breaking newsΕλλάδα

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Με παραίτηση απειλεί ο Κοτζιάς – Τι είχαν τάξει στον Καμμένο για το Σκοπιανό – Εικόνα διάλυσης

 

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις βιώνει πλέον ο κυβερνητικός συνεταιρισμός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο για την εικόνα της μακροπρόθεσμης κυβερνητικής συνοχής, όσο και για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η φουρτούνα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μεταφέρεται στο σύνολο της κυβέρνησης, μετά τη διαφοροποίηση βουλευτών από τη γραμμή Πάνου Καμμένου για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις που βγήκαν από το χθεσινό επεισοδιακό υπουργικό και η οποία αποδεικνύει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και για το «Μακεδονικό» αποτελεί το γεγονός ότι στον έντονο διάλογο που είχε ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι του είχαν υποσχεθεί πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πήγαινε στη Βουλή μετά τις εκλογές.

Ουσιαστικά δηλαδή το βάρος της ψήφισης ή όχι θα πέρναγε στην επόμενη κυβέρνηση ώστε και οι ΑΝΕΛ να γλιτώσουν από τη βάσανο της αποχώρησης από την κυβέρνηση αλλά και της διάσπασης, και ο Τσίπρας να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Με παραίτηση απειλεί ο Κοτζιάς

Στον απόηχο της χθεσινής ηλεκτρισμένης συνεδρίασης τα σενάρια εμφανίζουν σήμερα τον Νίκο Κοτζιά, ακόμη και να σκέφτεται την παραίτησή του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για οριστική σύγκρουση μεταξύ των δύο υπουργών.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ,  «ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο της παραίτησής του, καθώς θεωρεί ότι στην αντιπαράθεση με τον υπουργό Άμυνας δεν είχε επαρκή κάλυψη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

Ο Πάνος Καμμένος ήδη έχει στείλει από την Αμερική τα μηνύματά του στους μελλοντικούς «αποστάτες» που πήραν όπως έγραψε και σε ανάρτησή του μια έτοιμη θέση στο ψηφοδέλτιο και στην κυβέρνηση και τώρα τον απομονώνουν.

Όπως είναι γνωστό ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ήδη είναι με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ και με το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις χθες η Έλενα Κουντουρά δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό κι ότι θα ψηφίσει με ψήφο κατά συνείδηση.

Επιχείρησε μεν και μια διορθωτική δήλωση – ανάρτηση στα social media, το περιεχόμενο της οποίας δεν άλλαξε και πολλά σε σχέση με την αρχική της τοποθέτηση.

Από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει την κυβερνητική γραμμή και φαίνεται ότι είναι σημαντική η δική του απόφαση καθώς σε περίπτωση που ο κ. Παπαχριστόπουλός ψηφίσει την συμφωνία και παραδώσει την έδρα του, όπως ισχυρίστηκε και ο ίδιος, τότε την έδρα αυτή παραλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, με τις εξελίξεις και τις ισορροπίες να μην αλλάζουν τουλάχιστον υπέρ του Πάνου Καμμένου.

Με ερωτηματικό παραμένει η στάση του κ. Ζουράρι, ο οποίος δεν θα ψηφίσει μεν την Συμφωνία, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απώλειες στο καταποντισμένο δημοσκοπικά κόμμα του Πάνου Καμμένου, δεν θα περιοριστούν μόνο σε πρόσωπα της ΚΟ των ΑΝΕΛ αλλά αναμένεται να δούμε ηχηρές αποχωρήσεις από πρώην βουλευτές, αλλά και στελέχη των ΑΝΕΛ.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο τώρα στρέφονται στην 4η Σύνοδο της Β΄ Περιόδου του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή όπου και αναμένεται εκεί να ξεκαθαρίσει αρκετά το θολό τοπίο των ΑΝΕΛ.

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως εξής:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Eν το μεταξύ, όπως αποκάλυψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η σπίθα για τη φωτιά που ακολούθησε μπήκε όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ!

Στη συνέχεια το κλίμα πήρε τροπή προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο Πάνος Καμμένος άρχισε να βάλει κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατηγορώντας ότι προσπαθεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

 

 

 

 

pentapostagma.gr

Back to top button