breaking newsΕλλάδα

Προκλητικό παραλήρημα από τον Ερντογάν: «Με τη συγκατάθεση της Τουρκίας κάθε βήμα σε Κύπρο-Αιγαίο» – Σε ετοιμότητα το ΠΝ στο Α. Αιγαίο

 

Προκλητικός έγινε για ακόμη μία φορά ο γραφικός Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, καθώς μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ότι κάθε βήμα στο Αιγαίο αλλά και στη Κύπρο θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της Τουρκίας.

 

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα και στο Αιγαίο έτσι και στη Κύπρο η προτίμηση μας είναι το «καζαν – καζαν» (win-win). Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους».

Για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος προχωράει σε μια παραληρηματική ρητορική που αποδεικνύει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τις απρόβλεπτες αντιδράσεις τις οποίες μπορεί να έχει απέναντι σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Τα ενεργειακά ζητήματα καθώς και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που περιβάλλουν την περιοχή δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς ο Σουλτάνος αρνείται να μείνει αμέτοχος και ενώ στα ζητήματα αυτά εμπλέκονται δυνάμεις όπως ΗΠΑ και Ισραήλ.

Είναι σίγουρο πως θα γίνουμε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή το επόμενο διάστημα.

Στην ίδια ομιλία έκανε λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας από τις ΗΠΑ, λόγω της εμπλοκής τους σε παγκόσμιους πολέμους διεθνώς. Μάλιστα είπε ότι χρησιμοποιούν την υπόθεση με τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον για να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε διπλωματική διαμάχη για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος μετά από ένα χρόνο στη φυλακή, έχει καταδικαστεί σε κατ’ οίκον κράτηση, με κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατίας, ενώ ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Ενόψει των τουρκικών προκλήσεων, την παρουσία του σε σημεία – κλειδιά στο Ανατολικό Αιγαίο έχει ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζοντας την “όραση” του Συστήματος Επιτήρησης μέχρι τα στενά του Ακσάζ, από την ναυτική βάση του οποίου θα ξεκινήσουν καθυστερημένα να επιχειρούν, τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Άσκησης Mavi Balina (Μπλέ Φάλαινα) με τη συμμετοχή και της νατοϊκής αρμάδας SNMG-2.

Η συγκεκριμένη συμμετοχή επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, να αξιοποιηθεί από την Άγκυρα.

Με το νατοϊκό καμουφλάζ οι Τούρκοι επιτελείς θέλησαν να γκριζάρουν περιοχές του FIR Αθηνών, προχωρώντας στη δέσμευση τους, χωρίς την άδεια της Αθήνας, προκειμένου να προχωρήσει – στο πλαίσιο της άσκησης- μεταξύ άλλων σε ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δεν άναψε η ηγεσία το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Φρεγάτας “Έλλη” στην άσκηση.

Το πλοίο όμως του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενισχυμένο με οργανικό ελικόπτερο, παραμένει σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, προκειμένου -εάν απαιτηθεί- να αναλάβει, δραστηριότητα και για αντικείμενα SAR.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εγγύς του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης βρίσκεται και άλλη μονάδα του στόλου.

Σε κάθε περίπτωση για την Αθήνα με αυτήν την ξεκάθαρη κίνηση δεν τροφοδοτούνται κανενός είδους παρενέργειες.

Όπως σημείωνε μάλιστα χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη πηγή, μόλις πριν από λίγες ημέρες, έγινε η αναγκαία από κάθε πλευρά, συνεκπαίδευση με τη μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς επίσης και μονάδες άλλων χωρών, στο πλαίσιο της άσκησης «ΝΑΪΑΣ 18».

Για την Mavi Balina, η Τουρκία έχει αναπτύξει συνολικά 11 μονάδες του στόλου της.

Μεταξύ αυτών πέντε υποβρύχια, τέσσερις φρεγάτες και δύο κορβέτες. Κύριο αντικείμενο της όπως είπε ο διοικητής του υποβρύχιου στόλου υποναύαρχος Χασάν Τσάνκαγια, είναι η συντονισμένη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς και η υποστήριξη των προετοιμασιών των δυνάμεων επιφάνειας για πραγματικές επιχειρήσεις και αποστολές.

Στην άσκηση Μπλε Φάλαινα 2018 που θα ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου συμμετέχουν στοιχεία του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν, της Αλγερίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Πακιστάν, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας.

 

 

 

 

pentapostagma.gr

Back to top button