breaking newsΕλλάδα

Πόρισμα-χαστούκι για τη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική

  • Όλα έχουν καεί. Ζωές έχουν καταστραφεί. Και τα «γιατί» παραμένουν πολλά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες της καταστροφικής-θανατηφόρας δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου και ώρα 16:49, στην περιοχή Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε στην Καλλιτεχνούπολη – Ν. Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία και μαρτυρίες ο αντιστράτηγος-υπαρχηγός ΠΣ ε.α., και νομικός Ανδριανός Γ. Γκουρμπάτσης.

Τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει έως σήμερα έχουν αποτυπωθεί σε 78 σελίδες, που σήμερα κατατέθηκαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο.

Ωστόσο δεν πρόκειται για το τελικό πόρισμά του. Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο όταν φθάσουν στα χέρια του όλα τα στοιχεία θα επανέλθει με νεότερη συμπληρωματική αναφορά. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη έχουν ορίσει και δικό τους πραγματογνώμονα, έναν πυραγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τι διαπίστωσε ο τεχνικός σύμβουλος

Ο αντιστράτηγος Γκουρμπάτσης διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία ως διορισμένος τεχνικός σύμβουλος δύο οικογενειών που εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσσα.

Η έρευνά του αποκάλυψε την ύπαρξη ευθυνών συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες που εντοπίζονται κυρίως στη ΓΓΠΠ, στο ΠΣ, στην Ελληνική Αστυνομία, και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμους), ενώ δεν αποκλείει των ευθυνών και άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές, φορείς και υπηρεσίες, «αφού δεν έχουν περιέλθει σε γνώση μου όλα τα αιτούμενα απαραίτητα έγγραφα στοιχεία και πληροφορίες».


Τα «κόκκινα» σπίτια έχουν αρχίσει να κατεδαφίζονται στο Μάτι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Μια σειρά από σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, Αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά, σε συνδυασμό και με τις όποιες στρεβλώσεις εντοπίστηκαν κατά την οργανωτική δομή και λειτουργία του και καταγράφηκαν στο σύστημα πολιτικής προστασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα από κοινού και συνδυαστικά να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και επίπεδο την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα γενικά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας» σημειώνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης στο πόρισμα, που αποτελεί πλέον κομμάτι της δικογραφίας.


(Φωτ.: Facebook / Elia Kallia)

Αναφέρεται επίσης και στο νομικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπευθύνων, πάνω στο οποίο όφειλαν να κινηθούν, πριν και μετά από την φονική πυρκαγιά, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, σε παραλείψεις για τη συλλογή των ξερόχορτων, μη συντονισμό της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και ότι δεν εφαρμόστηκε έκτακτο σχέδιο λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σημειώνει επίσης ότι στην ανατολική Αττική είχαν απομείνει λίγα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων σημειώνει ακόμα ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, αποδείχθηκε «εν τέλει και εκ του αποτελέσματος», ότι «δεν ήταν προετοιμασμένος για τη λήψη κατάλληλων μέτρων και ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων, αλλά πρωτίστως και το σημαντικότερο είχε άμεσες επιπτώσεις στις απώλειες εκ της συγκεκριμένης καταστροφής, που απολογιστικά μέχρι σήμερα αριθμούν 96 ανθρώπινα θύματα, 31 άλλους σοβαρά τραυματίες καθώς και μεγάλης έκτασης ζημιές σε δομές, υποδομές και περιουσίες πολιτών και το φυσικό περιβάλλον».

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: