breaking newsΕλλάδα

Μετά τον «Ξενοφώντα», ο «Ζορμπάς»: Ποιες περιοχές θα πλήξει ο μεσογειακός κυκλώνας

Έρχεται από την Παρασκευή ο μεσογειακός κυκλώνας  με ισχυρές  βροχές και θυελλώδεις ανέμους – Κλειστά τα σχολεία αύριο σε  Αττική, Πελοπόννησο  και Δυτική Ελλάδα λόγω κακοκαιρίας – Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της χώρας – 550 κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων – Προβλήματα  σε ακτοπλοΐα και Προαστιακό – Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και κέντρα υγείας

Την ώρα που η κακοκαιρία «Ξενοφών»σαρώνει με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, από την Παρασκευή ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας με το όνομα «Ζορμπάς», είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe».

Όπως φαίνεται και στα γραφήματα, η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να βρίσκεται πάνω στα Κύθηρα:

Xenofon1_2

Στις 15:00 του Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν θα είναι ανοιχτά της Λακωνίας:
Xenofon5_1

Αργότερα μέσα στο Σάββατο θα κατευθυνθεί προς τη Μήλο:

Xenofon2_1_2

Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα είναι γύρω από τα νησιά Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σίφνο:

Xenofon6_1

Στη συνέχεια, αργά το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, θα βρεθεί πάνω από την Πάρο και τη Νάξο:Xenofon3_1

Τέλος, πριν «διαλυθεί» θα περάσει και πάνω από την Πάτμο και τους Αρκιούς:

 

Xenofon4_1

140 χλμ/ώρα «έπιασαν» οι άνεμοι του «Ξενοφώντα» στο Κάβο Ντόρο

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, με το Κάβο Ντόρονα κερδίζει την… πρώτη θέση, καθώς η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 140 χλμ την ώρα.

Πολύ ισχυρούς ανέμους και μεγάλες ταχύτητες κατέγραψε και ο μετεωρολογικός σταθμός  στην Πεντέλη, καθώς οι ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 108 χλμ την ώρα.

Μεγάλες ταχύτητες καταγράφηκαν, ωστόσο, στη Σαμοθράκη,  στη Μονεμβασιά, αλλά και στην Αράχωβα.

4565003

Χωρίς ρεύμα πολλές  περιοχές

Στην Αττική διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε δεκάδες περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες – Καθυστερήσεις στον Προαστιακό

Αποπλέουν σταδιακά από τις 6 το απόγευμα τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, μετά τη μικρή εξασθένηση των ανέμων στα πελάγη, έπειτα από σχεδόν ένα διήμερο, που λόγω της κακοκαιρίας παρέμεναν δεμένα.

Ωστόσο, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ από τη Ραφήνα απόψε δεν υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια.

Την ίδια ώρα, ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Αντιθέτως, ανοιχτές είναι πλέον οι γραμμές Πέραμα-Σαλαμίνα, Βόλος-Σποράδες, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Κεραμωτή-Θάσος.

Παράλληλα, καθυστερήσεις σημειώνονται στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου σε όλο το δίκτυο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις.

4564863

Κλειστά τα σχολεία σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή (28 Σεπτεμβρίου) όλα τα σχολεία Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Εξαίρεση αποτελούν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ιλίου που θα λειτουργήσουν κανονικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα ο προγραμματισμός των οικογενειών.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».

Στην απόφαση αυτή συνέτεινε και η αυριανή «ημέρα αθλητισμού» για όλη τη χώρα, όπου με τις παρούσες καιρικές συνθήκες και τις συνεχείς μετακινήσεις των μαθητών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι υπαίθριοι εγκυμονούσαν περαιτέρω  κινδύνους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκαν. Τέλος, σημειώνεται ότι η λειτουργία ή μη των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών υπάγεται στην αρμοδιότητα της κάθε Δημοτικής Αρχής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν ή όχι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία.

Ζημιές και δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μόνο στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 550 κλήσεις για κοπή δένδρων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων που έχουν πέσει στους δρόμους, ενώ πυρετωδώς εργάζονται 80 άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδες ανά δύο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί,  η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για πτώση δέντρων στην Αγία Φιλοθέη. Επί της οδού Νίκης 15, δύο μεγάλα δέντρα καταπλάκωσαν, όπως μαρτυρούν οι παρακάτω φωτογραφίες,  δύο αυτοκίνητα.

4564700

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΕΠΥ

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας σε επιφυλακή βρίσκονται τόσο η Πολιτική Προστασία,  όσο και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε Πειραιά και Νησιά, Κρήτη, Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες περιοχών όπου αναμένεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

4564982

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες και ημέρες

Κατά την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η κακοκαιρία αύριο θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνια, την Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο, ενώ από το μεσημέρι θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως το νότιο κομμάτι, χωρίς όμως πολύ μεγάλες εντάσεις, με μία μικρή ύφεση από το βράδυ.

Ωστόσο, από το Σάββατο ο κυκλώνας θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα κυρίως στην Πελοπόννησο, νότια και ανατολική, στις Δυτικές Κυκλάδες την Κρήτη και από το απόγευμα θα κινηθεί ανατολικότερα. Την Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα ρηχαίνει προς το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αύριο, θα είναι ενισχυμένοι 9-10 Μποφόρ στη θάλασσα των Κυθήρων και το νότιο Ιόνιο. Στη συνέχεια θα στραφούν σε νοτιάδες ίδιας έντασης μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Νωρίτερα, η ΕΜΥ είχε εκδώσει νέο έκτακτο δελτίο, σύμφωνα με το οποίο, από το απόγευμα της Πέμπτης οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

4564981

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουνε με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο με 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμοι πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

 

 

protothema.gr

Back to top button