breaking newsΕλλάδα

Οι Πυρκαγιές, η Πρόληψη και οι Αναλώσιμοι

 

Του ΚΚ2

 

Δυο βδομάδες πέρασαν

 

Όσοι έχουν μεταβεί για σπουδές στο εξωτερικό θα θυμούνται ένα μεγάλο κάδρο το οποίο σε κάθε κτίριο ήταν αναρτημένο σε κοινόχρηστους τοίχους ή, αν πρόκειται για κοιτώνες φοιτητών, σε κάθε δωμάτιο.

Όπως μάλιστα γνωρίζουν όσοι έχουν πάει διακοπές σε ευάλωτες από τη φωτιά περιοχές, τα ίδια ισχύουν για όλα τα κτίσματα, δημόσια ή ιδιωτικά, κατοικίες, ξενοδοχεία ή καταστήματα τα οποία βρίσκονται μέσα στη ζώνη κινδύνου.

Θα θυμίσω επίσης και άλλα όπως την υπερβολική διαμερισματοποίηση των χώρων και τον εξοπλισμό τους με πυρίμαχα τοιχώματα και βαριές πόρτες.

Σαν και αυτές τις εκνευριστικά βαριές που στα μεγάλα εμπορικά κέντρα των Αθηνών χωρίζουν την είσοδο των υπογείων χώρων στάθμευσης από το υπόλοιπο κτίριο και τις οποίες οι ανεκπαίδευτοι επισκέπτες ενίοτε αφήνουν  ανοικτές γιατί τους εμποδίζουν να διέλθουν ανενόχλητοι με τις σακούλες των καταστημάτων ή τα καρότσια των σούπερ μάρκετ.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες αναρτώνται σε περίοπτη θέση και έχουν τη μορφή κειμένων τα οποία συνήθως δεν υπερβαίνουν την μία (1) σελίδα μεγέθους Α4 ή οποία ενδέχεται να είναι μεγεθυσμένη κατά περίπτωση σε μέγεθος χαρτιού Α3, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστη και αναγνώσιμη και από ανθρώπους οι οποίοι λόγω γήρατος ή άλλης αιτίας δεν μπορούν να διαβάσουν ευκρινώς.

Συνήθως διαιρούνται σε δυο τμήματα:

 

  1. Τους μηχανισμούς πρόληψης πυρκαγιάς οι οποίοι κατά περίπτωση περιλαμβάνουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι χρήστες και οι επισκέπτες του οικισμού ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός της περιοχής στην οποία βρίσκονται τα ευάλωτα οικήματα, η,

  2. Τις κατά περίπτωση ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε μέλος ή επισκέπτης της κοινότητας από την στιγμή που έχει εκδηλωθεί αυτή εντός ενός ή πολλών οικημάτων της ευάλωτης περιοχής, ή εάν η φωτιά φαίνεται επερχόμενη από εξωτερική εστία, πλην όμως υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει την ευάλωτη περιοχή (είτε αυτή είναι εθνικό πάρκο, είτε παραθεριστικός οικισμός είτε οτιδήποτε).

Για να είναι εφικτά τα παραπάνω, η χωροταξία των περιοχών είναι συγκεκριμένη όσον αφορά την πύκνωση της δόμησης, της φύτευσης και της χλωρίδας ανάμεσα στα οικήματα.

Επίσης, το σχέδιο κάθε περιοχής ή κτιρίου αναφέρει ΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΑ τα σημεία και οδούς διαφυγής, όπως και τα σημεία συγκέντρωσης (muster stations/ muster points)  οποία έπρεπε να κατευθυνθούν οι ένοικοι ή οι χρήστες των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, όπου είτε θα είναι (κατά το δυνατόν) ασφαλείς, είτε θα περισυλλεχθούν σε περίπτωση εκκένωσης.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε τι συνίσταται ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, πως συγκροτείται μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων, ποιες οι διαδικασίες σύγκλισης της και η επιχειρησιακή της ανάπτυξη αλλά θα απέχω, διότι το ζητούμενο δεν είναι να γίνει πανεπιστημιακό μάθημα.

