breaking newsΕλλάδα

Ωμή παρέμβαση Ουάσινγκτον στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας: «Να κοπούν οι δεσμοί με τη Ρωσία»

Ωμή και απαράδεκτη παρέμβαση από την Ουάσινγκτον στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε διά στόματος του Αμερικανού πρέσβη στην χώρα, Τζέφρυ Πάιατ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη.

 

Συγκεκριμένα, ο Τζ. Πάιατ έθεσε το θέμα της αδελφοποίησης του Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης με αυτό της Συμφερούπολης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό”απαράδεκτο” και ζητώντας στην ουσία την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ρωσία.

Είναι γεγονός πως οι κινήσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και η θέλησή τους για αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελούν ένα θετικό γεγονός για την χώρα. Ωστόσο τέτοιου τύπου παρεμβάσεις στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και διπλωματίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το συμφέρον της χώρας είναι η εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που συνάδει τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις από οποιαδήποτε πλευρά.

Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πως είναι μια ανεξάρτητη χώρα με ανεξάρτητη πολιτική και διπλωματική κρίση, και αυτό το μήνυμα οφείλουν να στείλουν οι Έλληνες πολιτικοί

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοπούν οι δεσμοί με τη Ρωσία, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν, χωρίς αυτό να περιορίζει την όποια άλλη διμερή συνεργασία.

Το κόκκινο χαλί που έστρωσε στην είσοδο του Επιμελητηρίου Έβρου ο Πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης για την υποδοχή του Αμερικανού Πρέσβη και τα χαμόγελα στις χειραψίες μπροστά στους φωτογράφους και δημοσιογράφους, “πάγωσαν” στην συνάντηση που είχαν κατ’ ιδίαν λίγο αργότερα, σύμφωνα με όσ αμεταδίδει το evros-news.

Ο Τζέφρυ Πάιατ και οι συνεργάτες του, στη συζήτηση με τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, έθεσε ξεκάθαρα και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το θέμα της αδερφοποίησης με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης, στην προσαρτημένη από τους Ρώσους και μη αναγνωρισμένη από καμμιά χώρα παγκοσμίως Κριμαία, που παραμένει ακόμα και σήμερα.

Πρόκειται για την συμφωνία που είχε υπογράψει ο Χριστόδουλος Τοψίδης σε εκείνο το ταξίδι του 2016 με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Γκαμπαερίδη στην Κριμαία και ανακοίνωσαν μάλιστα δημόσια την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων.

Θέλω να θέσω ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί. Είναι απαράδεκτο το Επιμελητήριο Έβρου παραμένει αδερφοποιημένο ακόμα με αυτό της Συμφερούπολης, μιας περιοχής όπου υπήρξε εισβολή ξένης χώρας και κατάκτηση της. Κάτι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα”.

Ο κ.Τοψίδης εμφανώς αμήχανος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος εκείνη η ενέργεια και το ταξίδι. Ηταν σοβαρό λάθος αυτό και θα κοιτάξουμε να το λύσουμε, για να πάψει να υπάρχει αυτή συμφωνία σε ισχύ”, απάντησε για να συμπληρώσει ο Πρέσβης των ΗΠΑ: “Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ”.

Όλα αυτά παρουσία του νέου Αμερικανού Προξένου στην Θεσσαλονίκη, που γνωρίζει το θέμα μια και ήταν προηγουμένως στην Ουκρανία, αλλά και του Εμπορικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ, που επίσης ήταν πριν την Ελλάδα στην Ουκρανία και είναι άριστοι γνώστες του συγκεκριμένου ζητήματος.

“Κατσάδα” Αμερικανού Πρέσβη σε Τοψίδη: “Απαράδεκτο να είναι το Επιμελητήριο σας αδερφοποιημένο με της Συμφερούπολης”.pentapostagma.gr

Back to top button