breaking newsΕλλάδα

Μια κάλπικη έξοδος: «Η λιτότητα παραμένει στην Ελλάδα, ούτε σε 10 χρόνια δεν θα επιστρέψει η ανάπτυξη» – Ξένοι αναλυτές γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα

 

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να διατυμπανίζουν από την Παρασκευή την επίλυση της ελληνικής κρίσης, ωστόσο μια σειρά αναλυτών και οικονομολόγων εκφράζει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη βιωσιμότητα της συμφωνίας της Πέμπτης, εκτιμώντας μάλιστα, ότι κινείται κάτω των προσδοκιών.

 

Η συμφωνία για το χρέος είναι πλέον γεγονός. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε τελικά την πολυπόθητη γραβάτα, ενώ τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης διατυμπανίζουν το ευοίωνο μέλλον της οικονομίας και κυρίως, το «τέλος» της λιτότητας και των μνημονίων.

Ωστόσο, αυτή την αισιοδοξία δεν τη συμμερίζονται όλοι.

Εκτός της αντιπολίτευσης, της οποίας η αντίδραση θεωρούταν αναμενόμενη, ενστάσεις εναντίον της συμφωνίας ορθώνονται και από πάλαι ποτέ συμμάχους —ή έστω φίλα προσκείμενους- της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συμφωνία του Eurogroup δεν περιορίζει την τρέχουσα αξία του ελληνικού χρέους» δηλώνει στο SputnikNews ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Μάλιστα, ο ίδιος απορρίπτει τις χαρμόσυνες ιαχές περί τερματισμού της λιτότητας, εκτιμώντας πως «η συμφωνία της Πέμπτης δεν καταφέρνει να προσφέρει μια ανακούφιση ως προς την εφαρμογή της λιτότητας, η οποία κατέστρεψε την Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Σκεπτικισμός για τη συμφωνία

Μπορεί ο κ. Τσίπρας, αξιοποιώντας τη σημειολογία της γραβάτας, να διατείνεται ότι κατάφερε να επιλύσει την ελληνική κρίση και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, ωστόσο το κλίμα στον γερμανικό Τύπο μόνο αισιόδοξο δεν χαρακτηρίζεται.

Η ελληνική κρίση τελείωσε;

Ο σκεπτικισμός είναι διάχυτος για την επόμενη ημέρα, καθώς οι Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι «ναι μεν, η ελληνική κρίση ρυθμίστηκε, αλλά επί της ουσίας δεν παρήλθε». Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι «φωνές», οι οποίες επιμένουν στην ανάγκη ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους.

«Αν η Ελλάδα έχει όντως αλλάξει, παραμένει άγνωστο. Αν μη τι άλλο οι οικονομικοί δείκτες εμπνέουν αισιοδοξία. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη. Χωρίς κούρεμα χρέους η Ελλάδα μάλλον δεν πρόκειται να σταθεί και πάλι στα πόδια της» υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

Κατώτερη των προσδοκίων η συμφωνία

«Η απόφαση του Eurogroup σχετικά με το χρέος μειώνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, δημιουργεί ταμειακό απόθεμα ασφαλείας ύψους 25 δισ. ευρώ και αυξάνει την περίοδο χάριτος. Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν επιλύουν το πρόβλημα του χρέους αφού αποφεύγουν την ονομαστική περικοπή» τονίζει, από την πλευρά του —με δήλωσή του στο SputnikNews- ο Έλληνας καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του χρέους, αποφαινόμενος ότι «τα μέτρα δεν θεραπεύουν το πρόβλημα στη ρίζα του, απλά το μεταθέτουν σε μεταγενέστερο χρόνο όταν θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές».

Τι δώσαμε

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ζητήματος του χρέους, το οποίο εγείρει τις αντιδράσεις των πολέμιων —και όχι μόνο- της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει και ορισμένα «μελανά» σημεία, τα οποία θέτουν τη χώρα υπό καθεστώς «στενής εποπτείας» έως τουλάχιστον το 2060.

Συγκεκριμένα:

– Πρωτογενή πλεονάσματα. Επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να παρουσιάζει πλεονάσματα, ύψους 2,2% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για την περίοδο από το 2023 έως το 2060. Εν ολίγοις, για τα επόμενα 42 χρόνια, η Ελλάδα οφείλει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα, κατά μέσο όρο, άνω του 2,2% του ΑΕΠ —με εξαίρεση τα πρώτα πέντε χρόνια, όταν το πλεόνασμα πρέπει να κυμαίνεται άνω του 3,5% του ΑΕΠ.

Μετα-μνημονιακή εποπτεία.

Οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί, συνδέονται άρρηκτα με τα πρώτα δύο μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή την επιστροφή των κερδών από το πρόγραμμα SMP και τη συμφωνία ANFA, αλλά και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων έως το 2022. Έτσι, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ως προς την ολοκλήρωση των κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η αξιολόγηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα υλοποιείται σε τριμηνιαία βάση, στο πλαίσιο της στενής παρακολούθησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης των μνημονιακών δεσμεύσεων.

– ΔΝΤ. Παρότι καλωσόρισε τη συμφωνία του Eurogroup, το ΔΝΤ ανήγγειλε τη διεξαγωγή νέας έκθεσης αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση τα δικά του κριτήρια. Επίσης, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου παραμένει ανενεργό, και ο ρόλος του περιορίζεται στη συνεχή εμπλοκή ως προς τη μετα-μνημονιακή εποπτεία. 

Νέο χτύπημα από τα Ρωσικά ΜΜΕ

Τα περισσότερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται ειδησεογραφικά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, επικαλούμενα την σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS στο τηλεγράφημά του με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διεθνούς οικονομικής βοήθειας», αναφερόμενο στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας γράφει ότι ο ESM υπογραμμίζει ότι η έξοδος έγινε δυνατή χάρη στις υπέρμετρες προσπάθειες του ελληνικού λαού και στην υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων .

Το πρακτορείο Ria Novosti φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος αναλύσεων της επενδυτικής εταιρείας REGION Βαλέρι Βάισμπεργκ, στο ραδιόφωνο Sputnik ο οποίος εκτιμά ότι «το να αναμένει κανείς ότι στα προσεχή δέκα χρόνια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε κανονικούς σταθερούς μακροοικονομικούς δείκτες είναι κάτι εξαιρετικά προβληματικό». Ο Βαλέρι Βάισμπεργκ, θεωρεί ότι τώρα η προσοχή «θα εστιασθεί στην μεταρρύθμιση της οικονομίας και πιο ενεργά στις ιδιωτικοποιήσεις» και πως «αν σε μερικά χρόνια αυτές αποδώσουν καρπούς, τότε ασφαλώς θα μπορεί να αναμένεται επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Rossiskaya Gazeta σε άρθρο της καθαρά ειδησεογραφικού περιεχομένου με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από την εποπτεία των ξένων δανειστών», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti, σε ειδησεογραφική της αναφορά με τίτλο « Η Ελλάδα βγήκε από την εποπτεία των ξένων δανειστών» , επικαλείται την ανακοίνωση του ESM και καταλήγει γράφοντας ότι «Η Ελλάδα ζούσε με τα χρήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2010» και πως «συνολικά μέσα σε οκτώ χρόνια η Ελλάδα πήρε 273,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 241,6 τα διέθεσαν οι χώρες της ευρωζώνης. Πανομοιότυπος είναι και ο τίτλος της εφημερίδας RBK.

Δείτε βίντεο:

 

pentapostagma

 

Back to top button