breaking newsΔιεθνή

Πανικός στο Κίεβο – Ο Ουκρανικός στρατός ενισχύει εσπευσμένα τον Βορρά, μετά από σήμα δορυφόρου για βάση των Wagner στη Λευκορωσία

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να ενισχύσουν την άμυνα στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στη Λευκορωσία, ημέρες αφότου ο ιδρυτής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin μετακινήθηκε εκεί μετά από την.. ανταρσία.

«Η απόφαση… είναι ο Ανώτατος Διοικητής Valery Zaluzhny και ο διοικητής του Βορρά Serhy Naev να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης», ανακοίνωσε ο Zelensky στο Telegram.

Είπε ότι στο Κίεβο συγκλήθηκε επείγουσα σύσκεψη εθνικής ασφάλειας σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια της Ουκρανίας, και στις αρχές της σύγκρουσης ήταν ένα στάδιο για τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Prigozhin φέρεται να έφτασε στο Μινσκ με ιδιωτικό αεροσκάφος την Τρίτη (27/6/2023), κάτι που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Alexander Lukashenko.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είχε βοηθήσει στη μεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επίλυσε ειρηνικά την εσωτερική ρωσική κρίση, αλλά η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι άφησε τον Putin «εξασθενημένο». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, που επιτρέπει στους Wagner να υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Όσοι δεν υπογράψουν συμβόλαια, θα πρέπει να πάνε στη Λευκορωσία, είπε ο Putin.

Οι δορυφορικές εικόνες που τρόμαξαν το καθεστώς Zelensky

Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για μεγάλης κλίμακας κινητικότητα των Wagner, δυτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν νέα στρατόπεδα του Ομίλου στο έδαφος της Λευκορωσίας. Οι δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν δραστηριότητα σε μια στρατιωτική βάση περίπου 21 χιλιόμετρα από την πόλη Asipovichy, κοντά στο Minsk.

Η περιοχή έχει αναφερθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως μέρος που θα μπορούσε να στεγάσει μαχητές Wagner. Το BBC Verify έχει εντοπίσει πάνω από 300 κατασκευές που μοιάζουν με σκηνές που έχουν ανεγερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μια δορυφορική εικόνα από τις 15 Ιουνίου δεν δείχνει καμία από αυτές τις δομές ορατή.

Η πιο πρόσφατη εικόνα υψηλής ανάλυσης που έχει ληφθεί είναι από τις 30 Ιουνίου και αποκαλύπτει τις εκτεταμένες εργασίες στη στρατιωτική βάση. Πάντως το BBC προειδοποιεί ότι, «δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι νέες δομές προορίζονται να στεγάσουν δυνάμεις Wagner, αλλά ο Lukashenko συμφώνησε να τις φιλοξενήσει».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov διακήρυξε πως η Ρωσία θα αναδειχθεί «δυνατότερη» μετά την αποτυχημένη εξέγερση, η οποία είχε περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, συμπεριλαμβανομένων κατάρριψης ελικοπτέρων από τους Wagner που σκότωσαν πιλότους της Ρωσικής αεροπορίας.

Το Κίεβο θεωρεί την παρουσία των Wagner στη Λευκορωσία ως απειλή και παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε αυτή τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexey Danilov.

«Η εμφάνιση νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των Wagner, παρακολουθείται και εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Η Ουκρανία παρακολουθεί στενά και αναλύει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας, ιδίως τις κινήσεις στρατευμάτων και όπλων στη Λευκορωσία και σε άλλα εδάφη που συνορεύουν με εμάς», σημείωσε ο Danilov. Εν τω μεταξύ, ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny είπε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι οι Wagner είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του.

Περίεργα παιχνίδια ΗΠΑ – ΕΕ με … κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για να σωθεί ο Zelensky – Borrell: Έρχονται μεγάλα γεγονότα

Η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει. Αυτό είναι δεδομένο και το παραδέχονται τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ. Ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Mark Milley συνομολόγησε ότι, ο ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι βραδύτερος του αναμενομένου ενώ και σε επίπεδο ΕΕ ανάλογη είναι η εκτίμηση. Στο πλαίσιο αυτό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεργάζονται σχέδια για να σταματήσουν το λουτρό αίματος για τον ουκρανικό στρατό, που μετρά πάνω από 15.000 νεκρούς από την έναρξη της αντεπίθεσης (4/6/2023) μέχρι σήμερα.

Αναζητούν μία φόρμουλα τύπου «Μινσκ» αλλά επί του πεδίου της μάχης, προκειμένου να προλάβουν και μία ρωσική επίθεση που θα επιφέρει το τελειωτικό πλήγμα στον ουκρανικό στρατό. Επί της ουσίας η συλλογική Δύσης σχεδιάζει μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προκειμένου να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον ουκρανικό στρατό να ανασυνταχθεί και να ενισχυθεί με νέα όπλα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, όσο και του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος προϊδεάζει για μεγάλα γεγονότα το επόμενο διάστημα. Ο Blniken έκανε λόγο για τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διπλωματίας και διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.

Borrell: Έρχονται μεγάλα γεγονότα

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε το Σάββατο (1/7/2023), έρχονται «πολύ σημαντικά γεγονότα» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Borrell σε συνέντευξή του στο TVE.

«Είναι για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης και για τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης», είπε. Ο Borrell σημείωσε επίσης ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας εξαρτώνται από γεγονότα που θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών αυξάνεται.

