breaking newsΔιεθνή

Politico: Ο Σολτς είναι ο «νεκροθάφτης» ενός παραπαίοντος κυβερνητικού συνασπισμού

Ο Olaf Scholz περιφέρει το πτώμα ενός παραπαίοντος κυβερνητικού συνασπισμού σχολιάζει σε άρθρο του το Politico. «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία φέτος και πέρυσι», επέμεινε ο Γερμανός μετά την τεταμένη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Κανείς δεν το αγόρασε, τουλάχιστον ο Scholz.

Σαν να το παραδέχτηκε, ο καγκελάριος υιοθέτησε μια ζοφερή έκφραση καθώς εξέφραζε τη μονότονη έκκλησή του «γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε (σ.σ. στον κυβερνητικό συνασπισμό)» στις κάμερες. «Θα ήταν καλό αν όλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνιακές τους στρατηγικές για να συνεισφέρουν», κατέληξε.

Ο Scholz ενδέχεται να έχει άλλα δύο χρόνια στην εξουσία αλλά η φιλόδοξη ατζέντα της συμμαχικής του κυβέρνησης έχει ήδη ναυαγήσει, επισημαίνεται στο άρθρο.

Δεν θα ήταν ποτέ εύκολο να συνδυαστούν οι προτεραιότητες του πρώτου πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες, ειδικά δεδομένου ότι οι μικρότεροι από τους τρεις εταίρους – οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) – έχουν λίγα κοινά με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους.

Ωστόσο, λίγοι περίμεναν ότι οι ρωγμές θα εμφανίζονταν τόσο γρήγορα και θα είχαν τέτοιο βάθος. Οι εταίροι, ιδιαίτερα το FDP και οι Πράσινοι, έχουν έρθει σε σύγκρουση με τα πάντα, από το μέλλον της μηχανής εσωτερικής καύσης έως την οικονομική πολιτική, τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση σου συστήματος πρόνοιας — και αυτό είναι μόνο μια μικρή λίστα των ζητημάτων που προκάλεσα τριβές.

Μέχρι στιγμής, το πολυσυζητημένο σχέδιο Zeitenwende, η χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του γερμανικού στρατού, δεν έχει προχωρήσει με το Βερολίνο να αναμένεται να συνεχίσει να καθυστερεί στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Ακόμη και εκεί όπου τα μέρη της κυβερνητικής συμμαχίας έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμβιβασμό, όπως η συμφωνία αυτής της εβδομάδας για την αύξηση των δαπανών για την παιδική πρόνοια, το κακό κλίμα επιμένει επειδή η νομοθεσία που κατατέθηκε προς ψήφιση έχει ελάχιστη ομοιότητα με την αρχική.

Ο Πράσινος υπουργός που προωθεί τη μεταρρύθμιση της παιδικής μέριμνας αρχικά ζήτησε έναν προϋπολογισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα. Κατέληξε με μια υπόσχεση μόλις 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και έπρεπε να κρατήσει… όμηρο ένα άλλο νομοσχέδιο – ένα νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας – για να το πάρει.

Η δημόσια εικόνα και ο Lindner

Αν και κάποιου βαθμού σύγκρουση είναι αναπόφευκτη σε οποιονδήποτε συνασπισμό, οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση συνασπισμού έχουν συχνά γίνει καυστικές, με τα στρατόπεδα να ανταλλάσσουν δημόσια προσβολές και να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν τηρούν τις συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner του FDP και ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck των Πράσινων επανήλθαν στην επικοινωνία δια επιστολών και να απευθύνονταν επίσημα ο ένας στον άλλον, αντί με το μικρό τους όνομα.

Ο Scholz έχει αναλάβει το ρόλο του διαιτητή, ένα έργο στο οποίο έχει αποτύχει κυρίως. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξής του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση στα μέσα Αυγούστου, ο Scholz εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ανταριάσεις εντός της συμμαχίας είχαν τελειώσει. Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο για την παιδική πρόνοια.

Ο συνασπισμός προσπάθησε να κρύψει τις χαμηλές επιδόσεις του χρησιμοποιώντας μεγαλόπρεπα ονόματα στις πρωτοβουλίες του, όπως το προγραμματισμένο οικονομικό κίνητρο των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ του Lindner, το οποίο το υπουργείο του ονόμασε Wachstumschancengesetz («νόμος ευκαιριών ανάπτυξης»).

Στο κλείσιμο της υπουργικής αποχώρησης αυτής της εβδομάδας, ο Lindner προσπάθησε να ρίξει φως στα ζητήματα σχέσεων εντός του συνασπισμού.

«Είμαστε μια κυβέρνηση με πολλά εξαρτήματα και βίδες», δήλωσε ο Lindner. «Αυτό δημιουργεί θόρυβο αλλά παράγει και αποτελέσματα».

Οι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με τον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Ένα παρόμοιο ποσοστό λέει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Scholz για να λύσει τα πιο επείγοντα προβλήματα της Γερμανίας.

Με προσωπική βαθμολογία αποδοχής μόλις 26%, ο Scholz έχει γίνει το λιγότερο συμπαθητικό μέλος της κυβέρνησής του. Το έργο του δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερο τα επόμενα δύο χρόνια.

Και δεδομένου ότι και οι τρεις εταίροι του συνασπισμού δυσκολεύονται στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα είναι πιθανό να περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια προσπαθώντας να διατηρήσουν το καθένα την εκλογική του βάση, κάτι που θα κάνει τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος του συνασπισμού πολύ πιο δύσκολη.

Η διαρκής άνοδος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, θα κάνει την προσέλκυση της παραδοσιακής πελατείας ακόμη πιο επείγουσα για τα κυβερνώντα κόμματα.

Έχοντας σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον οδήγησε στην εξουσία για αυτό που υποσχέθηκε ότι θα ήταν η πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας, ο Scholz φαίνεται να πώς αποδεικνύεται.. νεκροθάφτης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Πριν από δύο χρόνια, πολλοί αμφέβαλλαν ότι ο Scholz, τότε ο ήπιος υπουργός Οικονομικών της Angela Merkel, είχε ό,τι χρειαζόταν να μπει στα παπούτσια της και να ηγηθεί της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης. Από ό,τι φαίνεται, είχαν δίκιο, επισημαίνεται στο άρθρο.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-02_173334.png

Politico

Back to top button