breaking newsΕλλάδα

Πεδίο βολής κάνουν οι Τούρκοι το Αιγαίο – Πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά

 

 

Αλλάζουν στην Α, Μεσόγειο, με την Κύπρο και την Αίγυπτο να βγάζουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία. Βέβαια αυτή συμφωνία θα ανεβάσει περεταίρω την ένταση με την Άγκυρα να είναι έτοιμη να τα παίξει όλα για όλα.

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο Υπουργοί χαρακτήρισαν τη συμφωνία ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ.

Για το σκοπό αυτό, είπε, θα συσταθεί εντός των επομένων 30 ημερών, Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

Παρούσα στην τελετή ήταν και η Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville η οποία τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για την ΕΕ

Το ζήτημα βέβαια είναι πως εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, ενώ ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία δεν πρόκειται να επιτρέψουν να δημιουργηθούν τετελεσμένα. 

Η αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες στην Κύπρο, αλλά και η γενικευμένη αναθεωρητική πολιτική της στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αποσκοπεί εκτός όλων των άλλων στο να κερδίσει μερίδιο από τους νέους φυσικούς πόρους που εντοπίζονται και κυρίως να αποκτήσει τον «έλεγχό» τους μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών που θα διασχίζουν το τουρκικό έδαφος.

Ο αγωγός East Med κόβει όμως τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και παίζει πλέον το παιχνίδι των προκλήσεων, καθώς ποφασισμένος να απαντήσει με κινήσεις εντυπωσιασμού σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο δείχνει ο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Θάσο μέχρι και την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, η Άγκυρα ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων από την Τετάρτη (19/09/2018) μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας τα παράνομα δεσμευμένα πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου, Αη Στράτη, Σκύρου, Χίου, Ψαρών και μεταξύ Ικάριας, Πάτμου, Αμοργού- Δονούσας, προκαλώντας μια σοβαρή «ανωμαλία» στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, την Τρίτη (18/09/2018) οι Τούρκοι εξέδωσαν ναυτική οδηγία (NAVTEX) για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτης, νοτίως του Καστελλόριζου σε περιοχή που ταυτίζεται με το κομμάτι εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία είχε ήδη εκδώσει την υπ’ αριθ. 304/18 NAVTEX, για τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις 19 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε εκτεταμένες περιοχές της Κυπριακής Ζώνης Ευθύνης, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας καθώς με τις δικές της NAVTEX επικαλύπτει τις περιοχές αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κινήσεις αυτές των Τούρκων καταδεικνύουν τη σαφή πρόθεση του «σουλτάνου» να διαδραματίσει ρόλο γενικού «δερβέναγα» τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

.pentapostagma.gr/

Back to top button