breaking newsΔιεθνή

“Οι Αμερικανοί Θα επιτύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα”: Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την αγορά του ρωσικού S-400, παρά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο επικεφαλής της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτίθεται να λάβει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 το συντομότερο δυνατό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται τέτοια συγκροτήματα, αλλά οι εταίροι του ΝΑΤΟ εμποδίζουν την απόκτηση τους. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στους πελάτες του S-400.

 Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι επιδεινωμένες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο και η ανάγκη προστασίας των συνόρων τους “ωθούν την Άγκυρα πιο κοντά στη Μόσχα”.

"Οι Αμερικανοί επιτύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα": Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την αγορά του ρωσικού S-400, παρά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών

  • S-400 συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρα
  • © Αλέξανδρος ΝΕΜΕΝΟΒ / AFP

“Η Τουρκία έχει ανάγκη από ρωσικά συστήματα ραδιοεπικοινωνιών εδάφους-αέρα S-400. Με τη συμφωνία αυτή το ζήτημα επιλύεται. Ελπίζουμε ότι θα τα δεχθούμε το συντομότερο δυνατόν “, αναφέρει ο Ανδόλου τα λόγια του Τούρκου ηγέτη.

Ο Ερντογάν εξήγησε επίσης ότι η Άγκυρα επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα και επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της “ενόψει των προσπαθειών εκείνων που προσπαθούν να επηρεάσουν τη χώρα μας (Τουρκία – RT ) και την περιοχή μας σύμφωνα με την ατζέντα της”.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα χρειάζεται συστήματα πυραυλικής άμυνας, αλλά οι εταίροι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να εμποδίσουν την Τουρκία να τις αποκτήσει.

“Όταν οι ρουκέτες από τη Συρία έπεσαν πάνω μας, οι πολίτες μας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, οι συνεργάτες μας (από το NATO .- RT ) άρχισαν να αποσύρουν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύχθηκαν στην Τουρκία. Χρειαζόμαστε τέτοια συστήματα, αλλά αρνήθηκαν να τα πουλήσουν σε εμάς. Και όταν προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας, μας εμποδίζουν “, κατέληξε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, στις 23 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Heather Nauerth επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο γεγονός ότι οι συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο αγοράζουν ρωσικά συστήματα S-400 και δεν αποκλείουν την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που είναι αγοραστές συμπλεγμάτων.

Ασφάλεια πρώτα

Οι απειλές από την Ουάσιγκτον κάνουν την Άγκυρα “να κινηθεί πιο ενεργά προς τη Μόσχα”, λένε οι ειδικοί. Την ίδια στιγμή, ο ανώτερος λέκτορας της Διπλωματικής Ακαδημίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Vladimir Avatkov, αναγνωρίζει ότι η αγορά του S-400 είναι πρωτίστως πρακτική.

“Στην πραγματικότητα, η Τουρκία χρειάζεται πραγματικά ένα σύστημα αντιπυραυλικής, αντιπυραυλικής άμυνας επειδή η περιοχή είναι μάλλον ασταθής. Και δεδομένης της αποδυνάμωσης της θετικής αλληλεπίδρασης με τις ΗΠΑ και της μετάβασης στην αντιπαράθεση, ειδικά μετά την εισαγωγή κυρώσεων από τα Κράτη, οι Τούρκοι κινούνται πιο ενεργά προς τη Μόσχα. Έτσι, οι Αμερικανοί επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από ό, τι θέλουν “, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας σε συνέντευξή του στην RT.

  • F-35
  • © JACK GUEZ / AFP

Η Βίκτορια Ναντέιν-Ραέβσκυ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών της περιοχής Μαύρης Θάλασσας-Κασπίας, πιστεύει ότι η Τουρκία δεν σκόπευε να αγοράσει το S-400 για να δείξει τη σταθερότητα των προθέσεων της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα επίσης εξοργίστηκε απο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε απάντηση της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Νωρίτερα, το Κογκρέσο αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στην προμήθεια F-35 – αεροσκαφών τελευταίας γενιάς – στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο πελάτης έχει ήδη μεταφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια εκ των προτέρων. Την ίδια στιγμή, ο εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι «το συνέδριο δεν είχε το δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση για τη διεθνή εταιρεία Lockheed Martin, η οποία παράγει αυτό το αεροσκάφος».

Ο Ερντογάν απέρριψε επίσης την απόφαση των αμερικανικών αρχών και μάλιστα υποσχέθηκε να μηνύσει ότι αρνήθηκε να παραδώσει μαχητές.

Βήμα προς την έξοδο από το ΝΑΤΟ

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα οδηγήσει την Άγκυρα σε απόσχιση από το ΝΑΤΟ.

“Υπάρχουν αυξανόμενες φωνές στην Ουάσινγκτον ότι ένας σύμμαχος όπως η Τουρκία είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ παρά να βοηθήσει. Αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η αγορά του S-400 αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επόμενη αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ “, δήλωσε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου στη Μόσχα Eduard Lozansky.

Είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών SAM. “Τι επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ είναι τώρα δύσκολο να πούμε, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ σκληρές. Αυτές είναι ήδη παραδοσιακές μέθοδοι. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια χώρα στον κόσμο που να μην καλύπτεται από κυρώσεις από τις ΗΠΑ “, εξήγησε ο ειδικός σε μια συνομιλία με την RT.

 

 

https://russian.rt.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: