breaking newsΔιεθνή

Κάτι φοβάται ο Ερντογάν: Χτίζει προεδρικό ανάκτορο στα βάθη της Ανατολής

 

Περίπλοκη και άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία, στην οποία νοσούν χιλιάδες πολίτες ενώ οι θάνατοι αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια στιγμή αντικυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι κτίζει νέο παλάτι στην Λίμνη Βαν παραβιάζοντας τον τουρκικό νόμο.

Το νέο προεδρικό παλάτι του Ερντογάν στην ανατολική Τουρκία βρίσκεται υπό κατασκευή παρά την απαγορευτική απόφαση του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου.

“Η κατασκευή του νέου ανακτόρου για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική επαρχία της αρχαίας πόλης Αχλάτ της επαρχίας Μπίτλς, συνεχίζεται παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας”, δήλωσε ο αρχηγός ενός εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κατασκευή του παλατιού στο Bitlis Ahlat συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα;”, έγραψε ο Veysi Uyanık, επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος στο Twitter, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της κατασκευής.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατασκευή του ανακτόρου στην Αχλάτ στις αρχές του 2019.

Πρόκειται για μια λαμπρή κατασκευή κοντά στη λίμνη Βαν, κοντά στο Ahlat, το οποίο θεωρείται υπαίθριο μουσείο λόγω των λειψάνων της εποχής των Σελτζούκων Τούρκων, συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών και των νεκροταφείων που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, ενώ  η περιοχή είναι υποψήφια για να εισέλθει στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τον περασμένο Ιούλιο, το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε ένα άρθρο ενός νόμου που επέτρεπε την κατασκευή ενός νέου προεδρικού συγκροτήματος στην αρχαία πόλη κοντά στη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας.

Πρόκειται για δεύτερο θερινό ανάκτορο του Τούρκου προέδρου ή προετοιμάζει ο ίδιος κάτι άλλο για ώρα ανάγκης μήπως;

Είναι αλήθεια ότι λαϊκή δυσαρέσκεια στην Τουρκία λόγω της πανδημίας και των ελλιπών μέτρων χτυπάει “κόκκινο”.  Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, ενώ η ανεργία, η πείνα, και οι θάνατοι Τούρκων στρατιωτών αυξάνονται συνεχώς.

Πολύ πιθανό αν συνεχιστεί αυτό το σκηνικό να έχουμε ακόμα και εσωτερική σύγκρουση στην Τουρκία, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος ενός δεύτερου πραξικοπήματος

Σύμφωνα με προ διμήνου  άρθρου μας, “η έκθεση της Rand Corporation, που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου, περιγράφοντας πιθανά σενάρια για το μέλλον της συμμαχίας της χώρας με τη Δύση, θεωρήθηκε ως “μήνυμα” των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάποιους πιθανόν εντός Τουρκίας, ώστε να προβούν σε πραξικόπημα μέσα στο 2020 και όχι ως ανάλυση”, έγραψε Τούρκος ειδικός.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να συλλάβουν τους λεγόμενους ευρασιανιστές στον τουρκικό  στρατό, στοχοποιώντας όλους τους πρώην στρατηγούς που απέρριπταν τους δεσμούς τους με τον Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι είχε ενορχηστρώσει πραξικόπημα  τον Ιούλιο του 2016 “, δήλωσε η Selvi.

“Ο Μπασμπούγ αντιτίθεται στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι στην οργάνωση FETÖ”, δήλωσε ο Τούρκος συνταγματολόγος Abdülkadir Selvi.

“Επίσης και στο παρελθόν προέκυψαν φήμες για πιθανά πραξικοπήματα, όπως τον Απρίλιο του 2014, πριν από το δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο Ανάν για την επίλυση των ελληνοτουρκικών εντάσεων στην Κύπρο”, ανέφερε ο Σελβί.

Οι εντάσεις στη Μεσόγειο βρίσκονται σήμερα σε υψηλό σημείο, λόγω του σχεδίου εξερεύνησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία, στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και των ναυτικών συμφωνιών που πραγματοποίησε η χώρα με τη Λιβύη το Νοέμβριο, η οποία αγνοεί τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει την ολόπλευρη στήριξη τους στην Ελλάδα υπό μορφή της νέας αμυντικής συμφωνίας και την ανακοίνωση των σχεδίων άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο”, κατέληξε ο ίδιος.

Όσο υπάρχει αυτό το εκρηκτικό κλίμα στη χώρα το καθεστώς Ερντογάν τρέμει μην χάσει την εξουσία από τα χέρια του, διότι τότε η εκδίκηση από την “άλλη πλευρά” θα είναι πραγματικά τεράστια.   

 

 

pentapostagma
Back to top button