breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ερώτηση που «τελειώνει» το αφήγημα της «υπερθέρμανσης» αλλά κανείς δεν κάνει!!

 

Ο διακριθείς Αυστραλός γεωλόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Ian Rutherford Plimer, σε συνεχείς του ομιλίες και παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αντικρούσει το αφήγξμα της υπερθέρμανσης του πληνήτη.

Όπως ο ίδιος τονίζει, επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία, όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την εξής απλή ερώτηση:

«Από πότε;»!

Ποιά είναι η περίοδος στην οποία αξίζει να εστιάσουμε για να καταλάβουμε αν ο πλανήτης σήμερα ψύχεται ή θερμαίνεται;;

O ίδιος επισημαίνει πως αν για παράδειγμα γίνουν αρχίσει κάποιος να συγκεντρώνει δεδομένα από μέχρι 150 χρόνια πριν, θα έρθει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μία «μικρή γενική αύξηση θερμοκρασίας, με 3 περιόδους αύξησης και 3 περιόδους ελαφράς ψύξης».

Αν αντίθετα οι μετρήσεις άρχιζαν από την εποχή του Χριστού, τότε θα παρατηρούσαμε μία σημαντική ψύξη περί των 5 βαθμών!

Μάλιστα σήμερα πολλές μελέτες κάνουν λόγο για «μικρή Εποχή των Παγετώνων (LIA)» που προηγήθηκε τις τελευταίες εκατονταετίες.

Ειδικότερα μιλούν για ένα κλιματικό διάστημα που εμφανίστηκε από τις αρχές του 14ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι ορεινοί παγετώνες επεκτάθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Άλπεων, της Νέας Ζηλανδίας, της Αλάσκας και των νότιων Άνδεων, και οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο μειώθηκαν κατά 0,6 °C σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία μεταξύ 1000 και 2000μ.Χ..

 

Freepik photo

el.gr

Back to top button