breaking newsΕλλάδα

Στο χορό των Ρίχτερ και η Αττική – Τι σημαίνουν τα συνεχή χτυπήματα του Εγκέλαδου στη χώρα – Ανησυχία των σεισμολόγων

Στο χορό των Ρίχτερ έχει μπει και η Αττική τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την σεισμική ακολουθία και είναι καθησυχαστικοί, χωρίς όμως να αποκλείουν και έναν μεγαλύτερο σεισμό. Η αλήθεια είναι πώς το τελευταίο διάστημα ο Εγκέλαδος χτυπάει και αναστατώνει περιοχές όπως πρόσφατα το Κιλκίς με σεισμούς μεγέθους 4 ή 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ.

Τις τελευταίες ώρες δεκάδες μικροσεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Μαραθώνα, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττικής και της Εύβοιας (Κόλπος Πεταλιών). Οι σεισμοί έχουν μέγεθος από 1,6 μέχρι 2,8 Ρίχτερ, αλλά ήταν αισθητοί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αρκετών περιοχών στην Ανατολική Αττική να ανησυχήσουν.

Ο τελευταίος χρονικά έγινε αισθητός στις 09:59 και μετρήθηκε από την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας στα 2,7 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τους δεκάδες μικροσεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή  ανάμεσα στην ανατολική Αττική και την Εύβοια.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι πράγματι «τις τελευταίες ώρες είχαν εγερθεί κάποια σεισμικά μέτωπα στη Ραφήνα και το Μαρκόπουλο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια “συστάδα” σεισμών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις, αν και ανεπαίσθητοι, έγιναν αντιληπτοί».

«Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το φαινόμενο βρίσκεται πλέον σε ύφεση, δηλαδή αποσβένεται. Το παρακολουθούμε, βεβαίως, στενά, ωστόσο θα πρέπει να σας πω πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, καθώς οι δονήσεις είναι εξαιρετικά μικρές», ξεκαθάρισε ο κ. Λέκκας.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες είχαν μέγεθος από 1,6 έως 2,8 Ρίχτερ, προκάλεσαν την εύλογη ανησυχία των κατοίκων στην ανατολική Αττική.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα ακριβή επίκεντρα των σεισμών

Στο χορό των Ρίχτερ και η Αττική – Τι σημαίνουν τα συνεχή χτυπήματα του Εγκέλαδου στη χώρα – Ανησυχία των σεισμολόγων - Εικόνα0triklopodia.gr

Back to top button