Οι …πραγματικοί στόχοι της «κατάπαυσης πυρός»

Η Ρωσία βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς θέλει να αποφύγει μία παγίδα τύπου Μινσκ στο πεδίο και είναι δύσπιστη για την ξαφνική τάση της Δύσης για διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Blinken αλλά και τις εν γένει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη Δύση.

«Είναι μια περίεργη δήλωση, την έχω ακούσει», είπε ο Lavrov στο TASS. «Όλα αυτά λέγονται σχεδόν ταυτόχρονα με δηλώσεις του ίδιου υπουργού Εξωτερικών, Blinken, των ίδιων ηγετών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και των ίδιων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεχίζουν να λένε: Η Ουκρανία πρέπει πρώτα να κερδίσει με μία επιτυχημένη αντεπίθεση και μόνο τότε θα αποφασίσουμε να διαπραγματευτούμε», εξήγησε ο Lavrov.

«Πρόκειται για μια σχιζοφρενική κατάσταση: λένε ότι όλα θα τελειώσουν με διαπραγματεύσεις, αλλά πρώτα πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία». Επέστησε επίσης την προσοχή στη βάση πάνω στην οποία η Δύση επιθυμεί να διαπραγματευτεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα μέλη του ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν σταθερά, επανειλημμένα και χωρίς συμβιβασμούς ότι η μόνη βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι η περιβόητη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky, η οποία αποτελείται από 10 σημεία», επεσήμανε ο Lavrov. «Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις, που δεν είναι σαφές γιατί συμπεριλήφθηκαν εκεί», σημείωσε, κατονομάζοντας την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ τους.

«Αυτά είναι τα ίδια πράγματα που έχουν υπονομευτεί από τις κυρώσεις της Δύσης. Αλλά το κύριο σχετικά με τις προοπτικές για μια ειρηνευτική συνθήκη είναι ότι πρώτα η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τα σύνορα του 1991, η ρωσική ηγεσία να δικαστεί και η Ρωσία να καταβάλλει αποζημιώσεις. Μόνο αφού εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, θα έλθει η ειρήνη. Αυτό έχει στο μυαλό της η Δύση, όταν μιλά για την ανάγκη διαπραγματεύσεων και ειρηνευτικής διευθέτησης», αποσαφήνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Παρατήρησε ότι «αυτή η διαταραχή δεν βοηθά στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

«Όπως το βλέπω εγώ, προσπαθούν να παγώσουν προσωρινά αυτή τη σύγκρουση, να επιτύχουν κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός και να κερδίσουν χρόνο για να ενισχύσουν ξανά στρατιωτικά την Ουκρανία, να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική υποδομή και να της προμηθεύσουν νέα θανατηφόρα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», αποκάλυψε ο Lavrov.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το σενάριο προωθείται από σημαντικούς κύκλους των ΗΠΑ. Επικαλέστηκε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Foreign Affairs που προωθεί «ακριβώς αυτού του είδους τα σενάρια».

«Κάντε ειρήνη, πάρτε μια ανάσα. Ναι, η Ρωσία θα έχει επίσης ένα διάλειμμα, αλλά ολόκληρη η Δύση βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία, επομένως εμείς (οι δυτικές χώρες) θα την καταστήσουμε πολύ πιο δυνατή και μετά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τους ίδιους στόχους», επισήμανε ο Lavrov.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με το Κίεβο. Όμως, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό τώρα, αφού τα σχέδια για μία πραγματική ειρήνη αποκλείεται απολύτως τόσο από τις ουκρανικές αρχές όσο και από τη συλλογική Δύση.

Οι Ουκρανοί πιέζονται για να δείξουν αποτελέσματα το επόμενο 10ήμερο

Οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο αναμένουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν επιτυχίες στην πρώτη γραμμή τις επόμενες 10 ημέρες, και ως εκ τούτου το Κίεβο μπορεί να κάνει μια απόπειρα μεγάλης επίθεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δήλωσε στο Tass ο πρόεδρος του Κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία» Vladimir Rogov. Νωρίτερα ο Zelensky σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου να επιδείξουν αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

«Η Ουκρανία δεν θέλει τόσο να δείξει αποτελέσματα, όσο πρέπει. Είναι απαραίτητο για να κρατήσει τον Zelensky στην εξουσία και να του δοθούν περισσότερα χρήματα και όπλα. Τον πιέζει ο χρόνος, καθώς απομένουν περίπου 10 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής», είπε ο Rogov. «Ως εκ τούτου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν μια απόπειρα μεγάλης επίθεσης σε έναν τομέα της πρώτης γραμμής τις επόμενες 10 ημέρες. Είναι πιθανό να συμβεί στην περιοχή Zaporizhia», πρόσθεσε.

Η κατάληψη μιας περιοχής, για παράδειγμα, Vasilyevka ή Tokmak στην περιοχή Zaporizhia θα σήμαινε επιτυχία για τους Ουκρανούς, υποστήριξε ο Rogov. «Θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς αυτόν τον στόχο. Ο Zelensky θα προσπαθήσει να μη χάσει αυτό τον στόχο», είπε. Σύμφωνα με τον πολιτικό, «έρχεται μια πολύ τεταμένη και πολύπλοκη περίοδος 10 ημερών».

Prime News.

Back to top button