breaking newsΔιεθνή

Νότια Αφρική: Δεκαοκτώ νεκροί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ληστών

Αστυνομικοί στη Νότια Αφρική σκότωσαν 18 ύποπτους ληστές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην επαρχία Λιμπόπο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρχών της χώρας.

Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι σχεδίαζαν μια ληστεία σε φορτηγό μετρητών, που ονομάζεται επίσης ληστεία cash-in-transit (CIT) και ήταν υπεύθυνοι για παρόμοια εγκλήματα σε άλλες επαρχίες, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Εθνικής Αστυνομίας, Fannie Masemola.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το συνδικάτο έχει εμπλακεί σε μια σειρά από CITs σε αυτήν την επαρχία, καθώς και στις επαρχίες Mpumalanga και Gauteng», είπε η Masemola σε δημοσιογράφους από το Makhado, περίπου 400 χιλιόμετρα  βορειοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Ένας αστυνομικός «τραυματίστηκε πολύ σοβαρά» στη συμπλοκή, η οποία διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε τις κινήσεις των υπόπτων  εδώ και λίγες ημέρες, η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τη βοήθεια της  υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

«Μόλις η αστυνομία πλησίασε τη διεύθυνση του οικήματος που διέμεναν, η ομάδα των υπόπτων άρχισε να πυροβολεί και η αστυνομία αντέδρασε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αστυνομική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής. «Δεκαέξι άνδρες και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν επί τόπου», ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Η Masemola είπε στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομία σκόπευε «να τους συλλάβει πριν βγουν έξω και διαπράξουν το έγκλημα που σχεδίαζαν».

Υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας

Οι ληστείες σε φορτηγά που μεταφέρουν μετρητά συμβαίνουν τακτικά στη χώρα, την ίδια στιγμή που πλήττεται από σοβαρά εγκλήματα.

Πέρυσι, 10 ύποπτοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, αφού οι επίδοξοι ληστές πυροβόλησαν εναντίον ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας και τραυμάτισαν έναν από τους πιλότους.

Τον Μάιο, ο υπουργός Αστυνομίας, Bheki Cele, είπε ότι υπήρξε μια «θεαματική αύξηση» στις ληστείες κατά τη μεταφορά μετρητών άνω του 20%, με 64 περιστατικά να δηλώνονται κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, τα οποία παρουσιάζονται από τον υπουργό κάθε τρίμηνο σε ζωντανή μετάδοση, αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες σε μια χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο.

Η αστυνομία είπε ότι «καταπολεμά σοβαρά και βίαια εγκλήματα σε ολόκληρη τη χώρα».

Επίσης, ακόμα τέσσερα άτομα που εντοπίστηκαν σε ένα άλλο «καταφύγιο» συνελήφθησαν καθώς εμπλέκονται με το σχέδιο ληστείας του φορτηγού μετρητών.

Η Masemola είπε ότι υπήρχε επίσης ένα “εκρηκτικό που ήταν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί επειδή ήθελαν να χτυπήσουν και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην επαρχία”.

Είπε τέλος ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ένα ασθενοφόρο για να μεταφέρουν τα χρήματα στην επαρχία Γκαουτένγκ.

primenews.

Back to top button