breaking newsΆποψηκοινωνία

Ξένος στη χώρα σου: Κοίτα τι σου έχουν κάνει τώρα με τις τράπεζες που πληρώνεις

harutmovsisyan / pixabay

 

Η τράπεζα σου έδωσε κάποτε 100 ευρώ στεγαστικό δάνειο ΕΠΕΙΔΗ πληρούσες τα οικονομικά κριτήρια της γι αυτό. Αν στο έδωσε ΧΩΡΙΣ να τα πληρείς, κάποιος υπεύθυνος της τράπεζας πρέπει να διωχθεί. Αλλά, δεν έχουμε δει κανέναν έως σήμερα να έχει διωχθεί.

 

Μετά τις περικοπές αμοιβών και τις απολύσεις από το 2010, έπαψες να πληρείς τα κριτήρια γιατί είτε μειώθηκαν τα εισοδήματά σου, είτε έμεινες άνεργος. Χωρίς δική σου υπαιτιότητα.

Κι αυτό ισχύει για το 90% των δανειοληπτών. Συνεπών και κακοπληρωτών.

Ενώ εσύ υπέστης απώλεια εισοδημάτων, που έγινε αποδεκτή από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ, που εγγυώνται τις τραπεζικές εργασίες, η τράπεζα δεν εκλήθη να υποστεί καμιά αντίστοιχη απώλεια για το δάνειό σου και εξακολουθεί να απαιτεί 100 ευρώ, συν τους τόκους, σαν να έχεις τα εισοδήματα (δηλαδή τα κριτήρια) με τα οποία σου ενέκρινε το δάνειο!

Επιπλέον, έχεις πληρώσει με τούς φόρους σου τρείς φορές από τότε την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία εκμηδένισε σχεδόν την αξία της τράπεζας γιατί έπεσε στο κενό! Χωρίς δική σου υπαιτιότητα.

Την ίδια ώρα, το 25% περίπου από όσους δεν πληρώνουν τα δάνειά τους έχουν ικανή περιουσία, γραμμένη σε άλλους, η τράπεζα τούς ξέρει, αλλά κάνει τα στραβά μάτια για λόγους κόστους, διαπλοκής με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Της είναι πιο εύκολο να τα πουλήσει κοψοχρονιά σε ξένα κοράκια παρά να κυνηγήσει τους μπαταχτσήδες.

Φυσικά, και τα κοράκια τα πληρώνεις εσύ, όπως και τα ανείσπρακτα δάνεια. Τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανήκουν σε νοικοκύρηδες δανειολήπτες. Αλλά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ανάμεσα στούς οποίους είναι και όσοι πήραν δάνεια χωρίς να έχουν ούτε τα κριτήρια, ούτε την επιφάνεια για να τα αποπληρώσουν. Αλλά, ούτε γι αυτή την τότε ανυπαρξία ελέγχου εκ μέρους της τράπεζας τιμωρήθηκε κανείς από τους υπευθύνους της.

Τι λέω! Δεν κλήθηκε ποτέ σε απολογία ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ, αλλά ούτε και η ΕΚΤ από την ΕΕ, όταν τις άφηναν ανεξέλεγκτες να μοιράζουν εκατομμύρια, ενώ είχαν προειδοποιηθεί για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας ήδη πρό του 2010!

Στο μεταξύ, εδώ και μήνες η τράπεζα πουλάει το δικό σου το δάνειο στα ξένα κοράκια ακόμα και στο ένα δέκατο της αξίας του, δηλαδή και 10 ευρώ. Αλλά, την ίδια ώρα, εσένα δεν σου επιτρέπει να το εξαγοράσεις για 10 ευρώ! Θα το αποπληρώσεις στό τέλος της λήξης μέχρι δεκάρας με τους τόκους για 130 ευρώ.

Στα κοράκια! Και αν επιχειρήσεις να το αποπληρώσεις νωρίτερα, θα σου βάλει πέναλτυ τόσο τσουχτερό, που δε θα σε συμφέρει αυτή η αποπληρωμή. Τα κοράκια μπορούν να εισπράξουν τα δάνεια. Η τράπεζά σου, όχι!

Δε θέλω να υπεισέλθω στίς υπόλοιπες λεπτομέρειες των εις βάρος σου προβλέψεων. Που είναι πολλές.

Αλλά, να φτάσω στο συμπέρασμα:

Ενώ η τράπεζα έχει όλα τα δικαιώματα και τις προστασίες με το μέρος της, εσύ έχεις μόνο υποχρεώσεις και είσαι απροστάτευτος. Όχι με το νόμο που εισηγείται τώρα η κυβέρνηση για την κατ’ ευφημισμόν προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αλλά, με όλους τους από το 2010 νόμους, συμπεριλαμβανομένου και του νόμου Κατσέλη: 

Οι τράπεζες είχαν πάντα όλα τα δικαιώματα κι εσύ όλες τις υποχρεώσεις. Χωρίς να είσαι υπαίτιος για τη μείωση των εισοδημάτων σου. Αντιθέτως, ήσουν και είσαι υποχρεωτικός χρηματοδότης της σωτηρίας της τράπεζας. Χωρίς να μπορείς να ελέγξεις τη διαχείρισή της.

Γιατί, κι αυτό είναι το κερασάκι στήν κοροϊδία σου από το σύστημα, ενώ ήσουν εν δυνάμει συνιδιοκτήτης της τράπεζας μέχρι πριν 4 χρόνια, επομένως και ελεγκτής, σήμερα πια δεν είσαι. Το ελληνικό δημόσιό σου, δηλαδή εσύ, έχασε την πλειοψηφία των μετοχών των άλλοτε ελληνικών τραπεζών. Τώρα αυτές ανήκουν σε ξένους. Όπως κι εσύ.

Δεν ξέρω αν το κατάλαβες. Κι εδώ, ξένος είσαι.

 

 

 

freepen

Back to top button