breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε υψηλό 32 ετών οι τιμές των τροφίμων το 2022

 

Υποχώρηση σημείωσε τον Δεκέμβριο 2022 για ένατο συνεχόμενο μήνα έναντι του προηγούμενου ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο FAO, ωστόσο συνολικά για το 2022 οι τιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες έναντι του 2021, ενσωματώνοντας τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής στη διάρκεια του έτους και διατηρώντας αμείωτο τον προβληματισμό για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, πολύ περισσότερο για τις πιο φτωχές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,9% σε σύγκριση με του Νοεμβρίου -ήτοι σε 132,4 μονάδες- και 1% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ο μέσος ετήσιος δείκτης για το 2022 διαμορφώθηκε στις 143,7 μονάδες, υψηλότερα κατά 14,3% έναντι του αντίστοιχου δείκτη του 2021.

ΕΕ: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο, «οι πιο χαμηλές τιμές των βασικών τροφίμων είναι ευπρόσδεκτες μετά από δύο πολύ ασταθή χρόνια», προειδοποίησε όμως ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να επικεντρωθούμε σθεναρά στο πώς θα μετριάσουμε την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλά βασικά προϊόντα κοντά σε υψηλά ρεκόρ, και με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται, αλλά ακόμη πολλούς κινδύνους που συνδέονται με τις μελλοντικές προμήθειες».

Φυτικά έλαια

Οι παγκόσμιες τιμές για τα φυτικά έλαια μειώθηκαν με τον συγκεκριμένο δείκτη του FAO να υποχωρεί κατά 6,7% από τον Νοέμβριο για να φτάσει στο χαμηλότερο ενδεκαμήνου.

Οι διεθνείς τιμές για τα έλαια φοινικέλαιου, σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και της προοπτικής για αύξηση της παραγωγής σογιέλαιου στη Νότια Αμερική καθώς και για μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Δημητριακά

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών μειώθηκε κατά 1,9% τον Δεκέμβριο. Η συνέχιση της συγκομιδής στο νότιο ημισφαίριο αύξησε τις παγκόσμιες διαθέσιμες ποσότητες σιταριού, ενώ ο ισχυρός ανταγωνισμός από τη Βραζιλία μείωσε τις παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού.

Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν, ενισχυμένες από την ασιατική ζήτηση και την ενίσχυση των νομισμάτων των εξαγωγικών χωρών έναντι του δολαρίου.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος μειώθηκε κατά 1,2% από τον Νοέμβριο, με τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των βοοειδών και πουλερικών να υπερτερούν των υψηλότερων τιμών του χοιρινού και αιγοπρόβειου κρέατος.

Οι διεθνείς τιμές βόειου επηρεάστηκαν από την ανεπαρκή παγκόσμια ζήτηση για μεσοπρόθεσμες προμήθειες, ενώ αντίστοιχα οι περισσότερες από επαρκείς ποσότητες σε σχέση με τις εξαγωγές πίεσαν τις τιμές του κρέατος πουλερικών.

Οι τιμές του χοίρειου κρέατος ενισχύθηκαν από την αυξημένη ζήτηση –ιδίως στην Ευρώπη- την περίοδο των γιορτών.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων ενισχύθηκε αυξήθηκε κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, μετά από πέντε μήνες διαδοχικών μειώσεων.

Οι υψηλότερες διεθνείς τιμές τυροκομικών, στις οποίες αντανακλώνται οι αυστηρότερες συνθήκες της αγοράς, οδήγησαν τη μηνιαία αύξηση του δείκτη, ενώ οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη μειώθηκαν.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης αυξήθηκε επίσης τον Δεκέμβριο, κατά 2,4%, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις αποδόσεις των καλλιεργειών στην Ινδία και των καθυστερήσεων σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου στην Ταϊλάνδη και στην Αυστραλία.

Ο απολογισμός του 2022

Ο μέσος όρος του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO το 2022 ήταν σημαντικά υψηλότερος από το προηγούμενο έτος, γεγονός που πέρα από τις μεγάλες αυξήσεις του 2021 επέδρασε καταλυτικά στις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε φτωχότερες χώρες που εισάγουν τρόφιμα και στην υιοθέτηση της δανειοδοτικής διευκόλυνσης «Food Shock Window» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια του έτους.

Η μέση τιμή του Δείκτη Τιμών Φυτικών Ελαίων για όλο το 2022 έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ, ενώ ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO και ο δείκτης τιμών κρέατος σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 32 ετών.

primenews

Back to top button