σοβαρά προβλήματα όρασης, μέχρι τύφλωση και νευρολογικές διαταραχές

 

Σοβαρά προβλήματα όρασης, ως και τύφλωση και νευρολογικές διαταραχές που παρατηρήθηκαν αμέσως μετά τον βολιασμό , σε ασθενείς, ήδη μπήκαν στη μακρά λίστα των παρενεργειών και μόνιμων βλαβών που οι επιστήμονες μελετούν επισταμένα. Ο βουλευτής Mike Blecher (R-N.H.) πάσχει από οφθαλμικές ημικρανίες σχεδόν δύο χρόνια. Έκανε το πρώτο του εμVόλιο Pfiz£r τον Απρίλιο του 2021 και «δεν είδε το περιβάλλον ξανά με τον ίδιο τρόπο».

Περίπου 12 ώρες μετά τον βολιασμό, ο Belcher ανέπτυξε συμπτώματα σοβαρής γρίπης, νευρολογικά συμπτώματα, ενώ ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα ξεχώρισε: η όρασή του έγινε περίεργη. Άρχισε να παρατηρεί ότι η ισορροπία του κόκκινου και του πράσινου χρώματος στα μάτια του διαταράχθηκε, άρχισε να τα μπερδεύει και θα εμφανίζονταν σκούρες κηλίδες στο οπτικό του πεδίο.

Ο Blecher σύντομα άρχισε να έχει επώδυνους πονοκεφάλους, ενώ μια ξαφνική ριπή εκτυφλωτικού φωτός ήταν ικανή να του προκαλέσει τρομερό πόνο στο πίσω μέρος των ματιών του. Αυτό ήρθε μαζί με πιο σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής της ισορροπίας (δεν μπορούσε να περπατήσει σε ευθεία γραμμή) και προβλήματα μνήμης. Αφού μεταφέρθηκε από ειδικό σε ειδικό, ο Belcher εισήχθη τελικά στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2021.

«Έμεινα στο νοσοκομείο για ίσως τέσσερις ημέρες και πήρα εξιτήριο με τη διάγνωση της παρατεταμένης οφθαλμικής ημικρανίας με μερικά άλλα ονόματα στοιβαγμένα», είπε ο Belcher. «Δεν είχα ποτέ ημικρανία πριν, και σε εκείνο το σημείο, είχα ημικρανία για [πάνω από] 20 συνεχόμενες μέρες».

Αναφορές ασυνήθιστων οπτικών και νευρολογικών συμπτωμάτων σε βολιασμένους

Η νευρολόγος και νευροακτινολόγος από την Αλαμπάμα Δρ Diane Counce είπε στους The Epoch Times ότι από τότε που κυκλοφόρησε το εμVόλιο, έχει επίσης δει πολλούς ασθενείς που, μετά τονβολιασμό, ανέπτυξαν ημικρανίες ή εμφάνισαν επιδείνωση ή αυξημένη συχνότητα συμπτωμάτων. Αυτές οι ημικρανίες συχνά εκδηλώνονται με προσωρινή τύφλωση.

Η κλινική της Counce έχει περιθάλψει περίπου 300 ασθενείς μετά τον βολιασμό και παρατήρησε ότι οι ασθενείς της με C”VID τείνουν να έχουν πιο εμφανή συμπτώματα προηγούμενων ενοχλήσεων, ενώ οι ασθενείς που ανέπτυξαν συμπτώματα μετά τον βολιασμό μπορεί να αναπτύξουν περισσότερα σοβαρά και ανεξήγητα συμπτώματα.

Ένα μάλλον αινιγματικό σύμπτωμα που είδε στους βολιασμένους ασθενείς της ήταν η διαταραχή της όρασης, η οποία θα συνοδευόταν από άλλα νευρολογικά προβλήματα. Η οπτική οξύτητα των ασθενών μειώθηκε, αλλά η μείωση θα κυμαινόταν από μέρα σε μέρα, χωρίς να παρατηρείται εμφανής φυσική ανωμαλία στο μάτι. Οι συνεχείς αλλαγές στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθιστούν δύσκολο για τους ασθενείς να αλλάξουν τη συνταγή των γυαλιών τους

Ασυνήθιστα προβλήματα και πότε παρατηρούνται

Η οφθαλμίατρος Δρ. Lynnell Lowry από το Alamo Eye Institute στο Τέξας παρατήρησε επίσης αύξηση των ασυνήθιστων προβλημάτων στα μάτια. Είπε στους The Epoch Times για έναν ασθενή στον οποίο, για αρκετές εβδομάδες, το οπτικό της πεδίο διακόπηκε από διαταραχές που έμοιαζαν με χιόνι, αλλά η Lowry δεν μπόρεσε να βρει τίποτα αξιοσημείωτο κατά την εξέταση.

