breaking newsΔιεθνή

Αναπληρωτής επικεφαλής Ρωσικής Γεωπολιτικής Ακαδημίας Konstantin Sivkov: Η Ρωσία ανησυχεί πολύ για πιθανή ανάπτυξη τουρκικών βάσεων στο Αζερμπαϊτζάν..

O Ιστορικός, Αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Γεωπολιτικής Ακαδημίας Konstantin Sivkov: Η Ρωσία ανησυχεί πολύ για την πιθανή ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Αζερμπαϊτζάν. Η γεωπολιτική κατάσταση σε ολόκληρο τον Καύκασο θα αλλάξει ριζικά. Σε αυτήν την περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν θα γίνει μια πλατφόρμα για περαιτέρω τουρκική επέκταση και άμεση απειλή για τον ρωσικό Βόρειο Καύκασο.

Το σχέδιο της Δύσης για την Ουκρανία δεν πέτυχε ολοσχερώς και η εφαρμογή του δεν εγκαταλείφθηκε για το μέλλον. Η Άγκυρα ανέλαβε ουσιαστικά την Γεωργιανή Adzara -Ατζαρία (στα γεωργιανά Άτζαρα και στα ρωσικά Ατζάρια, είναι αυτόνομη δημοκρατία στη Γεωργία), και με την Τουρκία να καθιερώνει την παρουσία της στο Αζερμπαϊτζάν, αυτό θα ενίσχυε την επιρροή της σε ολόκληρη την περιοχή, και εδώ η Δύση, παρά τις τρέχουσες διαφορές της με τον Ερντογάν, θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία, τονίζει ο Ρώσος Ιστορικός…

Tην ίδια στιγμή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δρομολογούν επίσπευση ένταξης Γεωργίας στο ΝΑΤΟ για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στα ρώσικα σύνορα..Ο Antony Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών του Joe Biden επιβεβαίωσε στις 19 Ιανουαρίου την υποστήριξή του στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ για τη Γεωργία. Γι αυτόν η ένταξη της Γεωργίας Καυκάσου στο ΝΑΤΟ θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για Ρωσία. «Εάν μια χώρα όπως η Γεωργία είναι σε θέση να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και εάν μπορεί να συμβάλει στη συλλογική μας ασφάλεια, ναι, η πόρτα του [ΝΑΤΟ] πρέπει να παραμείνει ανοιχτή», δήλωσε ο Antony Blinken.

dimpenews.com

Back to top button