breaking newsΆποψη

Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα – Στα σύνορα με την Κολομβία ο Guaido – Σε συναγερμό ο στρατός

Σκοπεύει να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, στην οποία εναντιώνεται ο Maduro

Παραμένει η «ισορροπία τρόμου» όσον αφορά την πολιτική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, την ώρα που ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, J. Guaido μεταβαίνει στα σύνορα με την Κολομβία προκειμένου να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως το καθεστώς Maduro εναντιώνεται σφόδρα στην παραλαβή της βοήθειας αυτής, υποστηρίζοντας πως αποτελεί το προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Όπως αναφέρεται τον Guaido θα συνοδεύουν και άλλοι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.Υπενθυμίζεται πως δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευθεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, κοντά στη συνοριακή γέφυρα Τιενδίτας, την οποία έχουν αποκλείσει στρατιώτες.

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκε «σε συναγερμό» για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας και την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει προσωρινά αποθηκευτεί σε παραμεθόριες περιοχές ενώ την Τετάρτη η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της χώρας. 

Αναγνώρισε τον Guaido ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ 

Εν τω μεταξύ, ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ο συνταγματάρχης Pedro Chirinos, ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. 
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton, επισήμανε την ανακοίνωση του συνταγματάρχη σε ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας όμως λαθεμένα ότι πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, ο συνταγματάρχης Pedro Chirinos, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει επίσημα τον Guaido ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Bolton. 

Η Air France ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Καράκας

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι απόφαση της Air France, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανέστειλε ως τουλάχιστον τη Δευτέρα όλες τις πτήσεις της με προορισμό το Καράκας, καθώς η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για μια επιχείρηση στα σύνορα της Βενεζουέλας για να μπει στη χώρα διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, παρά το ότι ο στρατός έχει διαμηνύσει πως δεν θα το επιτρέψει.

«Λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα, ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν, για λόγους ασφαλείας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για «προσωρινό μέτρο», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος, η οποία διευκρίνισε πως οι ακυρώσεις αφορούν τις πτήσεις προς και από το Καράκας την 23η, την 24η και την 25η Φεβρουαρίου (από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα).

Ο ιστότοπος της Air France προτείνει ανταποκρίσεις από τον Παναμά για αυτές τις ημέρες.

www.bankingnews.gr

Back to top button