Οι περισσότεροι από τους βολιασμένους ασθενείς της Lowry φαινόταν να έχουν αναπτύξει προβλήματα όρασης που παρατηρούνται όταν ο έρπητας ζωστήρος είναι σε έξαρση ή όταν παρατηρούνται ανεπάρκειες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Έχει δει επίσης αύξηση σε σπανιότερα οφθαλμικά προβλήματα.

Συνήθως έβλεπε κεντρικές ορώδεις αμφιβληστροειδοπάθειες περίπου μία φορά κάθε πέντε χρόνια, αλλά έχει δει τρεις περιπτώσεις σε βολιασμένα άτομα σε ένα μήνα το 2022. Συνήθως βλέπει περίπου μία περίπτωση παράλυσης κρανιακών νεύρων κάθε δύο χρόνια, αλλά έχει δει τρεις περιπτώσεις σε βολιασμένα άτομα το 2022.

Οφθαλμικές επιπλοκές που καταγράφονται στη βάση δεδομένων και τη βιβλιογραφία

Σύμφωνα με δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων (VAERS) των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 70% των αναφορών πόνου στα μάτια, θολής όρασης και προβλημάτων όρασης είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμό για τον COVID-19 λίγο νωρίτερα από την εμφάνιση, καθώς και περισσότερες από το 50% όλων των αναφορών αναφέρονταν σε οίδημα των ματιών.

Ενώ το VAERS δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν μια ανεπιθύμητη ενέργεια προκλήθηκε από έναν εμβολιασμό, τα μοτίβα στην αναφορά τονίζουν το γεγονός και την ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης για την αξιολόγηση πιθανών ανησυχιών για την ασφάλεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κυκλοφόρησε τα εμβόλια περίπου την ίδια εποχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε πάνω από 9.000 περιπτώσεις νευρολογικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών σπασμών, μυαλγίας, παραισθησίας, πονοκεφάλους και ζάλης στη βάση δεδομένων VAERS μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021.

Ραγοειδίτιδα

Μια μελέτη στη Νέα Ζηλανδία που παρακολούθησε περίπου 3.000 εμβολιασμένους ασθενείς που ανέπτυξαν ραγοειδίτιδα πριν από την κυκλοφορία του εμVολίου διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ραγοειδίτιδας μετά τον βολιασμό. Το βασικό ποσοστό της έξαρσης της ραγοειδίτιδας ήταν 12,3 ανά χίλιους ασθενείς μήνες.

Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 20,7 μετά την πρώτη δόση, 15,0 μετά τη δεύτερη δόση, 12,8 μετά την τρίτη δόση και 23,9 μετά την τέταρτη δόση. Τον Νοέμβριο του 2022, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δημοσίευσε μια ανασκόπηση των οφθαλμικών εκδηλώσεων μετά τον βολιασμό που αναφέρθηκαν στη βιβλιογραφία.

Οι οφθαλμικές επιπλοκές χωρίστηκαν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  • Οφθαλμικές φλεγμονώδεις ασθένειες εμφανίζονται όταν οι ιστοί στο μάτι γίνονται κόκκινοι, πρησμένοι και πονούν. Η φλεγμονή μετά τον εμβολιασμό έχει τεκμηριωθεί στον επιπεφυκότα, το πιο εξωτερικό στρώμα του ματιού, τον σκληρό χιτώνα, στο λευκό στρώμα που καλύπτει το μάτι, καθώς και φλεγμονή στα εσωτερικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένου του επισκλήρου και του ραγοειδούς.
  • Οι οπτικές νευροπάθειες παρατηρούνται όταν τα οπτικά νεύρα που μεταφέρουν οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο υποστούν βλάβη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι θρόμβοι αίματος σταματούν ή περιορίζουν τη ροή του αίματος στα νεύρα και επίσης όταν το σώμα αρχίζει να επιτίθεται στα δικά του οπτικά νεύρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τρεμόπαιγμα στα μάτια, απώλεια όρασης και πόνο
  • Οι παθήσεις του πρόσθιου τμήματος σχετίζονται με επιπλοκές των ματιών στο μπροστινό μέρος του ματιού όπως ο κερατοειδής, οι ίριδες και ο φακός, καθώς και οι μύες που ελέγχουν αυτές τις περιοχές. Από τότε που κυκλοφόρησαν τα εμβόλια, υπήρξαν αρκετές αναφορές για κερατίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή στον κερατοειδή. Αναφορές απόρριψης μοσχευμάτων κερατοειδούς έχουν επίσης τεκμηριωθεί, αν και τα ποσοστά αναφοράς δεν είναι υψηλότερα από τα ποσοστά άλλων εμβολίων.
  • Οφθαλμικές λοιμώξεις από έρπητα ζωστήρα έχουν επίσης αναφερθεί και μπορεί να εμφανιστούν με ή χωρίς εξανθήματα.

Οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν ρήξη και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Δεδομένου ότι ο αμφιβληστροειδής είναι υπεύθυνος για την ανίχνευση του φωτός και του χρώματος, η βλάβη του μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και απώλεια της όρασης.

Ο Mark από την Καλιφόρνια άρχισε ξαφνικά να βλέπει επιπλέοντα στίγματα σε σχηματισμούς που μοιάζουν με ιστό αράχνης στο αριστερό του μάτι μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης του δόσης Pfizer. Αυτό ήρθε μετά από πόνο στο στήθος μέσα σε λίγες ώρες από τον εμβολιασμό. Μια παραπομπή σε οφθαλμίατρο έδειξε ότι ο αμφιβληστροειδής του αιμορραγούσε.

Η γέλη στο αριστερό του μάτι, που δίνει στα μάτια το σφαιρικό τους σχήμα, τραβούσε τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αιμορραγία του ιστού. Εάν το τζελ σχιστεί ή προκαλέσει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την απόδειξη της αιτιότητας;

Από τον C”VID, οι γιατροί έχουν γίνει πιο προσεκτικοί όταν συζητούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Ο Mark είπε ότι ο οφθαλμίατρος του είπε ότι η πρωτεΐνη αιχμής που παρήχθη από την πρώτη δόση του εμβολίου για τον C”VID μπορεί να έχει συσσωρευτεί στο μάτι του, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη, αλλά άλλοι οφθαλμίατροι του είπαν το αντίθετο.

Ο Mark είχε υποβοηθήσει με laser in situ keratomileusis (LASIK) για να διορθώσει την όρασή του πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, έτσι άλλοι οφθαλμίατροι του είπαν ότι κινδύνευε από αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στην αρχή, αν και οι μελέτες γενικά ανέφεραν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μέσα στα πρώτα λίγα χρόνια μετά μια επέμβαση LASIK, όχι αργότερα.

Ενώ οι οφθαλμίατροι συνειδητοποιούν τώρα περισσότερο τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία που μιλούν για οφθαλμικές επιπλοκές από το εμVόλιο δεν είναι αρκετά ισχυρά.

Η εμφάνιση… μπερδεύει

Δεδομένου ότι οι οφθαλμικές επιπλοκές μετά τους εμβολιασμούς ήταν αρκετά σπάνιες στην αρχή, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι άγνωστο εάν οι αναφερόμενες περιπτώσεις ύποπτων οφθαλμικών προβλημάτων μετά τους βολιασμούς είναι παρενέργειες ή απλώς θέμα σύμπτωσης.

Ο οφθαλμίατρος Δρ. Abelrahman Elhusseiny, ο οποίος έχει συν-συγγραφεί αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τους εμβολιασμούς για τον COVID-19, είπε ότι αν και η βιβλιογραφία για αυτό το θέμα έχει αυξηθεί από το 2021, έχει δει πολύ λίγες περιπτώσεις πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου στην κλινική του .

Είπε επίσης ότι πολλοί από τους εμβολιασμένους ασθενείς του που στη συνέχεια ανέπτυξαν οφθαλμικά προβλήματα είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως αυτοάνοση νόσο, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία θα τους έθεταν ήδη σε κίνδυνο οφθαλμικών συμπτωμάτων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών του εμVολίου.

Πρέπει να υπάρξει βιβλιογραφία, να εξεταστεί σοβαρά η ιαπωνική μελέτη!

Ενώ εκτεταμένη βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα εμβόλια C!VID μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και θρομβοπενία, οι σχέσεις μεταξύ των εμβολίων C”VID και των οφθαλμικών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν αρκετά αδύναμες.

