breaking newsΕλλάδα

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Τον «πήχη» των 20.000 ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και άλλες δομές φιλοξενίας στη νησιωτική χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών/Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) για την αποτύπωση της εικόνας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, χθες στην Ελλάδα παρέμεναν 20.112 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα είναι 20.050 μετά τις χθεσινές αναχωρήσεις για την ηπειρωτική χώρα.

Ειδικά η Λέσβος και η Σάμος «ασφυκτιούν». Στη Λέσβο είναι τώρα 10.943 άτομα, τα 8.789 στο χωρητικότητας 3.100 ΚΥΤ της Μόριας. Ακόμα πιο στριμωγμένα είναι τα πράγματα για τους 4.181 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο, καθώς οι 3.938 στοιβάζονται στο ΚΥΤ των μόλις 648 θέσεων.

Στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι προσφυγικές ροές είναι ηπιότερες: 2.423 πρόσφυγες/μετανάστες διαμένουν σήμερα στη Χίο, 1.557 στην Κω, 865 στη Λέρο.

Την ίδια ώρα, μαζικές είναι οι απόπειρες μετακίνησης των προσφύγων τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στα νησιά. Καθημερινές, δεκάδες σε εβδομαδιαία βάση, είναι οι συλλήψεις στα αεροδρόμια του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, από πρόσφυγες και μετανάστες που με πλαστά έγγραφα επιχειρούν να φύγουν στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, μόνο χθες 25 άτομα συνελήφθησαν σε περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω), στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν παράνομα σε διεθνείς πτήσεις.

Αντίστοιχα, άλλοι 16 αλλοδαποί συνελήφθησαν χθες γιατί προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του αερολιμένα της Σάμου.

 

naftemporiki.gr
Back to top button