breaking newsΕλλάδα

Τώρα κατάλαβε ο Τσίπρας: Παρακαλά να δει τον Πούτιν

Η Μόσχα κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδε την εντυπωσιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μια «αδελφή» αριστερή κυβέρνηση πήγε κόντρα στα συμφέροντα της ρώσικης «αυτοκρατορίας» στα Βαλκάνια και αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Πούτιν.

Η δυσαρέσκεια μάλιστα του Κρεμλίνου για την κυβέρνηση Τσίπρα είχε γίνει εμφανής ιδιαίτερα μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και τις καταγγελίες για παρεμβάσεις της Μόσχας, στο σκοπιανό.

Γι΄αυτό και ο Πούτιν, κρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα στον «πάγο» τον Αλέξη Τσίπρα και την μόνιμη επιδίωξη του να τον επισκεφτεί. Οι εξελίξεις ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, μισάνοιξαν την πόρτα του Κρεμλίνου για τον Ελληνα Πρωθυπουργό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έκλεισε το ραντεβού στη Μόσχα, για τις αρχές του 2019.

Ο τσάρος της Ρωσίας τη δεδομένη στιγμή και για τους δικούς του λόγους, αποφάσισε να ρίξει νερό στο κρασί του και να δεχθεί επιτέλους τον Αλέξη Τσίπρα που μετά από όλα αυτό το διπλωματικό ανακάτωμα, επιθυμεί διακαώς την επαναπροσέγγιση της Μόσχας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε μετά και το δημοψήφισμα στα Σκόπια ότι οι ιστορικοί δεσμοί της Ρωσίας με όλες τις χώρες των Βαλκανίων είναι αρκετά ισχυροί και οι απόψεις της Μόσχας δεν περνάνε απαρατήρητες και από τους λαούς αλλά και από τις κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να πιστοποιήσει κανείς εάν και πιο ρόλο έπαιξαν οι Ρώσοι στο δημοψήφισμα, όπως τους κατηγορούν ευθέως οι ΗΠΑ ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η Ρωσία κάνει τα αδύνατα δυνατά για την μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ασφαλώς δεν θέλει να χάσει την επιρροή της στην πρώην Γιουγκοσλαβία δηλαδή, στη σημερινή Σερβία αλλά και τα υπόλοιπα κρατίδια.

Μπορεί λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας να έχει κάνει ολική στροφή στις εντολές και επιταγές της Αμερικής ωστόσο, δεν θέλει να περάσει και την κόκκινη γραμμή της εχθρότητας με την μεγάλη αρκούδα.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίες ανάμεσα στις δυο πλευρές προκειμένου να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα που υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η διυπουργική των δυο χωρών προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται την συγκεκριμένη στιγμή σε ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση.

 

 

 

.crashonline.gr

Back to top button