breaking newsΕλλάδα

Προαναγγέλλουν «θερμό» επεισόδιο οι Τούρκοι: «Ο αγώνας μας για την “Μπλε Πατρίδα” και το Αιγαίο συνεχίζεται» – Μανιφέστο Ακάρ κατά Ελλάδας-Κύπρου

 

Νέα τουρκική πρόκληση από τον ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να φθάσει μέχρι τα άκρα την ένταση.

 

Η Αθήνα πρέπει να δείξει προσοχή και αποφασιστικότητα, διότι η Τουρκία έχει σκοπό να γκριζάρει Αιγαίο και Κύπρο, με κύριο στόχο να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αλλάξει το status quo στην περιοχή μας.

Μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας με θέμα την Αμυντική Βιομηχανία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Έχουμε τονίσει και συνεχίζουμε να τονίζουμε τους συνομιλητές μας με σαφές και ηχηρό τρόπο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα επ’ ουδενί. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε».

Ο Τούρκος πασάς (έτσι κατονομάζουν οι Τούρκοι τους στρατηγούς),  έχει βρει  έναν νέο όρο για την Α.Μεσόγειο  κατονομάζοντάς την «μπλε Πατρίδα», καθώς η χώρα του περιβάλλεται από 3 θάλασσες, για τις οποίες δίνει έναν μεγάλο αγώνα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «μπλε Πατρίδα»  συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες».

Την ίδια στιγμή από το λιμάνι της Αττάλειας απέπλευσε το πρωί το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής” για να εκτελέσει την πρώτη γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου στον στόχο «Αλάνια 1”. Σύμφωναμε την ιστοσελίδα παρατήρησης της ναυσιπλοίας Marine Traffic ο «Πορθητής” συνοδεύεται από το υποστηρικτικό πλοίο «Sophie Siem”.

Τούρκοι ειδικοί εκτιμούν ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στα 12 χιλιάδες μέτρα, μόνο που όλα αυτά είναι ψέματα διότι για να στηθεί ένα τέτοιο πλοίο και να ξεκινήσει τέτοιου είδους εργασία, απαιτούνται 3 μήνες τουλάχιστον, ειδικά όταν δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και έμπειροι .

Τότε θα διερωτηθεί κάποιος τι ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι;

Οι Τούρκοι προσπαθούν να οριοθετήσουν χώρο για την ΑΟΖ που έχει περιγράψει ο Τούρκος ΥΠΑΜ πριν μερικές ημέρες, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και στην συνέχεια μετά από μήνες να προβούν σε πραγματικές έρευνες.

Παρά την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία, η Άγκυρα μίσθωσε και το γεωτρύπανο Deepwater Metro 1, έχοντας στη διάθεσή της τρία σκάφη γεωτρήσεων.

Το ελληνικό πεντάγωνο παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας, έτοιμο να επέμβει για αποτροπή προκλητικών κινήσεων.

Η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας αγόρασε ένα ακόμη σκάφος γεωτρήσεων! Τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας φαίνεται ότι δεν πτοούν το τουρκικό καθεστώς σ΄ότι έχει να κάνει με τα σχέδια του για το Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Turkish Petroleum αγόρασε το Deepwater Metro I από την Golden Close Maritime Corp έναντι 262,5 εκατομμύρια δολαρίων σύμφωνα με όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος.

Το Ελληνικό ΠΝ μπλοκάρει τους τουρκικούς σχεδιασμούς με πολεμικό μήνυμα κατά του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ.Ερντογάν, επισημαίνοντας πως δεν θα επιτραπούν γεωτρήσεις από τους Τούρκους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Το ιδεώδες της «μεγάλης Τουρκίας» πρέπει να τεθεί σε ισχύ, έχει δηλώσει εδώ και ημέρες εντελώς προκλητικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό το ιδεώδες σχετίζεται με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην οποία όμως κινούνται Αμερικανοί, Ισραηλινοί Έλληνες και Αιγύπτιοι και είναι δύσκολο να μονοπωλήσει η Άγκυρα την περιοχή, μα πολύ δύσκολο.

.pentapostagma.gr

 

Back to top button