breaking newsΚύπρος

Σολωμός Σολωμού: Σαν σήμερα το 1996 δολοφονείται από σφαίρες του Αττίλα (βίντεο)


H δολοφονία του Σολωμού Σολωμού (πηγή: Αργύρης Ντινόπουλος) 

Μαύρη επέτειος σήμερα για τον κυπριακό ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 22 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού από τους Τούρκους.

Ήταν παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 1996, όταν Έλληνες και Ελληνοκύπριοι συγκλονίζονταν μπροστά στις εικόνες από το αποτρόπαιο έγκλημα που συνέβη στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, που είχε δολοφονηθεί επίσης άνανδρα τρεις ημέρες νωρίτερα από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ο Σολωμός Σολωμού μαζί με άλλα άτομα που συμμετείχαν σε αντικατοχική διαδήλωση μπήκαν στη νεκρή ζώνη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της ανθρωποκτονίας.

Ο 26χρονος Σολωμού, ξάδελφος του Ισαάκ, πνιγμένος από οργή και συγκίνηση ξέφυγε από το πλήθος και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Γρήγορα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των Κατεχομένων και ο 26χρονος έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες που του έκοψαν το νήμα της ζωής. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο κυανόκρανοι. Η σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή και η κηδεία του έγινε δύο μέρες αργότερα, στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα.

Οι ελληνοκυπριακές Αρχές αναγνώρισαν τους δολοφόνους στηριζόμενοι στο οπτικοακουστικό υλικό και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για πέντε δράστες, μεταξύ των οποίων και ο Κενάν Ακίν, πρώην υπουργός του ψευδοκράτους.

Σαν σήμερα, επίσης, πριν από 43 χρόνια, την αποφράδα 14η Αυγούστου 1974, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο Αττίλας 2 ολοκλήρωσε το έργο του με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου, και οδήγησε τους Ελληνοκύπριους στην προσφυγιά.

Back to top button