breaking newsΕλλάδα

Ξεχειλίζει η οργή αλλά ουδείς υπεύθυνος για την τραγωδία

Δεν γνώριζαν ούτε που βρισκόταν η πυρκαγιά - Μπαλάκι οι ευθύνες - Το θέμα της εκκένωσης και τα αμείλικτα ερωτήματα

Ξεχειλίζει η οργή αλλά ουδείς υπεύθυνος για την τραγωδία

Δεν γνώριζαν ούτε που βρισκόταν η πυρκαγιά – Μπαλάκι οι ευθύνες – Το θέμα της εκκένωσης και τα αμείλικτα ερωτήματα

Προκαλεί οργή το γεγονός ότι οι κατά τα άλλα υπεύθυνοι για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς φαίνεται ότι την κρίσιμη ώρα που ο όλεθρος έπληττε το Μάτι δεν είχαν καν εικόνα για τη φωτιά.

Ένα από τα ερωτήματα για την πύρινη τραγωδία στο Μάτι που παραμένει εν πολλοίς αναπάντητο, είναι εκείνο της εκκένωσης καθώς οι κρατικοί αξιωματούχοι δίνουν διαφορετικές και ορισμένες φορές αντικρουόμενες εκδοχές του τι έγινε ή τι έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι πολύ πιθανόν να απασχολήσει την επόμενη περίοδο την επικαιρότητα, ιδίως εάν δεν δοθούν επαρκείς απαντήσεις για τα κενά που υπάρχουν.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το ζήτημα γίνεται καθημερινά… «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων που κατά τα άλλα επικαλούνται τις ακραίες καιρικές συνθήκες με τους σφοδρούς ανέμους, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ακόμη και να δινόταν σχετική εντολή εκκένωσης αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία ορίζει ότι η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών είναι ευθύνη του δήμου, κι εφόσον εμπλέκονται περισσότεροι από έναν δήμο (στη συγκεκριμένη περίπτωση η πυρκαγιά αφορούσε τους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα) η απόφαση λαμβάνεται από την Περιφέρεια. Σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία, η απόφαση λαμβάνεται κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Πυροσβεστικής.

Τι λέει η Περιφέρεια

Όμως ομολογήθηκε από τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής ακόμη και η προσπάθεια για σύγκληση του συντονιστικού οργάνου στην περιοχή έγινε ουσιαστικά μετά τον θάνατο των περισσότερων ανθρώπων. Το συντονιστικό συγκλήθηκε στις 20:30 και ενώ όπως όλα δείχνουν είχαν μαρτυρήσει οι περισσότεροι από τους νεκρούς στις φλόγες.

Σύμφωνα με το έγγραφο από τα πρακτικά του συντονιστικού οργάνου προκύπτει ότι η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας στην περιοχή από την Περιφέρεια δεν είχε καν εικόνα για την περιοχή η οποία θα έπρεπε να εκκενωθεί.

Ταυτόχρονα σημείωνε (πάντα μετά τις 20:30 και ενώ η φωτιά είχε κάψει τα πάντα) ότι από την Πολιτική προστασία δεν υπήρχε ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης.

Εκείνη την ώρα και ενώ πλησίαζε η νύχτα η υπεύθυνη της Περιφέρειας έλεγε ότι τότε ενημερωνόταν τηλεφωνικά ότι υπάρχουν άνθρωποι στις παραλίες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά παρουσία της υπεύθυνης της Περιφέρειας και άλλων ατόμων ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας την απομάκρυνση των κατοίκων. Δεν αναφέρεται ωστόσο ούτε πότε έγινε αυτή η έκκληση, ούτε που βρισκόταν εκείνη την ώρα η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τα πρακτικά παρουσία της υπεύθυνης της Περιφέρειας και άλλων ατόμων ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας την απομάκρυνση των κατοίκων. Δεν αναφέρεται ωστόσο ούτε πότε έγινε αυτή η έκκληση, ούτε που βρισκόταν εκείνη την ώρα η πυρκαγιά.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι εικόνα για τη φωτιά δεν υπήρχε. Στο συντονιστικό φαίνεται ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ενώ δεν συμμετείχε ούτε και εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας.

Ουσιαστικά δηλαδή έγινε έναν συντονιστικό χωρίς εικόνα, χωρίς να μπορεί να δώσει σαφείς κατευθύνσεις και φυσικά πολύ αργά… δεν συζητήθηκε καν θέμα εκκένωσης.

Εννέα ημέρες μετά την τραγωδία, τα ερωτήματα παραμένουν.

Δόθηκε από την Πυροσβεστική εισήγηση εκκένωσης των περιοχών ή όχι, όπως ισχυρίζονται οι δήμαρχοι της περιοχής, που είχαν και την ευθύνη των αποφάσεων;

Εάν δόθηκε ποια ήταν η ακριβής ώρα που δόθηκε; Και με βάση αυτήν την ώρα, υπήρχε ή όχι χρόνος για να πραγματοποιηθεί η εκκένωση;
Τι ακριβώς από όσα προβλέπονται στα σχετικά σχέδια δράσης και τις εγκυκλίους για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον βέβαια υπήρχε χρόνος;

Αν όντως η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη, γιατί το ζήτημα της εκκένωσης έγινε μπαλάκι μεταξύ περιφέρειας και δήμων όταν και οι δύο είχαν τη δικαιοδοσία να πάρουν την απόφαση και να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες;

 

.crashonline
Back to top button