breaking newsθρησκεια

Ουκρανός επίσκοπος: Ένα είδος ανατολικού Πάπα ο Βαρθολομαίος, που σκίζει τα ιμάτια του Ιησού

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης

Σάν ἐντεταλμένος τῆς ἀμερικανικῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς ὁ πατριάρχης Βαρθολομαῖος, ἄνοιξε τόν ἀσκό τοῦ Αἰόλου μέ τήν ἀπαράδεκτη θέση του στό θέμα τῆς οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας.

Ἐδῶ καί δεκαετίες παριστάνει τό φρουρό τῆς Πίστεως, καταργώντας και ἀλλοιώνοντας ξεδιάντροπα τά ἱερά δόγματα τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἐπιδιδόμενος πλέον στή μυστική διπλωματία, δυναμιτίζει τή σχέση τοῦ Φαναρίου μέ τή ρωσική Ἐκκλησία πρός τέρψη, κατά πάσα πιθανότητα, τῶν μυστικῶν ὑπηρεσιῶν… Ὅπως καί νά ’χει, συστοιχεῖται μέ τούς πρώην φιλορώσους συντρόφους τῆς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

Εκπρόσωπος Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: Οι δηλώσεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως θα φέρουν την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

Σε μια δήλωση προάγγελο σοβαρών και εξόχως αρνητικών εξελίξεων στην Ορθοδοξία, ο Μητροπολίτης Ζαπαρόζετς και Μελιτόπολ Λουκάς δήλωσε, ότι οι δηλώσεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανάληψη του μεγάλου σχίσματος της χριστιανικής εκκλησίας το 1054, και τα αποτελέσματα της νέας διαίρεσης μπορούν να αποδειχθούν δεινότερα εκείνου.

Στα σχόλια του Μητροπολίτη που δημοσιευθήκαν στο σάιτ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας, γίνεται λόγος για το ότι οι δηλώσεις του Βαρθολομαίου δεν είναι μόνον υπεροπτικές και παράλογες στην ουσία τους, αλλά οδηγούν στον κίνδυνο της επανάληψης του σχίσματος του 1054, το οποίο στις σημερινές συνθήκες μπορεί να γίνει δεινότερο, καθώς θα εκδηλωθεί στην ορθόδοξη Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως επιδιώκει «όχι μόνον να γίνει πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά επικεφαλής όλης της ορθόδοξης εκκλησίας, εκτοπίζοντας στην πραγματικότητα την πραγματική κεφαλή της, τον Χριστό, και να γίνει όπως ο πάπας της Ρώμης».

Ο Μητροπολίτης δήλωσε επίσης ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, πολίτης μουσουλμανικής χώρας, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν «ανατολικό πάπα», κάτι που προκαλεί αναταράξεις και αποδιοργάνωση στο εσωτερικό της ορθοδοξίας.

«Αντί να ενώσει όλες τις τοπικές εκκλησίες κάτω από το ωμοφόριό του, ο Παναγιώτατος Βαρθολομαίος δεν κρατά ενωμένα αλλά διαρρηγνύει τα ιμάτια του Χριστού», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν κατέχει κανένα προνόμιο ή αποκλειστικό ρόλο, ανάλογα με τις λειτουργίες του ποντίφικα, αλλά μόνον τα λεγόμενα πρεσβεία της τιμής που προέκυψαν εκ του γεγονότος ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

«Είναι έτοιμος ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως να πάρει την ευθύνη ενώπιον του Θεού για την αιματοχυσία από τις συγκρούσεις που θα προκύψουν μεταξύ των δογμάτων, και δεν θα γίνει άραγε αυτός ο λόγος του πατριάρχη Βαρθολομαίου η ιδεολογική βάση για ‘‘νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου’’ στην Ουκρανία;», θέτει το ερώτημα ο μητροπολίτης Λουκάς.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έχει αποκλειστικά δικαιώματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ορθοδόξου κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εγκαταλείψει την ενδο-ορθόδοξη σκηνή, οι τοπικές εκκλησίες θα ενεργούν “σαν αμνοί χωρίς ποιμένα”. Ο αρχιερέας Αντρέι Νόβικοφ δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διακήρυξε μια αίρεση.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
Back to top button