Μια στοιχειώδης γνώση ορισμένων στοιχείων όμως ίσως μας διαφωτίσει για το πόσο εγκληματική ήταν η αμέλεια της Πολιτείας την οποία και χρυσοπληρώνουμε, εκείνο το απόγευμα της αποφράδας Δευτέρας 23/7/2018.

Πλέον, τόσες μέρες μετά την καταστροφή στο Μάτι, το μόνο που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι το ότι με δεδομένο το τι αποκαλύφθηκε, και λίγα ήταν τα θύματα που θρηνήσαμε. Τούτο, και πάλι σε συνάρτηση με τα όσα έχουν καταδειχτεί αυτές τις μέρες από όλα τα μέσα είτε εχθρικά, είτε φιλικά προς την κυβέρνηση,  είναι άμεση συνάρτηση τεσσάρων παραγόντων:

α) Της βύθιας άγνοιας και ανικανότητας των κυβερνητικών στελεχών και ενδεχομένως των ηγεσιών των κρατικών υπηρεσιών οι οποίες έπρεπε να εμπλακούν στην κατάσβεση της πυργκαγιάς, άγνοια και έλλειψη στοιχειώδους αντίληψης του τι συνέβαινε,

β) Της πολύ γρήγορης εξέλιξης του φαινομένου αλλά και του περίεργου κενού ενημέρωσης και πληροφόρησης των ηγεσιών, όπου η φωτιά κάλυψε την απόσταση από την εστία στο Μάτι μέσα σε μία – μιάμιση ώρα.

Το συγκεκριμένο διάστημα για όσους έχουν βρεθεί σε συνθήκες διαχείρισης Κρίσεων κρίνεται αρκετά μεγάλο για να υπάρξει -κάποια- αντίδραση, έστω μέσω της τηλεόρασης, που την βλέπουν οι περισσότεροι, αφήστε τα περί SMS ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτά για τους προνεωτερικούς πρωτοζωϊκούς «μετακλητούς» ή άλλους υπαλλήλους του διαλυμένου «δημοσίου» είναι στη σφαίρα της κβαντομηχανικής.

γ) Της έλλειψης πρότερου σχεδιασμού ή ύπαρξης μεν σχεδίων για τη συγκεκριμένη περιοχή τα οποία όμως κανένας προφανώς δεν θυμόταν σε ποιο ράφι (ή σκληρό δίσκο ενδεχομένως) βρισκόταν.

Σε αντίθεση με το εναρκτήριο παράδειγμα του παρόντος άρθρου όπου αναφέρεται με απλό τρόπο το πως είναι εμφανής η ύπαρξη ενός σχεδίου, σκέλος του οποίου είναι μια σειρά οδηγιών σε κωδικοποιημένη μορφή η οποία είναι αναρτημένη παντού, ώστε να υπάρχει ένας σκελετός αντίδρασης έτοιμος από πλευράς πολιτών ο οποίος θα «κουμπώνει», θα είναι συμβατός με τις επίσης προσχεδιασμένες πυροσβεστικές ή σωστικές ενέργειες της πολιτείας.

Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ή δεν ήταν διαθέσιμο -φυσικά- για το Μάτι. Και μάλλον το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες ευάλωτες σε πυρκαγιές περιοχές της Ελλάδας.

δ) Της έλλειψης πυροσβεστικών μέσων, όπου όπως πολλοί επισημαίνουν, ενδέχεται να είχε ελαττωθεί σε κρίσιμο βαθμό η διαθεσιμότητα των μέσων (οχημάτων, αεροσκαφών, κλπ) λόγω των περιορισμών στη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών.

Και αυτό  λόγω της φορομπηχτικής προτεραιότητας να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, να γεμίσουν οι «κουμπαράδες» ώστε να υπάρχουν χρήματα για ρουσφέτια, διορισμούς, παροχές, «13ες συντάξεις» κοκ και όλα αυτά φυσικά εν μέσω ακραίας επενδυτικής άπνοιας ή παντελούς έλλειψης εισροής ευγενών πόρων στην οικονομία.

