breaking newsΕλλάδα

Προς στρατικοποίηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο: H Άγκυρα αμφισβητεί ελληνική-κυπριακή ΑΟΖ – Σε ύψιστη ετοιμότητα οι ΕΔ

 

Σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι μετά την προειδοποίηση χθες του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την Λευκωσία για το τεμάχιο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ, σήμερα τέθηκε σε επιφυλακή ο τουρκικός στολίσκος στο λιμάνι της Ατάλλειας.

Ο στολίσκος με 10 μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια έχοντας σαν έδρα το λιμάνι της Ατάλλειας, είναι έτοιμος να ακυρώσει οποιαδήποτε προσπάθεια εξόρυξης στα θαλάσσια οικόπεδα που έχει επισημάνειη τουρκική πλευρά, δηλαδή στα οικόπεδα 5, 6, 7.

Είναι γνωστό επίσης, ότι το τουρκικό γεωτρύπανο με το όνομα «Πορθητής» βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά στην Αττάλεια, προετοιμάζοντας το επόμενο στάδιο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία  επικαλείται τις επιστολές της προς τον ΟΗΕ (2, Μαρτίου 2004 και 27 Μαρτίου 2018) , τονίζοντας το ζήτημα της  υφαλοκρηπίδας και των εξωτερικών της ορίων, σε μια ευθεία αμφισβήτηση πιθανής ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων, κάνοντας λόγο για προέκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός του Αιγαίου.

Στην τελευταία επιστολή, με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φ. Σινιρίογλου, είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών (Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου) και είχε επαναλάβει την μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο.

Οι ρηματικές διακοινώσεις της, στις οποίες παραπέμπει η Τουρκία, αναφέρονται στη μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, «εξαφανίζοντας» την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν παραπομπές και στην παράνομη παραχώρηση δικαιώματος ερευνών στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, σε «Οικόπεδο» το οποίο επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Η τουρκική επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευση (Α/72/820 6 Απριλίου 2018).

Το τουρκικό άρθρο συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι επιστολές αυτές αποτελούν δήλωση και ταυτόχρονα προειδοποίηση από πλευράς της Άγκυρας προς τις χώρες και εταιρείες που ενδιαφέρονται για την υποβολή προσφορών και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή, ότι οφείλουν να πάρουν άδεια από αυτήν, διότι οι περιοχές αυτές είναι συνέχεια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και θα διεξάγει κάθε είδους πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης σε αυτές τις περιοχές.

(Πράγματι, στο εγγύς μέλλον σε Αιγαίο αλλά και Ανατολική Μεσόγειο έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες γεωτρήσεων από τουρκικές εταιρείες)

Για τους λόγους αυτούς το Τουρκικό Ναυτικό με τα πολεμικά του πλοία προειδοποιεί να μην υλοποιηθούν δραστηριότητες γεωτρήσεων χωρίς τουρκική άδεια στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου», καταλήγει το άρθρο.

Επισημαίνουμε ότι ο ελληνικός στόλος είναι «απλωμένος» στο Αιγαίο λόγω της διακλαδικής ασκήσεως ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ και είναι έτοιμος να επέμβει όπου και όποτε απαιτηθεί σύμφωνα με τις εντολές που θα λάβει.

Οι χερσαίες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ευρίσκονται και αυτές σε ύψιστη ετοιμότητα με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στον Έβρο και στα μικρονήσια, με ενίσχυση των περιπόλων και φυλακίων, λόγω της διακλαδικής άσκησης.

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται έτσι και αλλιώς σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα συνεχώς λόγω των τουρκικών παραβιάσεων, οι οποίες αυξάνονται τόσο ποιοτικά όσο και αριθμητικά.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι θα αυξήσουν την ένταση κατά το δοκούν έχοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχώς σε «εγρήγορση» με σκοπό την κόπωση προσωπικού και υλικού¨.

Οι ένοπλες δυνάμεις όμως της χώρας μας είναι στις επάλξεις και θα είναι για όσο διάστημα απαιτηθεί, έχοντας στόχο να ακυρωθούν τα άνομα σχέδια των νέο-οθωμανών που ονειρεύονται αυτοκρατορίες και μεγαλεία όπως και το 1918 με τα γνωστά για αυτούς αποτελέσματα.

pentapostagma.gr

Back to top button