breaking newsΕλλάδα

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Αισθητός στη μισή Ελλάδα μέχρι και τη Μάλτα

Ήταν ο ισχυρότερος από το 1953 -Δημιουργήθηκε τσουνάμι 20 εκατοστών – Χορός ισχυρών μετασεισμών – «Χωρίστηκε» το λιμάνι στη μέση – Κατέρρευσε ο Πύργος στα Στροφάδια

Ισχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ σημειώθηκε σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Ο σεισμός ήταν δυνατός, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε βοή, ενώ έπεσαν πράγματα. Κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της ώρας και της έντασης «ξύπνησαν μνήμες 2008», αλλά και μνήμες του ’53 στους μεγαλύτερους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.

EMSC

@LastQuake

Sea level changes following M6.8 earthquake are still being observed. Their amplitude remain hopefully limited. Do not go checking your boats there may be strong currents in harbors

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως το πρώτο κύμα τις περισσότερες φορές δεν είναι το μεγαλύτερο και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα, μεγαλύτερα.

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Δημιουργήθηκε τσουνάμι 20 εκατοστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ιταλίας.

Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Εικόνα από το κέντρο της Ζακύνθου και πιο συγκεκριμένα από την οδό Λεωνίδα Ζώη

Εκτός από τις πτώσεις σοβάδων, έσπασε και κολώνα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ζημιά στο λιμάνι

Ο προβλήτας άνοιξε στα δύο

Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Κατέρρευσε ο Πύργος στα Στροφάδια, τεράστια ρωγμή στο λιμάνι

Τις πρώτες πληγές από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 ρίχτερ μετράει ήδη η Ζάκυνθος. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα κατοικιών.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Οι πρώτες φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, πράγμα το οποία θα φανεί στο πρώτο φως της ημέρας.

Ότι απέμεινε από τον πύργο στα Στροφάδια

Αισθητός σε Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Αλβανία!

Στην Πάτρα μάρτυρες ανέφεραν πως ο σεισμός ήταν τόσο αισθητός που νόμιζαν πως θα πέσει το σπίτι, ενώ στο Αγρίνιο, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.

Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία.

 

Back to top button