breaking newsΕλλάδα

Μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα: «Οι Έλληνες παραβίασαν με ερευνητικό σκάφος τα χωρικά μας ύδατα»! (vid)

 

Στο Αιγαίο μεταφέρουν την ένταση οι Τούρκοι με στόχο τη δημιουργία κλίματος που θα αναγκάσει την Ελλάδα να υποχωρήσει από οποιαδήποτε αξίωση στο Αρχιπέλαγος.

 

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η τουρκική Ακτοφυλακή τέθηκε σε συναγερμό ύστερα από την εμφάνιση ελληνικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο δεν κατονομάζουν, θεάθηκε να παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κουσάντασι.

Όπως αναφέρεται το ελληνικό σκάφος προερχόμενο από τη Σάμο αφού έπλευσε πρώτα στα διεθνή ύδατα στη συνέχεια κινήθηκε στον κόλπο του Κουσάντασοι πραγματοποιώντας έρευνες, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων,  όπως αναφέρεται.Προβολή εικόνας στο Twitter

Με την εμφάνιση των τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής το ελληνικό πλοίο εξήλθε των τουρκικών χωρικών υδάτων και εισήλθε ξανά στα διεθνή ύδατα.

Μάλιστα τα τουρκικά δημοσιεύματα συνδέουν το γεγονός της εμφάνισης του ελληνικού ερευνητικού σκάφους με την προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. κάτι που όπως σημειώνεται έχει ξεκόψει η Τουρκία απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα  εάν συμβεί.

Στο μεταξύ το τουρκικό Ναυτικό διαφημίζει τη νέα κορβέτα κλάσης Ada την οποία ενέταξε και επίσημα στην δύναμή του.<

Τι εκτιμούν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ

Όπως εκτιμούν Έλληνες επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η Τουρκία θα επιχειρήσει να “τορπιλίσει” την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου, μεταφέροντας την ένταση στο Αιγαίο, ή όπου αλλού αυτοί κρίνουν σκόπιμο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι με την παρουσία του «Barbaros», συνοδεία πολεμικών πλοίων, στην περιοχή μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να οικοδομήσει νομικό επιχείρημα. Αποστολή του ΠΝ είναι να μην αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο.

Μέσω προειδοποιήσεων πκαι καταγεγραμμένων συνομιλιών προς τα τουρκικά σκάφη ότι παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους κυβερνήτες των πλοίων του Π.Ν. που περιπολούν στην περιοχή είναι «ουδεμία ανοχή»

ΠΑρ΄όλα αυτά το ΓΕΕΘΑ επιμένει: «Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε, αλλά να στείλουμε το μήνυμα» ανέφερε ανώτατη πηγή του.

Το ερώτημα βέβαια  είναι ότι και να ήθελε η Ελλάδα να κλιμακώσει, έχει τη δύναμη να το πράξει αυτό σήμερα; Ασφαλέστατα όχι.

Από τη στιγμή που το ΤΝ παραλαμβάνει τη μια μονάδα επιφανείας μετά την άλλη, το ΠΝ ακόμη προσπαθεί να παραλάβει δύο ΤΠΚ Super Vita ενώ η κατάσταση των μεγάλων μονάδων του Στόλου είναι κρίσιμη σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες.

 

Pronews
Back to top button