Ελλάδα

Προπομπός επιχειρήσεων: Στρατιωτική βάση κατασκεύασαν οι Τούρκοι στο νησί Τσαβούς – Υπό «πολιορκία» τα Ίμια

 

Ο τουρκικός στρατός δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις στο νησί Τσαβούς σε απόσταση ενός μιλίου από τις βραχονησίδες Ίμια, που παραπέμπουν σε ολόκληρη στρατιωτική μονάδα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την χρησιμότητα τους.

Δίπλα από τον οθωμανικό φάρο που υπήρχε, κατασκευάστηκε παρατηρητήριο που χτίστηκε από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και κοιτώνες για στρατιωτική μονάδα επιπέδου τάγματος για  εκατοντάδες στρατιώτες τα οποία και ολοκληρώθηκαν ενώ 4 τουλάχιστον περιπολικά γυροφέρνουν τις βραχονησίδες καθημερινά πλέον.

Το παρατηρητήριο είναι εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες που χρησιμοποιούνται από στρατιώτες 24  ώρες το 24ωρο, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, «να ελέγχονται ακόμη και τα πουλιά που πετάνε στις Βραχονησίδες Kardak/Ίμια στο Αιγαίο».

Ταυτόχρονα στην Αλικαρνασσό, (Bodrum Kadikalesi) σε υψόμετρο 445 μέτρων σε παρακείμενο λόφο που «κοιτά» τις βραχονησίδες Ίμια, έχει τοποθετηθεί ραντάρ επιφανείας που ελέγχει όλες τις κινήσεις στην θάλασσα σε 15 ελληνικά νησιά στην περιοχή μέχρι τον κόλπο του Κουσάντασι, καλύπτοντας περιοχή 250 χλμ.

Το ραντάρ, λειτουργεί σε 24ωρη βάση παρακολουθώντας τα πάντα με ειδικές κάμερες θερμικής απεικόνισης στην περιοχή καταγράφοντας όλες τις κινήσεις.

Το μόνο που δεν μας είπαν οι Τούρκοι είναι ποια όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς εγκαταστάθηκαν εκεί και πόσα αντιαρματικά συστήματα και οτιδήποτε άλλο που θα ήταν χρήσιμο κατά των ελληνικών πολεμικών πλοίων που θα έπλεαν στην περιοχή.  

Οι Τούρκοι έχουν «λοκάρει» 18 ελληνικά νησιά και πάνω από 150 βραχονησίδες. Μέσω της πίεσης και της πολεμικής απειλής θέλουν να βάλουν στο τραπέζι το νέο χάρτη των «γκρίζων» ζωνών.

Ο τουρκικός στρατός με ένα πυραυλικό σύστημα μικρού σχετικά  βεληνεκούς θα μπορούσε να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή σε οποιαδήποτε περίπτωση.   

Ποια είναι λοιπόν ακριβώς η χρησιμότητα μια τέτοιου τύπου εγκατάστασης επιπέδου ολόκληρου τάγματος πεζικού ή καλύτερα πεζοναυτών 1 μίλι από τα Ίμια;

Υπάρχει τουρκικό σχέδιο τύπου Ίμια-2 που αφορά πιθανή κατάληψη των βραχονησίδων και άλλων γειτονικών νησιών, με σκοπό την κατοχύρωση ΑΟΖ από την Τουρκία στην περιοχή των Δωδεκανήσων ως μέρος ευρύτερου σχεδίου;

Ποια δυναμική απάντηση οφείλουμε να δώσουμε στους νέο-οθωμανούς και στο μπαράζ δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου εδώ και πολλές ημέρες;  

Πρόκειται για κινήσεις σαφώς στρατιωτικού περιεχομένου οι οποίες έχουν σκοπό την de facto «κατάληψη» των Ιμίων και όχι μόνο αυτών,  μιας και οι Τούρκοι διεκδικούν μια σειρά νησιών τα οποία κατά τους ίδιους δεν έχουν « ξεκαθαρισμένη ιδιοκτησία».

Από την τουρκική μικρόνησο Cavus (Λοχίας)  η Τουρκία δημιουργεί μόνιμη και ισχυρή στρατιωτική εγκατάσταση με πλήρως επανδρωμένο φυλάκιο-παρατηρητήριο για να ελέγχει εξονυχιστικά όλες τις κινήσεις της Ελλάδος  στη θαλάσσια περιοχή .

Την ίδια στιγμή υπάρχει μόνιμη παρουσία τουρκικής ακταιωρού που «σαρώνει» την περιοχή για να μην πλησιάσει το ελληνικό λιμενικό και οι ψαράδες μας.

Επίσης εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κατασκευή του παρατηρητηρίου δίπλα σε έναν οθωμανικό φάρο  ηλικίας 350 ετών ξεκίνησαν στην ακτή Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός).

Το παρατηρητήριο θα χρησιμεύει, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων καθώς και προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εποπτεύεται και η περιφέρεια Ντιντίμ του Αϊδινίου καθώς και η περιοχή ανάμεσα στο Μπόντρουμ και τη Ντάτσα.

Πρόκειται σαφέστατα για επιθετική κίνηση από πλευρά της Άγκυρας για δύο τρομερά σημαντικούς λόγους:

Α. Δεσμεύουν με αυτόν τον τρόπο μια ολόκληρη θαλάσσια περιοχή, απαγορεύοντας την είσοδο και κίνηση ελληνικών πλοίων πάσης φύσεως για ..μελλοντική χρήση ανάλογα με τις ορέξεις τους.

Β. Παρουσιάζουν ένα τρόπο τακτικής άκρως επικίνδυνο για ολόκληρο το σύμπλεγμα των άνομων διεκδικήσεων τους οπουδήποτε, από το Αιγαίο μέχρι τον Έβρο, στον οποίο σύμφωνα με ομολογία πρώην Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στην ελληνική τηλεόραση ….διεκδικούν και νησίδα.

Με λίγα λόγια με «οδηγό» την τουρκική συμπεριφορά στα Ίμια και την κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι στην ουσία θα «καταλαμβάνουν» με την παρουσία των πολεμικών τους πλοίων τις περιοχές που τους αφορούν, απαγορεύοντας την διέλευση ελληνικών πολεμικών, εμπορικών και άλλων μικρότερων πλοιαρίων.

Όσο η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά με δυναμικό τρόπο, τόσο θα αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Η μόνη απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι μια ισόποση ή και μεγαλύτερη στρατιωτική «απάντηση» κατά των τουρκικών δυνάμεων που θεωρούν ότι κινούνται ανενόχλητοι από την Ελλάδα.

 

 

 

 

Back to top button