breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AstraZeneca: «Μάλλον αχρείαστοι οι ετήσιοι ενισχυτικοί εμβολιασμοί για τον Covid-19»

O Πασκάλ Σοριότ, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν «η ενίσχυση των ανθρώπων κάθε χρόνο είναι τόσο σημαντική»

Ο ετήσιος ενισχυτικός εμβολιασμός κατά του Covid μπορεί να μην είναι απαραίτητη και «καλή χρήση εμβολίων και χρημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγάλης εταιρείας παραγωγής εμβολίων AstraZeneca.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρουν ένα αναμνηστικό εμβόλιο σε όλους άνω των 50 ετών για να τους προστατεύσουν από τον Covid και άλλες αναπνευστικές ασθένειες αυτόν τον χειμώνα.

Ωστόσο, ο Πασκάλ Σοριότ, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν «η ενίσχυση των ανθρώπων κάθε χρόνο είναι τόσο σημαντική».

Σε συνέντευξή του στην The Telegraph, ο Σοριότ είπε ότι πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμβολιασμένου πληθυσμού έχει μια «θεμελιώδη ανοσία έναντι σοβαρών ασθενειών» σε αυτό το σημείο.

«Άνθρωποι που είναι κατά τα άλλα υγιείς – ειδικά αν είναι νέοι, έχουν εμβολιαστεί, έχουν ήδη ενισχυθεί – ενισχύοντάς τους ξανά, απλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά καλή χρήση των εμβολίων».

Είπε ότι η «θεμελιώδης ανοσία» διαρκεί «πολύ καιρό, δεν ξέρουμε αν είναι ένα έτος, δύο χρόνια, τρία χρόνια. Νομίζω ότι πάνω από ένα χρόνο σίγουρα».

Λελογισμένη χρήση

Σχετικά με την ενίσχυση των ανθρώπων κάθε χρόνο, είπε, «Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια πραγματικά καλή χρήση των χρημάτων, επειδή οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που το κάνουν τώρα θα έχουν συμπτώματα εάν μολυνθούν από Covid, και αυτό είναι».

Ο Σοριότ αποδέχτηκε ότι πρέπει να παρέχεται περισσότερη προστασία σε ηλικιωμένους, στους οποίους θα μπορούσαν να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις και σε ανοσοκατεσταλμένους, όπως εκείνους που έχουν καρκίνο του αίματος ή είναι ασθενείς με μεταμόσχευση, που είπε ότι θα ωφεληθούν από τις θεραπείες με αντισώματα.

Πτώση των ποσοστών μόλυνσης

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε ένα φθινοπωρινό αναμνηστικό εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, σε οίκους φροντίδας και σε άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω που ανήκουν ομάδες κλινικού κινδύνου.

Η επιτροπή είπε ότι απαιτείται αναμνηστικός εμβολιασμός επειδή «αυτόν τον χειμώνα αναμένεται ότι πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του Covid και της γρίπης, μπορεί να κυκλοφορούν σε υψηλά επίπεδα – αυτό μπορεί να ασκήσει αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».

Οι μολύνσεις από τον ιό Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να μειώνονται και βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για πτώση 16% από 1,7 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα.

soriot.JPG

Prime News

Back to top button