breaking newsΕλλάδα

«Laskarina Bouboulina»: Μια ταινία για την καπετάνισσα της Ελληνικής Επανάστασης

Μια ταινία για τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι στα «σκαριά».

Ο σκηνοθέτης Φώτης Κωνσταντινίδης, ο δημιουργός 21 έργων (ντοκιμαντέρ και ταινιών) ετοιμάζει τη νέα του δουλειά, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη ηρωίδα του 1821.

Όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στην εφημερίδα δημοκρατία ο διαπρεπής σκηνοθέτης, η ταινία θα είναι αγγλόφωνη, και το ρόλο της γενναίας καπετάνισσας θα ενσαρκώσει η Μαίρη Βιδάλη

Τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας, στην οποία θα συμπράττουν και ξένοι ηθοποιοί, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019.

Στόχος του κινηματογραφιστή είναι η ταινία να βγει στους κινηματογράφους το 2021, τη χρονιά που η χώρα μας θα γιορτάσει την επέτειο των 200 ετών από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, «το γνωστικό κομμάτι της ταινίας, δηλαδή η έρευνα και το κείμενο, έχουν ολοκληρωθεί. Βέβαια, αν και είναι σε πρώιμο στάδιο το εγχείρημα, ωστόσο η προεργασία –καθότι πρόκειται για μια παραγωγή υψηλού κόστους– είναι μεγάλη, έχει ήδη ξεκινήσει».

Η Laskarina Bouboulina, όπως θα είναι ο τίτλος του φιλμ, έχει ως σκοπό να συστήσει στο διεθνές κοινό όχι μόνο μια σπάνια γυναικεία προσωπικότητα που έδωσε όλη την περιουσία και τη ζωή της για την Επανάσταση, αλλά και το πάθος και την αγωνιστικότητα του ελληνικού γένους. «Με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ασχολούμαι χρόνια τώρα» λέει ο Φ. Κωνσταντινίδης.


Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα διά χειρός Adam de Friedel (εικ.: el.travelogues.gr)

«Έχω μελετήσει τη ζωή της μέσα από διαφορετικές πηγές, καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στην ελληνική ιστορία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως δύο ήταν οι γυναίκες που ξεχώρισαν: η Μαντώ Μαυρογένους και η Μπουμπουλίνα. Η Μπουμπουλίνα δε, είχε μια έντονη ζωή. Γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, αφού η μάνα της την γέννησε όταν επισκέφθηκε τον πατέρα της που ήταν φυλακισμένος εκεί, και πέθανε άδοξα κατά τη διάρκεια μιας λογομαχίας, αφού μια αδέσποτη σφαίρα την βρήκε στο κεφάλι».

Η επιλογή της Μαίρης Βιδάλη για το ρόλο της αγωνίστριας, κατά τον Φώτη Κωνσταντινίδη, μόνο τυχαία δεν ήταν, μιας και όχι μόνο γνωρίζει άπταιστα την αγγλική, αλλά κατά το παρελθόν είχε ενσαρκώσει στη θεατρική σκηνή την απόγονο της, τη θρυλική ηρωίδα της Αντίστασης του ’40 Λέλα Καραγιάννη.


Η Μαίρη Βιδάλη επί σκηνής, στο ρόλο της Λέλας Καραγιάννη

«Μπορεί η ταινία να είναι αγγλόφωνη, ωστόσο το πρόσωπο που θα ερμηνεύσει θέλω να είναι μια Ελληνίδα ηθοποιός για να κουβαλά όλο αυτό το βάρος της ιστορίας μας» σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Γυρίσματα θα γίνουν και στο μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, στο Ναύπλιο, καθώς και σε όλα τα μέρη απ’ όπου πέρασε η σπουδαία ηρωίδα.

«Είναι μια ταινία η οποία, θαρρώ, έχει να πει πολλά στον σημερινό Έλληνα. Και έχει να πει πολλά επίσης και για τη θέση της γυναίκας, η οποία δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τα όσα της αρμόζουν» κατέληξε ο σκηνοθέτης, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου την τελευταία του ταινία Ο Σωκράτης συναντά τον Κομφούκιο, με τους καθηγητές Θεοδόση Πελεγρίνη και Χουάν Χάο.

Κατά την εικοσάχρονη παραμονή του στην Αγγλία, όπου γύρισε και δικές του ταινίες, ο Φώτης Κωνσταντινίδης διατέλεσε ειδικός σύμβουλος της αρμόδιας υπουργού Κινηματογραφίας της Αγγλίας, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του σινεμά όπως ο Ρόμπερτ Πάουλ, με τον οποίο γύρισαν το Creta Divina το 2015.

  • Πηγή: Εφ. δημοκρατία / Γιώτα Βαζούρα.
  • .pontos-news.
Back to top button