«Υπάρχουν στοιχεία, αλλά τα στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά όσο με άλλες καταστάσεις όπως, ας πούμε, τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στον [τον] μικρό αριθμό συμβάντων και στην έλλειψη καλά ελεγχόμενων μελετών ειδικά για τα οφθαλμικά ανεπιθύμητα συμβάντα», δήλωσε ο οφθαλμολόγος και καθηγητής Mahyar Etminan από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στους Epoch Times μέσω email.

Τα πιο πειστικά στοιχεία μέχρι στιγμής είναι από μια ιαπωνική επιδημιολογική μελέτη που ταίριαξε εμβολιασμένα με μη εμβολιασμένα άτομα. Αφού συνέκριναν περίπου 80.000 άτομα διπλής δόσης με τον ίδιο αριθμό μη εμβολιασμένων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι οφθαλμικών επιπλοκών αυξήθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

«Δεδομένου ότι αυτά τα βόλια βρίσκονται στο μικροσκόπιο, πρέπει να προσέχουμε να μην συνδέουμε τα πάντα και τον νεροχύτη της κουζίνας που σχετίζεται με αυτά τα φάρμακα. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να προέρχονται μόνο από καλά σχεδιασμένες μελέτες», είπε ο Etminan.

Οι οφθαλμίατροι συζητούν τώρα τους κινδύνους του εμVολίου με ασθενείς

Για να είμαστε προσεκτικοί, ορισμένοι οφθαλμίατροι αναφέρουν τώρα ενεργά τους πιθανούς κινδύνους των εμVολίων στους ασθενείς τους. Η Lowry είπε ότι τώρα εξετάζει την κατάσταση του εμVολίου ενός ατόμου και αξιολογεί την πιθανή χρονική συσχέτισή του με τα συμπτώματα για τα οποία παραπονούνται οι ασθενείς της.

Ο Elhusseiny είπε επίσης ότι ενημερώνει τους ασθενείς του για τους κινδύνους του βολιασμού, ώστε να μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Ένας από τους ασθενείς του Elhusseiny έχασε τη σύζυγό του από τον C!VID και συνέχισε να εμVολιάζεται χωρίς περαιτέρω ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ένας άλλος ασθενής είχε έναν συγγενή που παρουσίασε ανεπιθύμητο συμβάν του εμVολίου και ως εκ τούτου αποφάσισε να σταματήσει τον βολιασμό.

Ο Lowry τόνισε τη σημασία των γιατρών να αναφέρουν τους κινδύνους του εμβολίου με τους ασθενείς τους.
Βγαίνοντας από την πανδημία, παρατήρησε ότι ενώ ορισμένοι ασθενείς υποψιάζονται ότι τα εμβόλια μπορεί να εμπλέκονται σε κάποια από τα συμπτώματά τους, φαίνεται ότι φοβούνται να το αναφέρουν οικειοθελώς.

«Υπάρχει τεράστιο στίγμα», είπε ο Lowry. Οι ασθενείς που εμVολιάστηκαν και είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες «σχεδόν φοβούνται να κατηγορήσουν το εμVόλιο». Ειδικά δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον βιώσει τόσο τον βολιασμό όσο και τη μόλυνση, υπάρχει ένα πρόσθετο επίπεδο πολυπλοκότητας για τους γιατρούς να καταλήξουν σε μια διάγνωση, με τον Lowry να συγκρίνει τους γιατρούς τώρα με τους ντετέκτιβ.

Κοιτάζοντας το μέλλον

Όταν κοιτάζει προς τον ορίζοντα, το έντονο φως προκαλεί ένα παλλόμενο αποτέλεσμα στα μάτια του, είπε ο Belcher. «Το όραμα ξεθωριάζει λίγο μέσα και έξω. Αυτό είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό».

Ο Belcher είπε ότι πολλοί από τους γιατρούς που είδε κατά τη διάρκεια και πριν από τη νοσηλεία του ήταν αρκετά σίγουροι ότι το εμVόλιο συνέβαλε στην κατάστασή του. Ευτυχώς για τον Belcher, τα περισσότερα από τα νευρολογικά του συμπτώματα είναι πλέον υπό έλεγχο.

Αν και οι οφθαλμικές του ημικρανίες χρειάζονται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή πρωτοφανών περιπτώσεων, τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρεί μείωση της συχνότητάς του. Ο Belcher ελπίζει ότι οι μελλοντικές εξετάσεις θα τον ενημερώσουν για τους παθολογικούς λόγους πίσω από τα οφθαλμικά του συμπτώματα.

primenews

Back to top button