breaking newsΕλλάδα

Εξοργιστικό! Ο Στέλιος Πέτσας ομνύει πίστη στον διάλογο, ούτε λέξη των Ευρωπαίων για κυρώσεις

Εξακολουθεί να ομνύει πίστη και αφοσίωση στον ελληνοτουρκικό διάλογο η κυβέρνηση της Ν.Δ., την ίδια ακριβώς ώρα που, παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ύβρεις, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης δεν λέει κουβέντα για την Αγκυρα, αποφασίζει ωστόσο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Με το «Oruc Reis» να ξαναβγαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να κάνει τα στραβά μάτια στην ευρωπαϊκή απροθυμία να επιβάλει κυρώσεις στον «σουλτάνο», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί τώρα ότι θα θέσει το ζήτημα επί τάπητος του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης – 16ης Οκτωβρίου.

Την είδηση γνωστοποίησε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην επικείμενη σύνοδο στο θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων, με την έκδοση νέας, παράνομης, τουρκικής NAVTEX για το «Oruc Reis», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε και για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της» και «χρειάζεται περισσότερο μαστίγιο», ωστόσο αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν μετά την έξοδο του «Oruc Reis» η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική διαλόγου, απάντησε θετικά, λέγοντας χωρίς περιστροφές πως «η στρατηγική μας δεν αλλάζει, οι διερευνητικές επαφές είναι μέσα στη στρατηγική μας, περιμένουμε την Τουρκία να δούμε πώς θα κινηθεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής».

Οι παραπάνω αναφορές προκαλούν εντύπωση, καθώς η κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εμμονή της ελληνικής πλευράς στην αναγκαιότητα του διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στον ίδιο ακριβώς διάλογο επιμένει και η Ευρώπη, που αποφεύγει όπως ο… διάολος το λιβάνι να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, την ίδια ώρα όμως που λαμβάνει αποφάσεις για κυρώσεις σε μια άλλη χώρα, τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάντως, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τους εξήγησε το «προφανές», ότι δηλαδή ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος και φυσικά νοτιοανατολική Μεσόγειος) είναι η Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αποκάλεσε τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», με την οποία καταδεικνύεται και πάλι η «αναξιοπιστία» της, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.

dimokratianews
Back to top button