breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

«Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης» – Τα «αόρατα» διόδια που εφάρμοσε πρώτη η Σιγκαπούρη

Λένε ότι σκοπός τους είναι η μείωση της κίνησης και η αποσυμφόρηση των δρόμων. Πώς λειτουργεί το σύστημα;

Για να εισέλθει ένας οδηγός σε συγκεκριμένους δρόμους οι οποίοι μαστίζονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση πρέπει να καταβάλει ένα τέλος.

Το σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη το 1975 και λόγω του ότι θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένο, αναδείχθηκε στη βασική κυκλοφοριακή πολιτική της χώρας. Στη συνέχεια δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του και σε ευρωπαϊκές πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Στην αγγλική πρωτεύουσα το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Η «Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης» είναι ένα ημερήσιο τέλος 11,50 λιρών (13,5 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) και η καταβολή του επιτρέπει στους οδηγούς να κυκλοφορούν, να εξέρχονται και να εισέρχονται ξανά, όσες φορές θέλουν την ημέρα, σε συγκεκριμένους δρόμους με μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η καταβολή του τέλους δεν γίνεται σε κάποιον σταθμό διοδίων. Αντιθέτως οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί το καταβάλουν ηλεκτρονικά, με τον Αριθμό Κυκλοφορίας του Οχήματός τους να εγγράφεται σε μια βάση δεδομένων.

Κάμερες διαβάζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος όταν αυτό εισέρχεται, κινείται, ή εξέρχεται από τη ζώνη χρέωσης, με το σύστημα να «καταλαβαίνει» ποιοι έχουν προβεί σε ηλεκτρονική πληρωμή και ποιοι δεν έχουν πληρώσει.

Όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στις ζώνες χρέωσης τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 160 λιρών (187 ευρώ), το οποίο μειώνεται στις 80 λίρες (93,5 ευρώ) εφόσον αποπληρωθεί εντός 14 ημερών.

Τα «αόρατα διόδια» τώρα και στην Τουρκία;

Ψήφο εμπιστοσύνης στο σύστημα εξετάζει να δώσει και η Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει το κορεσμένο οδικό δίκτυό της, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Μείωση της χρήσης αυτοκινήτων

Σϋμφωνα, μάλιστα, με τον Ayşe Uyduranoğlu, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, όπου έχει εφαρμοστεί η Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης έχει επιτευχθεί μείωση της κίνησης από 10 έως 40% και αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ από 5 έως και 15%.

Όπως υποστηρίζει ο Uyduranoğlu, είναι σημαντικό το σύστημα να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιοχές σε πιλοτικό στάδιο, και αφού γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Πρότεινε, μάλιστα, όλα τα αυτοκίνητα να υπόκεινται σε ένα οριζόντιο τέλος, εξαιρουμένων αποκλειστικά των ηλεκτρικών, ως ένα επιπλέον κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)

Back to top button