Θα μπορούσα να συνεχίσω στηλιτεύοντας τις αρχές ή να προσθέσω και εγώ τα σχόλια μου σχετικά με την επίδειξη πλήρους αναλγησίας, στα όρια της θεωρίας των «αναλώσιμων» ανθρώπων της μεσαίας τάξης ή των «νοικοκυραίων» /αυθαιρετούχων»/ «νεοδημοκρατών» ή ότι άλλο κατέβαζε η «νεφελώδης» από τα «πολλά» αντίληψη του αρχιτρόλ υπηρεσίας στα υπόγεια του Μαξίμου και της Κουμουν-Δούρου.

Και όλα αυτά, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑίοι ανέχθηκαν το προηγούμενο καθεστώς, το επιβράβευσαν με τις μονιμοποιήσεις αλλά όταν ήρθε η ώρα, εξύβρισαν νεκρούς και επιβιώσαντες, ίσως διότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους τους είχαν ήδη κατατάξει στους «αναλώσιμους», διότι προφανώς εφόσον είχαν περιουσία, την απέκτησαν επί των «προηγουμένων» και επιπλέον, εφόσον εκείνη τη στιγμή δεν ήταν στην Ικαρία ή τα Κουφονήσια για διακοπές, πάει να πει πως ήταν αστοί και πιθανότατα… νεοδημοκράτες(!!!).

Σε κάθε περίπτωση,  οι πολλαπλές προκλήσεις εκ μέρους των κυβερνώντων, εκτός του ότι επιβεβαιώνουν την τρομώδη διαπίστωση φίλου μου ψυχίατρου ότι έχουμε να κάνουμε με ψυχοπαθείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται από παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης,  καταδεικνύουν και το μέγεθος της τραγικής ομηρείας στην οποία έχει περιέλθει, η συντριπτική -πλέον- πλειοψηφία του Ελληνικού λαού η οποία απλά δεν τους θέλει.

Η πιο τραγική δε περίπτωση είναι οι αφελείς, εκτός νομενκλατούρας πρώην ψηφοφόροι τους οι οποίοι κουτοπονήρως πίστεψαν στην αποτελεσματική αεροδυναμική του γαϊδάρου.

Οι οποίοι απογοητευμένοι, προδομένοι, έντρομοι ανανήπτουν αγωνιωδώς από την πλάνη τους, διαπιστώνοντας τις συνέπειές της. Διαπιστώνοντας ότι το λάθος της 25ης/1/2015 (και ιδίως η εξάμηνη ΤΡΑΓΙΚΗ «διαπραγμάτευση» με τα παρδαλά πουκάμισα έξω), εκτός από τα όσα χρήματα τους στοίχισε, τους στοιχίζει ή θα τους στοιχίσει στο μέλλον, εκτός από την όση υγεία έχουν χάσει αγωνιώντας για το αύριο, πλέον μπορεί να τους στοιχίσει και τις ίδιες τις ζωές τους στην επόμενη κλήρωση μιας νέας φυσικής καταστροφής είτε θα είναι πλημμύρα, σεισμός, χιονόπτωση, ζέστη ή πυρκαγιές, πτώση μετεωρίτη, πόλεμος ή ότι άλλο ήθελε προκύψει.

Και ίσως το χειρότερο απ’ όλα να είναι η διαπίστωση ότι ενώ «οι προηγούμενοι» να μας θεωρούσαν μέσα στον κυνισμό τους απλά σαν «κορόιδα«, πράγμα που αποτελεί χαρακτηριστικό των περισσοτέρων πολιτικών, οι «τωρινοί» μέσα στην ψυχοπάθεια τους, μάλλον μας θεωρούν ΟΛΟΥΣ εκτός νομενκλατούρας κάτι απείρως χειρότερο όταν θα τύχει η «στραβή στη βάρδια τους«:

Αναλώσιμους.

Άρα εκ των προτέρων ξεγραμμένους.

Ποια σχέδια λοιπόν, ποια εντολή εκκένωσης, ποια «ενημέρωση», ποιος Θανάσης…

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!!!

ΚΚ2

πηγη φωτό: forecastweather.gr

Back to top button