breaking newsΔιεθνή

Ανατροπή στα Σκόπια – VMRO: «Ψηφίστε κατά συνείδηση» – Όλα δείχνουν σαρωτικό «ναι» λόγω… αποχής των Σλάβων

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ

 

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στο γειτονικό κρατίδιο και λόγω πιέσεων του Δυτικού παράγοντα, η αντιπολίτευση νίπτει τας χείρας και με μία ανακοίνωση το βράδυ, στην ουσία λέει στους ψηφοφόρους εμμέσως να ψηφίσουν ναι.

Ετσι λοιπόν, αφού πρώτα οι Ν. Κοτζιάς και Α. Τσίπρας εκχώρησαν το όνομα και την Ιστορία μας, οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Τώρα μένει να δούμε και ποια θα είναι η στάση του προέδρου Ιβάνοφ, καθώς επηρεάζει το εκλογικό κοινό. Κομβικό ρόλο θα παίξουν όπως φαίνεται οι Αλβανοί.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα την 30ή Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο αρχηγός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και γι’ αυτό, ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα.

Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ.
 

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.

Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα;».

Προκαλεί ο Ζάεφ

Πανηγυρίζει για την αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» από την Ελλάδα ο Ζ. Ζάεφ και το προβάλει ως κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας για το Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ζάεφ ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών της Μακεδονίας» (MANU).

«Έχουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της «μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας: «Μακεδόνες”, «μακεδονική” και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητά μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς και εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Ζάεφ προσθέτοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μια καλή, έντιμη συμφωνία που επιβεβαιώνει την ταυτότητά μας και διασφαλίζει το μέλλον μας».

Ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η «Μακεδονία» πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τις χώρες μέλη της Ε.Ε. προτού γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι είναι «ιστορικής σημασίας» και κάλεσε και τα μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος να υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές και να ψηφίσουν την Συμφωνία δίνοντας μια ευκαιρία στο «μέλλον της Μακεδονίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προερχόμενος από το αλβανόφωνο DUI, κ. Οσμάνι, δήλωσε ότι η «”Μακεδονία” βρήκε τελικά την φόρμουλα για να είναι ένα λειτουργικό πολυεθνικό πολυθρησκευτικό δημοκρατικό κράτος» και παρά το γεγονός ότι είναι Αλβανός υποστήριξε «την «μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα, εφόσον και ο κ. Ζάεφ στηρίζει τον νόμο για τις γλώσσες» (σ.σ. που προβλέπει ως δεύτερη επίσημη την Αλβανική σε όλη την έκταση του κράτους).

O πρόεδρος της Ακαδημίας “MANU” Τάκι Φίτι παραδέχθηκε ότι το θέμα της ονομασίας είναι δύσκολο και επώδυνο αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική, αν και η Συμφωνία όπως είπε «διασφαλίζει την «Μακεδονική” ταυτότητα, γλώσσα, πολιτισμό και παράδοση».

Πάντως ο κ. Φίτι απέφυγε να απαντήσει για το εάν και πώς θα επέλθουν αλλαγές των κρατικών θεσμών όπως η Ακαδημία “MANU”, η τηλεόραση MRT και άλλοι θεσμοί.

 

 

 

.pentapostagma.gr

Back to top button