breaking newsΕλλάδα

Έρχονται εξελίξεις σε Αιγαίο- Κύπρο: Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ετοιμάζει η Τουρκία – Στο τραπέζι ελληνοτουρκικά & Κυπριακή ΑΟΖ

Story Highlights
  • Τελευταίος «τελάλης” των τουρκικών άνομων απαιτήσεων, ήταν ο γνωστός μας Υπουργός  Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,
  • Το τρυπάνι του Stena Icemax της ExxonMobil έχει ήδη διανύσει το βάθος 2 χλμ, φτάνοντας τον βυθό και αρχίζει την γεώτρηση.

 

Βρισκόμαστε στο παρά πέντε πιθανών επικινδύνων εξελίξεων σε Αιγαίο και Κύπρο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα έχουμε της έκτακτη σύγκλιση του Τουρκικού Εθνικού συμβουλίου.

 

Εκεί θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά, ενώ  οι Τούρκοι στρατηγοί και ναύαρχοι αναμένουν σαφείς οδηγίες για το επόμενο διάστημα.

Μιλάμε για την αποδέσμευση των γνωστών μας κανόνων εμπλοκής σε συγκεκριμένα θαλάσσια σημεία σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, για την υπεράσπιση (όπως την θεωρούν οι Τούρκοι) των συμφερόντων τους.

Στο στρογγυλό τραπέζι του Εθνικού Τουρκικού  Συμβουλίου, θα βρίσκεται  ο Ερντογάν από την μία πλευρά μαζί με τους υπουργούς του και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και από την άλλη σύσσωμη η ηγεσία του τουρκικού στρατού, όπου θα λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Οι Τούρκοι έχουν καλλιεργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ένα νοσηρό κλίμα κατά της Ελλάδος, προβάλλοντας τις δικές τους παράλογες απαιτήσεις, ενώ την ίδια στιγμή απειλούν ξεδιάντροπα μιλώντας δήθεν για «ελληνική προκλητικότητα» σε σχέση με την πρόθεση επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 μίλια, ακόμα και στο Ιόνιο.

Τελευταίος «τελάλης” των τουρκικών άνομων απαιτήσεων, ήταν ο γνωστός μας Υπουργός  Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος για όσους δεν το κατανόησαν,  περιέγραψε την μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης ακόμα και πολεμικού επεισοδίου, αν και εφόσον «δεν συμμορφωθούν με την Άγκυρα Έλληνες και Ελληνοκύπριοι».

Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει στο επίκεντρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στα ελληνοτουρκικά.

Μια τέτοια απόφαση θα την υποστήριζαν, εκτός από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ) και το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας.

Η Τουρκία βλέποντας λοιπόν ότι χάνει από παντού ερείσματα και φίλους, ενώ Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα τους,  θα παίξει το τελευταίο της χαρτί για να λάβει ένα μεγάλο μερίδιο, αλλιώς θα χαθεί οικονομικά.

Αρχικά οι Τούρκοι εκβιάζοντας λεκτικά με ορυμαγδό δηλώσεων και δημοσιευμάτων προσπαθούν  να κάμψουν το ηθικό Ελλάδος και Κύπρου.

Εφόσον αυτό το σχέδιο δεν δουλεύει, τότε θα πάνε παρακάτω και θα κάνουν τα πάντα να προκαλέσουν ένα «αθώο» επεισόδιο αρχικά με στρατιωτικές προεκτάσεις, που όμως που θα μοιάζει με αυτό των Ιμίων .

Εκεί θα επιχειρήσουν πιθανότατα να μπλοκάρουν όλα τα ενεργειακά σχέδια Αθήνας και Λευκωσίας στους τομείς που τους ενδιαφέρουν, φέρνοντας τον διεθνή παράγοντα και ειδικά τις ΗΠΑ προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η συνέχεια είναι γνωστή και αφορά την προσπάθεια να καθίσουν στο τραπέζι μαζί με Έλληνες και Ελληνοκύπριους ενώ παράλληλα θα ζητήσουν και την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.

Τέτοια ακριβώς σενάρια απεργάζονται στην Άγκυρα, εντός του Συμβουλίου  Εθνικής Ασφαλείας και αυτό πλέον είναι πασιφανές λόγω του περιεχόμενου των λεκτικών απειλών τους το προηγούμενο διάστημα, περί «τουρκικών συμφερόντων» που φτάνουν στα θαλάσσια οικόπεδα 14 και 15 στην Κρήτη  και των οικοπέδων 6,7, 8 στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ΗΠΑ όμως δεν αστειεύονται, όπως και η Ρωσία και ή Κίνα, όταν πρόκειται για τα δικά τους τεράστια συμφέροντα και θα κινηθούν αστραπιαία στους δικούς τομείς που ενεργοποιούνται οι εταιρείες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, τόνισε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου.

Ο κ. Φάνον συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Το τρυπάνι του Stena Icemax της ExxonMobil έχει ήδη διανύσει το βάθος 2 χλμ, φτάνοντας τον βυθό και αρχίζει την γεώτρηση. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και θα διενεργηθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του αιγυπτιακού Ζορ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος κ. Φάνον είπε πως οι ΗΠΑ βλέπουν προοπτική στα ενεργειακά της Κύπρου, ενώ τόνισε πως στηρίζουν τα δικαιώμαα της ΚΔ για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και είναι υπέρ του ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι το ταξίδι του Φράνσις Φάνον «θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, μέσα από την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, στοχεύοντας στην αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη».

Εφόσον λοιπόν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η EXXONMOBIL ξεκίνησαν να «τρυπάνε» στην κυπριακή ΑΟΖ και η κάτω πλευρά της Κρήτης έχει κατοχυρωθεί  σε κοινοπραξία ελληνο-αμερικανικών εταιρειών, όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Ειδικά με την έλευση του αεροπλανοφόρου H.Truman και την πιθανή παρουσία του στην Σούδα,  μαζί με την ομάδα μάχης με σκάφη επιφανείας και υποβρύχια που το συνοδεύουν.

 

.pentapostagma.gr

Source
Πενταπόσταγμα
Back to top button