breaking newsΕλλάδα

Ντοκουμέντο: Η πρώτη έγγραφη αναφορά της πυροσβεστικής

Το ίχνος καπνού, οι διάλογοι με το Κέντρο Επιχειρήσεων, τα κρίσιμα λεπτά και η μάχη που χάθηκε

Η πρώτη γραπτή αναφορά που έγινε αμέσως μόλις οι πυροσβέστες της Ραφήνας εντόπισαν ίχνος καπνού από την εστία στην Πεντέλη από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Στην αναφορά περιγράφεται η επικοινωνία που είχαν οι πυροσβέστες από το κεντρικό πυροφυλάκιο της Ραφήνας με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199), για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Από την αναφορά προκύπτει ότι οι πυροσβέστες Ραφήνας ζήτησαν τη συνδρομή πυροσβεστικού αεροπλάνου, αίτημα το οποίο φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.

Ωστόσο, «μετά από μισή ώρα η μάχη στο Νταού Πεντέλη ήταν χαμένη», περιγράφουν στην αναφορά τους οι πυροσβέστες της Ραφήνας.

Αναλυτικά το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΒΗΜΑ»:

«Περί ώρας 16.40 καθώς η βάρδια επιφυλακής με μόνιμο και εποχικό προσωπικό αλλά και εθελοντές βρίσκονταν στο κεντρικό πυροφυλάκιο της Ραφήνας(Πυρασφάλεια στην θέση Οχυρό) παρατηρήθηκε από τον εθελοντή Α.Α. ίχνος καπνού απροσδιόριστα (λόγω αποστάσεως) προς Νταού Πεντέλης ή Αγιο Σπυρίδωνα (λόγω νοητής ευθείας).

Αμέσως κινητοποιήθηκαν τρία πυροσβεστικά οχήματα και δύο υδροφόρες του Δήμου Ραφήνας. Ενα μέλος πληρώματος πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου Ραφήνας επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199) αναφέροντας ορατό καπνό προς Νταού Πεντελη ή Αγίου Σπυρίδωνα και δηλώνοντας ότι μεταβαίνουν πέντε οχήματα δικά μας.

Καθώς βρίσκονταν περίπου στα δύο χιλιόμετρα από την Πυρκαϊά ο «Κρόνος» Πεντέλης (αρμόδιος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος) μας κάλεσε στον ασύρματο ρωτώντας αν έχουμε εικόνα .

Η απάντησή μας ήταν ότι «θα χρειαστεί εναέριο», λόγω της εμπειρίας μας. Στη συνέχεια της απάντησής μας ο «Κρόνος» Πεντέλης κάλεσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λέγοντας «Κέντρο λάβατε το σήμα της Ραφήνας». Σε δύο λεπτά βρισκόμασταν στο συμβάν. Μετά από μισή ώρα η μάχη στο Νταού Πεντέλη ήταν χαμένη».

Στοιχεία της δικογραφίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα από αυτά τα στοιχεία αναμένεται να τεθούν υπόψιν των δικαστικών λειτουργών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που ερευνά τις ευθύνες για το τραγικό συμβάν στο Μάτι της Ραφήνας με τους δεκάδες νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα στοιχεία κατέθεσε την Πέμπτη στην αρμόδια εισαγγελέα κυρία Βαρνβάρα Γνεσούλη και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευαγγελος Μπουρνούς που συνοδευόταν από τους δικηγόρους του Θρασύβουλο Κονταξή και Ιωάννη Λάγγα.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιάζει το γεγονός ότι υπάρχει «διαχωρισμός» περιοχών στη διαδικασία παρεμβάσεων για την αποφυγή πλημμυρών κλπ στο Μάτι.

Για την περιοχή που ανήκει στον Δήμο Ραφήνας (στον ίδιο δήμο ανήκει ο Νέος Βουτζάς) έχει ήδη υπάρξει σύμβαση με ομάδα υλοτόμων και με κόστος 200.000 ευρώ για κοπή των καμένων δέντρων και τοποθέτηση κορμοδεμάτων στο έδαφος. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός ή δύο μηνών.

Επιπλέον υπάρχει συμφωνία με άλλους δήμους για να σταλούν συνεργεία καθαρισμού προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από τα υπολείμματα της πυρκαγιάς από τα λιωμένα μεταλλικά και πλαστικά μέρη των ΙΧ αλλά και διαφόρων συσκευών που μπορεί να εγκυμονούν μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Αντιθέτως στο Μάτι _δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα_ που ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα η σχετική διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει αφού κυριαρχεί το θέμα αποχώρησης ή μη του κ. Ψινάκη.

Με πιθανόν αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, η πολύπαθη περιοχή να έχει σύντομα δύο «μορφές» σε σχέση με την αποκατάσταση ή μη των ζημιών.

 

 

 

.crashonline.

Back to top button